Kulturális hírek

  • 1998. május 7.

Belpol

Mediawave: eredményekRengeteg filmet vetítettek Győrben, a Fényírók Fesztiválján, sok díjat is osztottak ki: a kísérleti film kategóriáját Csáki László Piknik című alkotása nyerte, két dokumentumfilm - Igor Malakov: A Destiny Its Own. A Dream; Franco de Pena: The Future of an Illusion -, két animációs film - Gil Alkabetz: Rubicon; Matej Kladek: Krokodil - és négy fikciós film - Jos Stelling: Waiting Room; Marc-Henri Wajnberg: Le Réveil; Hajdú Szabolcs: Necropolis; Damien O´Donnel: Thirty Five Aside - nyerte meg leginkább a zsűri tetszését.
Három díjat adott ki az előzsűri: Levi Zine: Anapilase - The Film (tánc), Jacob Thuesen: Under New York (dokumentum), Ülo Pikkov: Cappuccino (animációs). Kritikusok díja: Nicholas Lyon: Hilda Humphrey; Győr város díja: Bill Morrison: The Film of Hear. (Lásd még: 38. oldal; képünk a Muzsikás koncertjén készült, a fesztivál zenei eseményeiről a jövő héten olvashatnak.)

Bonsai az Állatkertben Állandó bonsaikiállítás nyílt a Fővárosi Növény- és Állatkert e célra létesült Bonsai Pavilonjában. Itt helyezték el azt a húsz fából álló gyűjteményt, melyet a Japán-Magyar Baráti Társaság Aichi prefektúra csoportja adományozott a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak. A Japánból érkezett húsz törpefa a magyarországi Egyetemi Bonsai Klub ajándék fáival kiegészülve alkotja az európai kontinens első nemzeti bonsaigyűjteményét. Képünkön az új pavilon két tervezője, Szlabey Balázs és Kis Péter.

Tennessee Williams-ősbemutató Londonban, a National Theatre-ben, Trevor Nunn rendezésében mutatták be Tennessee Williams Not About Nightingales című drámáját, amelyre Vanessa Redgrave angol színésznő talált rá a Texasi Egyetem archívumában. Williams jegyzetei szerint ez a negyedik és legjobb színdarabja, de fiókban maradt, mert annak idején, hatvan éve túl brutálisnak és sokkolónak tűnt a mű, melyet a szerző a philadelphiai Holmesburg börtönében halálra kínzott rabok emlékének szentelt.

Geldof és az éhezők, újra Bob Geldof, az 1985-ös Live Aid segélykoncert szervezője az etiópiai éhezők után most a szudániakra hívja fel a figyelmet: a BBC-nek adott televíziós nyilatkozatában az ír rocksztár arról beszélt, hogy az egyes embereknek is meg kellene próbálniuk segíteni abban, hogy a szudáni kormányzat és a felkelők közötti harcok ne akadályozzák meg azt, hogy a nemzetközi élelmiszer-szállítmányok eljussanak az afrikai országban éhező mintegy 350 ezer emberhez.

No More Faith "Tizenöt hosszú és gyümölcsöző év után a Faith No More úgy határozott, véget vet a küszöbön álló feloszlásáról szóló spekulációknak azáltal, hogy... feloszlik" - jelentette be Billy Gould basszusgitáros. A nyilatkozat azt ígéri, nem lesz egymásra mutogatás, de leszögezi, hogy az amúgy kölcsönös egyetértéssel történő oszlást Mike Bordin dobos "kezdte". Mike Patton énekes Phantomas (egyes források szerint Fantomas) néven máris új zenekart indított Trevor Dunn társaságában, akivel a Mr. Bungle nevű formációban már eddig is együtt dolgozott, velük van még Buzz Osbrone (gitár, Melvins) és Dave Lombardo (dob, Slayer). Hogy a búcsúnyilatkozatban miért pont 15 évet emlegetett Gould, az nem egészen világos (a zenekar ugyanis 1980-ban, esetleg 1981-ben alakult Kaliforniában), viszont tény, hogy a gyakori tagcserék ellenére az utóbbi évtized egyik meghatározó bandája volt.

