Kulturális hírek

  • 1999. február 4.

Belpol

Kati HornaA spanyol polgárháborúban fotózó magyarok sorában, a Capa fivérek és mások mellett ott volt Horna Katalin is. A jelenleg Mexikóban élő, 90 éves fotográfus 1937-38-ban készült 250 negatívját a spanyol államnak ajándékozta.
A Salamancai Polgárháborús Archívumban őrzött anyagból a Mai Manó Házban látható kiállítás december 23-ig.

Aukciók: Beethoven, Szent család Londonban, a Sotheby´s árverésén 270 ezer 900 dollárért kelt el az az augusztusban megtalált Beethoven-kotta, melyet a zeneszerző 1817-ben adott Richard Ford brit utazónak. A kézirat egy rövid vonósnégyest tartalmaz. Ugyanezen az aukción 163 ezer dollárért talált vevőre Abraham Lincoln egy kiadatlan proklamációja, 41 ezerért pedig Charlotte Bront‘ feministaellenes kitételeket tartalmazó levele.

A Polgár Galéria aukcióján új magyar rekordárért cserélt gazdát egy 1500 körüli itáliai festő Szent család Keresztelő Szent Jánossal, donátorral és gyermekével című - védett, tehát Magyarországot el nem hagyható - képe: a telefonon licitáló vevő 110 millió forintot fizetett érte.

Új gyerektévé: Minimax "Erőszakmentes, de izgalmas, érzelemgazdag és mulatságos" rajz- és animációs filmeket, köztük magyar alkotásokat sugároz néhány napja a Minimax című országos tévécsatorna. A francia Canal+ tulajdonában lévő Minimax az AM Mikro hálózaton fogható, az MSat helyén, egyelőre reggel 6-8 és délután 4-8 óra között. Jövőre napi 12 órára bővítik az adásidőt, terveik közt szerepel egy rádióadó indítása is.

Daumier-retrospektív A párizsi Grand Palais termeiben látható Honoré Daumier (1808-1879) nagyszabású retrospektív kiállítása: a 369 munka között a karikatúrák mellett számos rajz és csaknem száz festmény is megtekinthető, mindehhez egy 600 oldalas, négykilós katalógus jár. A január 3-i zárás után Washingtonba utazik a kiállítás.

Oshima ismét sokkol Tizenhárom évi szünet után új filmmel jelentkezett Oshima Nagisa: a Gohatto (Tilos) 1865-ben játszódik Japán ősi fővárosában, Kyotóban, s - itt kezdődik a tabudöntögetés - a szamurájok férfias világában beszél a homoszexualitásról. A főszerepet Beat Takeshi alakítja, aki David Bowie mellett szerepelt Oshima 1983-as filmjében (Merry Christmas, Mr Lawrence). Az érzékek birodalma miatt pornográfia vádjával illetett, ugyanakkor Cannes-ban díjazott rendező legutóbb 1986-ban, francia koprodukcióban forgatott (Max mon amour). Ezután betegsége tartotta távol a munkából.

Szabó István: Európai Filmdíj után Kanada? Tizennégy jelölést kapott Szabó István filmje, a hazánkban várhatóan januárban bemutatandó Napfény a Genie elnevezésű kanadai filmdíjért folyó versenyben. A múlt héten három Európai Filmdíjban részesült alkotás producere a magyar származású kanadai Robert Lantos. A Napfény vetélytársai a legjobb film Genie-díjáért: David Cronenberg: eXistenZ, Jeremy Podeswa: Az öt érzék (szerepeltek a legutóbbi Titanic Fesztiválon), valamint a Felicia´s Journey, az Histoires d´hiver és a Post Mortem. Az ünnepélyes Genie-gála időpontja január 30.

Világzene 1999

Szavaztak a Folk Roots című brit lap szakértői az esztendő legjobb világzenei albumaira. Az új kiadványok között - többekkel holtversenyben - a 19. helyre került a Muzsikás Bartók Albuma.

