Kulturális hírek

publikálva
1999/50. (02. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kati HornaA spanyol polgárháborúban fotózó magyarok sorában, a Capa fivérek és mások mellett ott volt Horna Katalin is. A jelenleg Mexikóban élő, 90 éves fotográfus 1937-38-ban készült 250 negatívját a spanyol államnak ajándékozta.

A Salamancai Polgárháborús Archívumban őrzött anyagból a Mai Manó Házban látható kiállítás december 23-ig.

Aukciók: Beethoven, Szent család Londonban, a Sotheby´s árverésén 270 ezer 900 dollárért kelt el az az augusztusban megtalált Beethoven-kotta, melyet a zeneszerző 1817-ben adott Richard Ford brit utazónak. A kézirat egy rövid vonósnégyest tartalmaz. Ugyanezen az aukción 163 ezer dollárért talált vevőre Abraham Lincoln egy kiadatlan proklamációja, 41 ezerért pedig Charlotte Bront‘ feministaellenes kitételeket tartalmazó levele.

A Polgár Galéria aukcióján új magyar rekordárért cserélt gazdát egy 1500 körüli itáliai festő Szent család Keresztelő Szent Jánossal, donátorral és gyermekével című - védett, tehát Magyarországot el nem hagyható - képe: a telefonon licitáló vevő 110 millió forintot fizetett érte.

Új gyerektévé: Minimax "Erőszakmentes, de izgalmas, érzelemgazdag és mulatságos" rajz- és animációs filmeket, köztük magyar alkotásokat sugároz néhány napja a Minimax című országos tévécsatorna. A francia Canal+ tulajdonában lévő Minimax az AM Mikro hálózaton fogható, az MSat helyén, egyelőre reggel 6-8 és délután 4-8 óra között. Jövőre napi 12 órára bővítik az adásidőt, terveik közt szerepel egy rádióadó indítása is.

Daumier-retrospektív A párizsi Grand Palais termeiben látható Honoré Daumier (1808-1879) nagyszabású retrospektív kiállítása: a 369 munka között a karikatúrák mellett számos rajz és csaknem száz festmény is megtekinthető, mindehhez egy 600 oldalas, négykilós katalógus jár. A január 3-i zárás után Washingtonba utazik a kiállítás.

Oshima ismét sokkol Tizenhárom évi szünet után új filmmel jelentkezett Oshima Nagisa: a Gohatto (Tilos) 1865-ben játszódik Japán ősi fővárosában, Kyotóban, s - itt kezdődik a tabudöntögetés - a szamurájok férfias világában beszél a homoszexualitásról. A főszerepet Beat Takeshi alakítja, aki David Bowie mellett szerepelt Oshima 1983-as filmjében (Merry Christmas, Mr Lawrence). Az érzékek birodalma miatt pornográfia vádjával illetett, ugyanakkor Cannes-ban díjazott rendező legutóbb 1986-ban, francia koprodukcióban forgatott (Max mon amour). Ezután betegsége tartotta távol a munkából.

Szabó István: Európai Filmdíj után Kanada? Tizennégy jelölést kapott Szabó István filmje, a hazánkban várhatóan januárban bemutatandó Napfény a Genie elnevezésű kanadai filmdíjért folyó versenyben. A múlt héten három Európai Filmdíjban részesült alkotás producere a magyar származású kanadai Robert Lantos. A Napfény vetélytársai a legjobb film Genie-díjáért: David Cronenberg: eXistenZ, Jeremy Podeswa: Az öt érzék (szerepeltek a legutóbbi Titanic Fesztiválon), valamint a Felicia´s Journey, az Histoires d´hiver és a Post Mortem. Az ünnepélyes Genie-gála időpontja január 30.

Világzene 1999

Szavaztak a Folk Roots című brit lap szakértői az esztendő legjobb világzenei albumaira. Az új kiadványok között - többekkel holtversenyben - a 19. helyre került a Muzsikás Bartók Albuma.

