Kulturális hírek

  • 1999. február 11.

Belpol

Berlinale Február 10-én Max Färberböck Aimee und Jaguar címû, a náci Németországban játszódó alkotásával, egy német háziasszony és egy zsidó újságírónõ leszbikus szerelmének történetével indul és február 21-én, az osztrák születésû, Hollywoodban dolgozott amerikai Otto Preminger retrospektív sorozata keretében vetítendõ Porgy és Bess-szel zárul a 49. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.
A versenyprogramban szerepel többek között Robert Altman, Stephen Frears, Ann Hui, Claude Chabrol, David Cronenberg és Bertrand Tavernier új mûve, John Madden friss angol sikerfilmje, a Shakespeare In Love, a dán filmkészítési dogma egyik darabja (Soren Kragh-Jacobsen: Mifunes sidste Sang) és az angol Ben Hopkins Simon Magus címû mûve, mely alapötletét és címét tekintve Enyedi Ildikó filmjének testvére, de ez a Simon mágus a századfordulós Kelet-Európában bukkan fel. Versenyen kívül vetítik, megintcsak többek közt, Wim Wenders Buena Vista Social Clubját (melyet Ry Cooder idõs kubai muzsikusokkal készített lemeze apropóján forgatott) és az amerikai James Moll The Last Days címû dokumentumfilmjét (melyben a holocaust Amerikában élõ magyar túlélõi - öten a Steven Spielberg nevéhez fûzõdõ alapítvány által világszerte forgatott több tízezernyi filminterjú alanyai közül - beszélnek sorsukról). Az Arany és Ezüst Medvékrõl az Angela Molina spanyol filmszínésznõ vezette zsûri dönt; ami tudható: Shirley MacLaine amerikai filmszínésznõ életmûdíjat kap. A fõprogramon kívül - többek között Peter Sempel Nina Hagen - Punk + Glory címû filmje mellett - bemutatják Tompa Gábor Kínai védelem címû magyar-román koprodukcióját és Jancsó Miklós új mûvét: Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten.

Gyász 87 éves korában elhunyt Tátrai Vilmos hegedûmûvész, a Tátrai Vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítója.

75 éves korában elhunyt Jacques Le Goff, a középkortörténet világszerte ismert francia tudósa.

Autóbaleset következtében meghalt David McComb, a 80-as évek egyik ismert ausztrál zenekara, a Triffids énekese. 37 éves volt.

Díj A 26 éves Tony Bui Three Seasons címû filmje nyerte a Sundance Fesztivál fõdíját: a mai Vietnam életérõl szóló film a háború óta ott forgatott elsõ amerikai produkció. A legjobb dokumentumfilm díját Chris Smith vehette át: az American Movie egy low-budget film költségeinek elõteremtését követi nyomon. A dokumentumfilmes közönségdíjat elnyert Roko Belic mûve, a Genghis Blues arról szól, miként próbálja elsajátítani a szibériai tuvai torokéneklést egy amerikai blueszenész.

Birthday Letters címû verseskötetéért posztumusz T. S. Eliot- és Whitbread-díjban részesült a tavaly októberben elhunyt angol költõ, Ted Hughes.

Új kulturális intézeti igazgatók Szabó Gyõzõ, az ELTE olasz tanszékének volt vezetõje lett a Római Magyar Intézet igazgatója, Bogyay Katalin újságíró a londoni magyar kulturális intézeté, a bécsi Collegium Hungaricum élére, a leváltott Fényi Tibor helyére pedig Csúri Károly, a szegedi egyetem osztrák irodalmi tanszékének vezetõje került.

Foto Illés A Tölgyfa Galériában február 19-ig látható Illés Barna Álomkor címû fotókiállítása.

Anima-sorozat Februárban megjelenik egy Anima-maxi a Marihuana cha-chával és két remixszel, márciusban a Közel a szerelemhez címû Salamon András-film zenéje, áprilisban egy Transglobal-kezek által, nyár elején pedig egy Jon Carter által újrakevert Anima-maxi; a következõ, teljes hosszúságú albumot a Szigethez idõzítik. Februárban a francia PolyGram hoz ki egy válogatást, rajta a Dead Can Dance, Massive Attack, Kruder & Dorfmeister és Björk mellett az Anima a 68-cal. A szombathelyi KO Recordstól a német UCMG-hez igazolt együttes február 19-én Pécsett lép fel, az elmaradt decemberi koncertet bepótlandó.

