Kulturális hírek

  • 1998. május 14.

Belpol

Visszatekintés: életműJúnius 1-jéig Zoltán Mária Flóra festőművész munkái töltik meg az Ernst Múzeum összes tereit. A kiállításon a legkorábbi képektől a legutóbbiakig láthatók az egyes korszakok és kísérletek legszebb darabjai - köztük szobrok és objektek is.Elmentek/maradtak Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban június 7-ig tart nyitva az Akik elmentek/akik maradtak című kiállítás: egymás mellett láthatók a 20.
századi magyar fotó kiemelkedő képviselői közül azok, akik külföldön próbáltak szerencsét, illetve akik idehaza - hatvan név, ugyanennyi sors, világhír és elfeledettség.

Soros közoktatási program: elszámolás Idén kifut a Soros Alapítvány négyéves közoktatás-fejlesztési programja, melynek során, 1995-1997-ben közel 2,5 milliárd forintot osztottak szét pályázat útján mintegy négyezer oktatási intézmény között - hangzott el az alapítvány múlt heti sajtótájékoztatóján. A tíz részprogrammal indult és 27 részprogramossá bővült közoktatás-fejlesztési program több elemét idővel a Művelődési és Közoktatási Minisztérium programjai is átvették, ilyen például az iskoláknak a számítógépes világhálózatba történő bekapcsolása. A számítástechnikai fejlesztés a továbbiakban várhatóan három irányban folytatódik az alapítványnál, rendszergazda-programot indítanak az Internetbe elsőként bekapcsolódott iskolákban, a következő tanévben az ország öt régiójának mintegy 250 iskolájában informatikai tanácsadást tartanak pedagógusok számára, és számítástechnikai laborhoz segítik a Sulinet programból kimaradt kistelepülések iskoláit, hármas-négyes összefogásra ösztönözve őket. A tervek szerint ősztől új elemekkel bővülve folytatódik a romaoktatási program is.

Déli Szél Május 16-án hagyományteremtő szándékkal rendezik meg Pécsett a Déli Szél kortárs alkotói fórum eseménysorozatát. A közel harminc program felsorolása itt lehetetlen, de aki ezen a szombaton elsétál a történelmi belvárosba, feltehetőleg találkozik számára érdekes képzőművészekkel, irodalmárokkal, táncosokkal, zenészekkel.

Menekülés és deportálás Kétnapos munkakonferenciát rendeznek május 14-15-én a budapesti Goethe Intézetben Menekülés és deportálás címmel, kerek hatvan évvel Ausztria Németország általi bekebelezése, az Anschluss után, az akkor Magyarországra menekült osztrák zsidók sorsáról (amiről eddig igen keveset lehetett hallani), illetve az Ausztriába hurcolt magyar zsidókról (amiről már többet).

Szombat esti láz a színpadon Huszonegy évvel azután, hogy John Travolta világhírre táncolta magát a Saturday Night Fever filmbéli diszkójában, Londonban sor került a Szombat esti láz színpadi változatának ősbemutatójára. Travolta egykori szerepében az ausztrál Adam Garcia virított, aki már a másik Travolta-filmsiker, a Grease színpadi verziójában is szerepelt. Az Arlene Phillips által koreografált darab színrevitele négymillió fontba került, semmit nem sajnáltak, hogy a 70-es évek amúgy is a levegőben lévő visszatérése tökéletes legyen.

Gyarapodó New York-i múzeumok A New York-i Metropolitan Museum of Artra hagyta gyűjteményét Natasha Gelman, aki a múlt héten hunyt el 86 éves korában Mexikóban. A 20. századi európai képzőművészet 85 reprezentatív alkotásából álló gyűjteményt a világ egyik legjobb magánkollekciójának tartják, értékét több száz millió dollárra becsülik. Többek között Matisse, Picasso, Braque, Miró, Modigliani, Balthus, Giacometti és Francis Bacon munkái alkotják. Natasha Gelman 1986-ban elhunyt férje, Jacques Gelman mexikói filmkomédiák producereként szerezte vagyonát, több mint fél évszázadon át foglalkozott műgyűjtéssel, s a múzeum tiszteletbeli kurátora volt.

Rudolph Giuliani, New York polgármestere bejelentette, a város 65 millió dollárral járul hozzá a Museum of Modern Art bővítéséhez és renovációjához - ez az összeg a tervezett munkálatok költségeinek egy tizedét fedezi. A hozzájárulás alapjául az az eddig példátlan, kétmilliárd dolláros többlet szolgál, mellyel a tavalyi évet zárta a város költségvetése. A MOMA évente másfél millió turistát vonz - 2004-ben, amikor az intézmény kiállítótere csaknem a kétszeresére bővül, s egy új oktatási központ is tartozik majd hozzá, ez a szám akár 2,5 millióra is nőhet.