Ligeti sikere Los Angelesben Around Ligeti (Ligeti körül) címmel ünnepelték Ligeti György 75. születésnapját a Los Angeles-i Filharmonikusok: a finn Esa-Pekka Salonen vezényletével nagy sikerrel adták elő a zeneszerző műveit, többek között az Aventurest, az Atmospherest (melyből állítólag a komponista engedélye nélkül használt fel részleteket Stanley Kubrick a 2001: Ûrodüsszeia című filmjében) és a Requiemet. A hangversenyekben megnyilvánuló ünnepléssorozat májusban folytatódik.

Paál István Színház Szolnokon stúdiószínházat neveztek el a néhány hete elhunyt Paál Istvánról (képünkön), akit legjelentősebb rendezései a városhoz kötnek. A hatvanfős befogadóképességű, új stúdiószínház a szó szoros értelmében Sárkány Sándor és barátai keze munkájának eredménye: a képzőművész, aki műtermében évek óta helyt ad színházi jellegű eseményeknek, s maga is csinál látvány/mozgásszínházi darabokat, egy lerobbant műteremlakást alakított át e célra. A megnyitón Cseh Tamás énekelt. Májusban még egy táncelőadás lesz itt, az új évad pedig októberben indul.

Rablás a Louvre-ból Kivágták a képkeretből és ellopták a párizsi Louvre-ból Camille Corot A sévres-i út című festményét. Amikor vasárnap délután fölfedezték a bűntényt, azonnal lezárták a képtárat, de már hiába motozták át az összes látogatót.

Hellert plágiummal vádolják "Nem hinném, hogy olyan jelentékenyek a hasonlóságok" - nyilatkozta Joseph Heller azt követően, hogy Londonban vita pattant ki amiatt, hogy egy olvasó "bámulatos hasonlóságot" vélt felfedezni az amerikai író világhírű regénye, A 22-es csapdája, illetve egy azt tíz évvel megelőzően, 1951-ben megjelent könyv, Louis Falstein The Sky is a Lonely Place című regénye között. Heller azt állítja, egészen mostanáig nem is hallott Falstein művéről, a hasonlóság oka pedig szerinte egyszerűen az, hogy a második világháborús olasz fronton, amerikai pilóták között játszódó történetek magukban hordozzák a közös vonásokat. A Hellerhez hasonlóan orosz zsidó családból származó, New Yorkban felnőtt Falstein is az amerikai légierőnél szolgált 1943-45 között, s az, hogy tavaly bekövetkezett haláláig ő maga nem szólalt meg ez ügyben, Heller szerint szintén az ellen érvel, hogy ő plagizált volna.

Díj A kistarcsai Ördögi Kör Kasszafúró királyfi című előadása nyerte el Csurgón az Országos Diákszínjátszó Találkozó ´98 fődíját. Sereglei András és Egervári György rendezésében a kistarcsai fiatalok egy cigány népmesét vittek színre. Az első díjat a dombóvári 516. Színkör Wéber József rendezte Thornton Wilder-előadása, a Hiawatha hálókocsi kapta.

Gyász 80 éves korában elhunyt Christine Rochefort francia írónő. 1958-ban tűnt fel Le repos du guerrier című, Nouvelle Vague-díjas regényével, amelyből Roger Vadim sikeres filmet rendezett Brigitte Bardot-val. Elismerést aratott az 1961-es Századunk unokái című kisregénye (a Nagyvilágban jelent meg magyarul, 1971-ben) és Házasság párizsi módra (1963) című regénye is (magyarul az Európa adta ki). Önéletrajzi regénye a Ma vie et corrigée par l´auteur (1978), Médicis-díjas műve a La porte du fond (1988).

RHCP: Frusciante vissza Röviddel azután, hogy Dave Navarro bejelentette, öt év után kilép a Red Hot Chili Peppersből, megvan az utódja: visszatér a zenekarba John Frusciante, aki első ízben 1988-ban, Hillel Slovak halála után gitározott az RHCP-ben. Õ játszott a Mother´s Milk és a Blood Sugar Sex Magic című albumon 1991-ben, majd - pedig ekkor ért sikerei csúcsára az RHCP - a maga útját kezdte járni (szólólemezei: Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt, 1994; Smile from the Streets You Hold, 1997). A Chili Peppers új lemeze 1999-re várható.

Szigeti előzetes A Pepsi Sziget ´98 sztárvendégeinek pillanatnyilag tudható sora: aug. 5.: Goldie, Boney M; aug. 6.: Morcheeba; aug. 7.: Chumbawamba, Shane MacGowan; aug. 8.: Coolio, Asian Dub Foundation; aug. 9.: Trans-Global Underground; aug. 10.: Rammstein; aug. 11.: Green Day, Kula Shaker. Hetijegy elővételben, június 15-ig: 6000 Ft, utána augusztus 4-ig: 7500 Ft, a helyszínen: 9000 Ft, napijegy: 1500 Ft.

Cyberia

Virtuális Szoborpark Immár az Interneten is elérhető a budapesti Szoborpark Múzeum: a http://www.szoborpark.hu cím az emlékművek szelleméhez illő hangokat is ígér.

Jeff Buckley "live" Május 1-jén "élő" internetes közvetítésben mutatták be az egy éve a Mississippibe fúlt Jeff Buckley Sketches - (For My Sweetheart The Drunk) című posztumusz albumát, amelynek Amerikában május 26-án, máshol két héttel korábban kell boltokba kerülnie. A cím, ahova azért május 1. után is el lehet látogatni: www.jeffbuckley.com.

Diákesszéverseny Az Edupage és az Educom Review esszéversenyt hirdetett felsőoktatási intézményben tanuló vagy posztgraduális képzésben részt vevő diákok számára. A feladat: maximum 1500 szót írni oktatási, szervezési, szociális vagy kulturális szemszögből a számítástechnika mai vagy jövőbeli szerepéről, július 31-ig. Formátum: e-mailbe foglalt, angol nyelvű, ascii szövegfile, az editor [at] educom [dot] edu címre. A fődíj: ezer dollár.

A 2000 éves probléma Az amerikai szenátus meghallgatásokat kezdett, és új bizottságot szándékozik létrehozni a 2000. évre várható számítógépes probléma kezelésére. A Fehér Ház becslése szerint a kormányzati számítógéprendszer problémamentesítése legalább 4,7 milliárd dollárba kerül majd - tavaly ilyenkor még csak 2,3 milliárd dollárral számoltak. Az Information Technology Association of America felmérése szerint a vállalatok 44 százalékánál már ma zavarokat okoz a probléma.

Pannon GSM: online tudakozó Az iNteRNeTTo tudósítása szerint Interneten elérhető ingyenes tudakozó-szolgáltatást indított a Pannon GSM: az előfizetők nevét és mobiltelefonszámát lehet lekérdezni a www.pgsm.hu/szolgaltatasok/tudakozo címen, címeket és titkos számokat a cég nem ad ki.

Összefogás a Win 98-ért A legjelentősebb amerikai számítástechnikai vezetők - huszonhatan, köztük Andy Grove (Intel), Michael Dell (Dell Computer), Lewis E. Platt (Hewlett-Packard) vagy Eckhardt Pfeiffer (Compaq) - levelet intéztek az Igazságügy-minisztériumhoz, amiben közölték, hogy a Windows 98 június 25-re tervezett megjelenésének elhalasztása a minisztérium trösztellenes eljárása miatt végzetes hatással lenne az egész gazdaságra. A minisztérium gyanakszik a Microsoft "rásegítő ereje" miatt, a szöveg ugyanis rengeteg olyan elemet tartalmaz, amely a Microsoft decemberi levelében írottakra emlékeztet (akkor a cég arra hívta fel a figyelmet, hogy a trösztellenes eljárás tönkreteheti Amerika gazdaságát).

Internetes szerzői jogi törvény Az amerikai Kongresszus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kiterjesztené az online terjesztésű szoftverek, publikációk és zenék védelmét, ugyanakkor csökkentené az Internet-szolgáltatók felelősségét. A Digital Millennium Copyright Act szerint a szolgáltatóknak nem kötelességük nyomozni a náluk elhelyezett törvénysértő anyagok után; felelősségre csak akkor vonhatók, ha tudtak róluk, vagy üzleti hasznot szereztek belőlük.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.