ODB szabad A brooklyni kerületi ügyész döntése értelmében nem emelnek vádat Ol´ Dirty Bastard ellen, akit január 15-én gyilkossági kísérlet gyanújával vettek õrizetbe, miután egy közúti ellenõrzés során állítólag rálõtt egy rendõrre. Tanúk meghallgatása után ODB tisztázódott, a rendõrök nem tudták bebizonyítani, hogy a Wu Tang-rapper is lõtt.

Tíz éve szabadon Ezzel a címmel látható kiállítás a CEU Centrális Galériájában az 1956-os forradalommal kapcsolatos történeti kutatómunka elmúlt évtizedének eredményeirõl - benne a költségvetési elvonás miatt súlyos helyzetû 1956-os Intézet kiadványaival. Az alkalmi kutató- és olvasóteremként is mûködõ kiállítás február 27-ig tart nyitva.

Idekapcsolódik, hogy Balázs-Piri László lett az elnöke az új, a XX. századi közép- és kelet-európai történelem- és társadalomtudományi intézet mûködtetésére létrehozott közalapítványnak.

Dávid a Bullsban A Michael Jordan visszavonulása után új csapatot építõ Chicago Bulls két évre (évi 287,5 ezer dollárért) szerzõdtette Dávid Kornélt, a székesfehérvári Albacomp 28 éves, 92-szeres válogatott kosárlabdázóját. A 206 centi magas játékos az elsõ magyar, aki az NBA amerikai profiligában pályára léphet.

Cyberia

Kínai zárlat Beszüntette a pekingi vezetés Kína legnépszerûbb internetes fórumának mûködését, amiért azon az 1989-es Tienanmen téri mészárlásról beszélgettek a résztvevõk. A fórum csak az utóbbi két hónapban 600 ezer új taggal bõvült.

Magyar Microsoft: vezetõváltás A Microsoft Magyarország Kft. hivatalos közleménye szerint Reisz Attila igazgató lemondott, maga az érintett állítása szerint viszont müncheni fõnökei egyszerûen kirúgták.

A Windows 2000 márkanév alatt futó hat termék egyébként a cég szerint a terveknek megfelelõen, várhatóan 1999 harmadik negyedévében jelenik meg.

Történeti adattár Az Internetto tudósítása szerint számítógépes történeti adatbankot hozott létre a Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) és a társadalomtörténeti kutatásokkal foglalkozó Hajnal István Kör. Céljuk, hogy a számítógépes történeti feldolgozások adatállományait tárolják, dokumentálják, és biztosítsák hozzáférhetõségüket (www.tarki.hu/tortadat.html).

Nokia monitorok Pécsrõl Finnországi központjából legnagyobb monitorüzemébe, Pécsre, a finnországinál kisebb bérköltségû magyar üzembe telepíti a számítógép-képernyõk gyártását a Nokia. A cég magyarországi vállalatai egyébként az 1997-es 500 millió finn márkával szemben tavaly 700 millió finn márkáért adtak el termékeket. A tervek szerint a cég magyarországi alkalmazottainak száma idén 1500-ról 2500-ra, az ezredfordulóra pedig 3500-ra nõ.

Orvosgyilkosságok 100 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az ACLA és ALM abortuszellenes szövetségeket egy amerikai bíróság. A két szervezet különbözõ weboldalain rendõrségi felhíváshoz hasonló módon abortuszokat végzõ orvosok és klinikák adatait listázta, az olvasókat arra szólítva fel, hogy "juttassák bíróság elé a bébigyilkosokat". A Nürnbergi Akták nevû lista egyes esetekben az orvosok lakcímét, sõt családtagjaik nevét is tartalmazta. A listán szereplõ orvosok közül többeket meggyilkoltak, az õ nevüket az oldalak szerkesztõi áthúzták. Az alperesek a szólásszabadság jogára hivatkoztak, ám a bíróság véleménye szerint ebben az esetben a listán szereplõ orvosok valódi fenyegetésnek vannak kitéve.

Figyelmébe ajánljuk