Gates vásárol Bill Gates, a Microsoft elnöke 30 millió dollárért megvásárolta Winslow Homer Lost on the Grand Banks című, 1885-ben készült tengeri tájképét, az amerikai festő utolsó olyan művét, amely magántulajdonban volt (és ezek szerint: van). Soha ekkora összeget még nem fizettek Winslow Homer egyetlen művéért sem, az eddigi rekordot a Cashmere tartotta, mely két éve 11,1 millió dollárért cserélt gazdát a Sotheby´s aukcióján. Bill Gates az utóbbi években számos amerikai festményt vásárolt, s négy éve 30,8 millió dollárért megvette Leonardo da Vinci 72 oldalnyi kéziratát, az úgynevezett Leicester Kódexet.

Zenebiznisz ´97 A nemzeti tagszervezetek adatainak összesítése után nemrég tette közzé az IFPI, a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség a világ zeneiparának 1997. évi eredményeit. E szerint az eladások összértéke 38,1 milliárd dollár volt, ami 2 százalékkal több az 1996-os eredménynél. Összesen 4,2 milliárd darab hanghordozó kelt el, ebből 2,2 milliárd CD (3 százalékkal több mint az előző évben), 200 millió LP (9 százalékkal kevesebb, mint 1996-ban), 1,4 milliárd kazetta (1 százalékos emelkedés), s 9 százalékos növekedést produkált a kislemezpiac is. A CD-forgalom 30 százalékkal bővült Kelet-Európában, 19 százalékkal Latin-Amerikában.

Eladó az EMI? És a PolyGram? Az elmúlt héten a világ öt vezető multinacionális lemezkiadója közül kettőnek is az esetleges eladásáról szóló hírek kerültek napvilágra. Először a brit központú, 9-11 milliárd dollárra tartott EMI erősítette meg a híreszteléseket, miszerint kérője akadt. A lehetséges vevők között van az italban és szórakoztatóiparban utazó kanadai Seagram és a Walt Disney Co. Ugyanezt a két céget, valamint Rupert Murdoch News Corp. nevű médiabirodalmát emlegetik a 12 milliárd dollár körüli értékre becsült PolyGram lehetséges vásárlói között is, miután az egyre erőteljesebb filmes tevékenységet is folytató cég többségi tulajdonosa, a holland Philips jelezte, megfelelő ajánlat esetén eladná 75 százaléknyi részesedését. A Philips jelzés mögött az áll, hogy a cég elnöke, Cor Boonstra következetesen leépíti mindazon tevékenységeket, melyek az elektronikai profilon kívül esnek - a PolyGram mellett már csak egyetlen ilyen, főprofilon kívüli Philips-vállalkozás van, az információs technológiával foglalkozó Origin. A várható eladás hírére mind a Philips, mind a PolyGram részvényárfolyama magasra ugrott az amszterdami tőzsdén.

Új Színház: új tagok, tervek Tizenhat színész meghosszabbította szerződését a Márta István vezette Új Színházban, tizenegyen viszont nem; ezzel összefüggésben két előadás (Az üvegcipő; Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak) kivételével ősztől nem látható majd a színház eddigi repertoárja, így Székely Gábor és Novák Eszter rendezései sem. A társulat tizenhárom új taggal bővült, s itt tartja majd fővárosi előadásait a Thalia egykori társulatának tagjaiból alakult Kelemen László Színkör. Szombaton tartották Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabjának premierjét Ács János rendezésében (képünkön Takács Katalin és Horváth Virgil), az évad végéig még két új darabot mutatnak be, a Gyöngéd barbárokat és a győri Padlásszínházzal közösen a Tótékat.

Gyász 90 éves korában elhunyt Dominique Aury francia írónő.

Fiatal építészek Új magyar építészet címmel a fiatalabb építészgeneráció tizennégy tagjának munkáit hozták össze egy fedél alá a budapesti Dorottya Galériában. A május 24-ig látható kiállítás résztvevői: Basa Péter, Fekete Szilárd, Járomi Irén, Keller Ferenc, Kiss Gyula, Kövessy Szabolcs, Miltenberger-Miltényi Miklós, Patartics Zorán, Rosta S. Csaba, Rőth Renáta, Südi Enikő, Váncza László, Vincze László és Zoboki Gábor - közöttük a képen, kakukkfiókaként a kiállítás kurátora, Bojár Iván András.

Kulturális pénzalap az EU-ban Marcelino Oreja, az Európai Bizottság kulturális megbízottja Brüsszelben nyilvánosságra hozott javaslata szerint az Európai Unió Kultúra 2000 elnevezéssel létrehozna egy 173 millió dolláros alapot, amely 2000-2004 között hozzájárulna az unió tagállamainak közös kulturális projektjeihez, operai, színházi koprodukciók, képzőművészeti kiállítások és multimédia-események megvalósulásához. A pénzalap létrejöttéhez az összes EU-tagállam jóváhagyása szükséges.

KZ-koncert 2000 május 7-én - a második világháború európai befejeződése 55. évfordulójának előestéjén - a Bécsi Filharmonikusok hangversenyt adnak az egykori mauthauseni koncentrációs táborban - jelentette be Clemens Hellsberg, a zenekar vezetője. Beethoven Kilencedik szimfóniáját Simon Rattle vezényli majd, a muzsikusok lemondtak gázsijukról, a belépés ingyenes lesz.

Film az Amerikai pszichóból Mary Harron, az I Shot Andy Warhol rendezője filmre viszi Bret Easton Ellis magyarul is megjelent kultregényét, az Amerikai pszichót. A forgatókönyvet Guinevere Turnerrel együtt ő maga írta, a produkciót egy független kanadai cég, a Lions Gate Films finanszírozza. Nyáron kezdődne a forgatás, de a főszereplő személye még többesélyes, Christian Bale, Jared Leto és Willem Dafoe nevét emlegetik a lehetséges jelöltek között.

Cyberia

Az Amazon.com terjeszkedik A világ legnagyobb online könyvkereskedése, az Amazon.com megvásárolt három internetes céget: az Internet Movie Database-t online videóeladáshoz kívánja belépési pontként használni, a Bookpages és a Telebook segítségével pedig az európai könyvpiacra készül betörni. Hamarosan egy online CD-bolt is soron következik, az Amazon.com zenei kínálatát megalapozandó.

Hangfelismerő kínai szoftver Percenként 150, mandarin nyelvjárásban kimondott kínai szót képes felismerni az a program, melyet az Apple egyik egykori szoftverfejlesztője hozott létre az AsiaWorks nevű cég számára. A Hanyu Ziyin nevű program áttörést jelenthet a kínai számítástechnika számára - adta hírül a Wall Street Journal nyomán az Edupage.

Szaúd-Arábia és az Internet Szaúd-Arábia, mely eddig távol tartotta polgárait az Internet mételyétől, lassan véget vet az elzárkózásnak: azok a cégek, amelyek Internet-szolgáltatásra vállalkoznának, június 3-ig adhatják be pályázatukat. Az Arab-öböl más országaiban állami telekommunikációs társaságok biztosítják a hálózathoz való hozzáférést, de blokkolják a politikai vagy kulturális szempontból veszélyesnek minősített site-ok elérését. Szaúd-Arábia hivatalos site-ja az ország washingtoni nagykövetségén keresztül érhető el: www.saudi.net.

Intel: szövetség, árcsökkentés, vizsgálat Szövetséget kötött a Kodak az Intellel digitális kamerák fejlesztésére és reklámozására. A megállapodás szerint az Intel felújítja a közös fényképezőgépeket készítő Kodak-laborokat, majd egy 150 millió dolláros reklámhadjárattal veszik célba a vásárlókat. Az elemzők a digitális kamerák piacán idén 3 millió eladásra számítanak, ami jövőre megduplázódhat.

Az Intel egyébként újabb Pentium- és Pentium II-árcsökkentéseket jelentett be. Két héttel az asztali számítógépekbe szerelt chipek árainak csökkentése után, most a mobil számítógépek processzorainak árai estek 8-42 százalékot. A sima MMX-es 233 Mhz-es Pentium Mobile ára például 230 dollárról 134-re csökkent.

Eközben az USA egyik kerületi bírója előzetes végzést adott ki az Intel ellen, melyben azt állította, hogy a cég nagy valószínűséggel megsértette az USA trösztellenes törvényét, amikor visszatartott termékeket és technikai információkat a workstation-előállító Intergraph Corp.-tól. A bíró lépése lehetőséget ad a Szövetségi Kereskedelmi Felügyeletnek (Federal Trade Commission) arra, hogy kiterjessze vizsgálatát az Intel üzleti gyakorlatára. Az Intel szóvivője szerint a bírónak egyszerűen "nincs igaza".

Figyelmébe ajánljuk