1. Taj Mahal - Toumani Diabete: Kulanjan (USA-Mali)

2. Kate Rusby: Sleepless (GB)

3. Cheikh Lo: Bambay Gueej (Szenegál)

4. Snakefarm: Songs From My Funeral (USA)

5. Toumani Diabate & Ballake Sissoko: New Ancient Strings (Mali)

6. Ali Farka Touré: Niafunke (Mali)

7. Martin Hayes & Dennis Cahill: Live In Seattle (Írország)

8. June Tabor: A Quiet Eye (GB)

9-10. Ibrahim Ferrer: Buena Vista Social Club Presents (Kuba); Norma Waterson: The Very Thought Of You (GB)

11-13. Afro Celt Sound System: Vol 2 - Release (GB); La Bottine Souriante: Xieme/Rock & Reel (Kanada); Mose Fan Fan: The Congo Acoustic (Kongó)

14-17. Manu Chao: Clandestino (Franciaország); Steve Earle & The Del McCoury Band: The Mountain; Richard Thompson: Mock Tudor (GB); Waterson-Carthy: Broken Ground (GB)

18. Yat-Kha: Dalai Beldiri (Tuva)

19-21. Kandia Kouyate: Kita Kan (Guinea); Muzsikás: Bartók Album (Magyarország); Kelly Joe Phelps: Shine Eyed Mr ZenMorze

Elhunyt Kazimir Károly színházi rendező. Több mint 30 évig irányította a Thalia Színházat, olyan nagy eposzok színrevitele fűződik a nevéhez, mint a Kalevala, a Gilgames vagy a Ramajana. 71 éves volt.

Karátson Endre Párizsban és Márton László Budapesten élő író nyerte az idei Füst Milán-díjat.

Steve McQueen videoművész kapta az idei Turner-díjat egy Buster Keaton ihlette, fekete-fehér némafilmmel: a Deadpan (Fapofa) egy klasszikus Keaton-geget játszik újra: egy épület fala kidől, és épphogy nem esik rá. A Tate Galleryben több mint 60 ezren látták a döntőbe jutott alkotásokat, köztük Tracey Emin munkáját (bevetetlen ágy, körötte szennyes fehérneműk, óvszerek, pezsgődugók). Áz általában heves vitát kavaró brit képzőművészeti elismerést tavaly Chris Ofili nyerte az elefántürülékkel borított Szűz Máriával, amely nemrég New Yorkban okozott botrányt.

A francia Bernard Stora Un Dérangement Considerable című alkotása nyerte a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Piramist. Egy labdarúgóról szól, akinek életét megkeserítik, pályáját tönkreteszik az előítéletek (merthogy nevelőapja arab). E történet szerzőjének ítélték a legjobb forgatókönyv díját is, megosztva az Ezüst Piramissal és egyúttal a legjobb arab film díjával jutalmazott, Ard al-Khof (A félelem földje) könyvét író, egyiptomi Dawoud Abdel-Sayeddel, aki egy drogmaffia leleplezésén dolgozó titkosrendőr erkölcsi aggályaiból csinált mozit. A legjobb rendezőnek a cseh Martin Sulit bizonyult a négy epizódból álló Prágai történetek egyik darabjáért. Alain Delon, Catherine Deneuve és az egyiptomi születésű Omar Sharif életműdíjat vehetett át.

Az idei Tolerancia Díj nyertesei: az írott sajtó kategóriában Révész Sándor a Népszavában közölt, Sújtó szabadság című publicisztikájáért, a televíziós kategóriában Hégető Honorka a TV 3 Hír3 című műsorában készített anyagaiért, a rádiós kategóriában Balla Ferenc a Petőfin sugárzott Krajcár Jocó jövendőjéért. Az írott kategóriában második díjat kapott Varró Szilvia, a MaNcs munkatársa és Vajda Éva az ÉS-ben megjelent Szabályozott iszonyok című riportért, harmadik díjat pedig a Roma Sajtóközpont három munkatársa, Kadét Ernő, Zsiga Alfonz és Miklósi Gábor a Hadházi haddelhadd és a Zártkörű rendezvény című írásért. Különdíjat vehetett át Kenedi János, Sándor Erzsi és az RTL Klub Dunánál című műsorának alkotógárdája.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.