1. Taj Mahal - Toumani Diabete: Kulanjan (USA-Mali)

2. Kate Rusby: Sleepless (GB)

3. Cheikh Lo: Bambay Gueej (Szenegál)

4. Snakefarm: Songs From My Funeral (USA)

5. Toumani Diabate & Ballake Sissoko: New Ancient Strings (Mali)

6. Ali Farka Touré: Niafunke (Mali)

7. Martin Hayes & Dennis Cahill: Live In Seattle (Írország)

8. June Tabor: A Quiet Eye (GB)

9-10. Ibrahim Ferrer: Buena Vista Social Club Presents (Kuba); Norma Waterson: The Very Thought Of You (GB)

11-13. Afro Celt Sound System: Vol 2 - Release (GB); La Bottine Souriante: Xieme/Rock & Reel (Kanada); Mose Fan Fan: The Congo Acoustic (Kongó)

14-17. Manu Chao: Clandestino (Franciaország); Steve Earle & The Del McCoury Band: The Mountain; Richard Thompson: Mock Tudor (GB); Waterson-Carthy: Broken Ground (GB)

18. Yat-Kha: Dalai Beldiri (Tuva)

19-21. Kandia Kouyate: Kita Kan (Guinea); Muzsikás: Bartók Album (Magyarország); Kelly Joe Phelps: Shine Eyed Mr ZenMorze

Elhunyt Kazimir Károly színházi rendező. Több mint 30 évig irányította a Thalia Színházat, olyan nagy eposzok színrevitele fűződik a nevéhez, mint a Kalevala, a Gilgames vagy a Ramajana. 71 éves volt.

Karátson Endre Párizsban és Márton László Budapesten élő író nyerte az idei Füst Milán-díjat.

Steve McQueen videoművész kapta az idei Turner-díjat egy Buster Keaton ihlette, fekete-fehér némafilmmel: a Deadpan (Fapofa) egy klasszikus Keaton-geget játszik újra: egy épület fala kidől, és épphogy nem esik rá. A Tate Galleryben több mint 60 ezren látták a döntőbe jutott alkotásokat, köztük Tracey Emin munkáját (bevetetlen ágy, körötte szennyes fehérneműk, óvszerek, pezsgődugók). Áz általában heves vitát kavaró brit képzőművészeti elismerést tavaly Chris Ofili nyerte az elefántürülékkel borított Szűz Máriával, amely nemrég New Yorkban okozott botrányt.

A francia Bernard Stora Un Dérangement Considerable című alkotása nyerte a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Piramist. Egy labdarúgóról szól, akinek életét megkeserítik, pályáját tönkreteszik az előítéletek (merthogy nevelőapja arab). E történet szerzőjének ítélték a legjobb forgatókönyv díját is, megosztva az Ezüst Piramissal és egyúttal a legjobb arab film díjával jutalmazott, Ard al-Khof (A félelem földje) könyvét író, egyiptomi Dawoud Abdel-Sayeddel, aki egy drogmaffia leleplezésén dolgozó titkosrendőr erkölcsi aggályaiból csinált mozit. A legjobb rendezőnek a cseh Martin Sulit bizonyult a négy epizódból álló Prágai történetek egyik darabjáért. Alain Delon, Catherine Deneuve és az egyiptomi születésű Omar Sharif életműdíjat vehetett át.

Az idei Tolerancia Díj nyertesei: az írott sajtó kategóriában Révész Sándor a Népszavában közölt, Sújtó szabadság című publicisztikájáért, a televíziós kategóriában Hégető Honorka a TV 3 Hír3 című műsorában készített anyagaiért, a rádiós kategóriában Balla Ferenc a Petőfin sugárzott Krajcár Jocó jövendőjéért. Az írott kategóriában második díjat kapott Varró Szilvia, a MaNcs munkatársa és Vajda Éva az ÉS-ben megjelent Szabályozott iszonyok című riportért, harmadik díjat pedig a Roma Sajtóközpont három munkatársa, Kadét Ernő, Zsiga Alfonz és Miklósi Gábor a Hadházi haddelhadd és a Zártkörű rendezvény című írásért. Különdíjat vehetett át Kenedi János, Sándor Erzsi és az RTL Klub Dunánál című műsorának alkotógárdája.

publikálva
1999/50. (02. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra