Kulturális hírek

  • 2000. február 24.

Belpol

Meghalt Hundertwasser71 éves korában, Új-Zélandról Európa felé hajóztában, szívelégtelenség következtében elhunyt Friedensreich Hundertwasser, az utóbbi évtizedek osztrák képzőművészetének és építészetének talán legszínesebb figurája. Hatottak rá az absztrakt expresszionisták, szín- és formavilága rokonságot mutatott a bécsi szecesszió festőnagyságai, illetve a katalán építész, Antoni Gaudí világával, ami az ökológiai tudatossággal párosulva tette egyedivé munkásságát.
Friedrich Stowasser néven született Bécsben. Habár megkeresztelték, a második világháborút zsidó származású édesanyjával bujkálva vészelte át. A Hundertwasser vezetéknevet 1949-50 körül, a Friedensreich keresztnevet 1961-ben vette fel, a következő évben nagyszabású kiállítása volt a Velencei Biennálén. Harcban állt az egyenes vonal unalmával, akciókat csinált (Meztelen beszéd stb.), kiáltványokat fogalmazott (Jog az ablakhoz - kötelesség a fa iránt; Humuszvécé stb.), bélyegeket, zászlókat tervezett, épületeket pofozott át (a Hundertwasser-ház Bécs egyik nevezetessége; néhány éve szóba került, hogy közreműködik Budapest új levéltárának tervezésében, de ebből nem lett semmi). Végakaratának megfelelően Új-Zélandon temetik el.

Berlinale-díjak Az amerikai Paul Thomas Anderson Magnolia című alkotása nyerte az 50. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A Gong Li kínai színésznő vezette zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét a kínai Zhang Yimou műve, Az út hazafelé, a legjobb rendező Ezüst Medvéjét Milos Forman filmje, a Man on the Moon nyerte (Andy Kaufman amerikai komikusról ugyanezzel a címmel énekelt korábban az R.E.M.). A legjobb női alakítást Bibiana Beglau és Nadja Uhl nyújtotta Volker Schlöndorff Die Stille nach dem Schuss című, a legjobb európai filmként kitüntetett művében (Rita Vogt RAF-terroristáról, aki az NDK-ban Stasi-segítséggel kezdett új életet), a legjobb férfi főszerepő díját Denzel Washington kapta: Norman Jewison The Hurricane című filmje egy gyilkosság miatt ártatlanul elítélt fekete ökölvívóról szól (esetét anno Bob Dylan énekelte meg). Gazdagabb lett egy Ezüst Medvével Wim Wenders is (The Million Dollar Hotel; lásd a múlt heti MaNcsot), a legjobb első filmesnek a japán Akira Ogata bizonyult (Fiúkórus), a legjobb rövidfilmet Jean Rousselot készítette (Hommage a Alfred Lepetit).

Akció Erdélyért Az Octogon című építészeti és designmagazin akciót indított a Kálvin tér egyik tűzfalán lévő Fabulon-hirdetés megmentéséért: a Pataki Ágit ábrázoló mozaikot, a néhai Erdély Miklós 1982-ben készült munkáját (amit a legutóbbi időkben egy mobiltelefon-reklám takart el) az ott épülő irodaház sodorta veszélybe. Legfrissebb értesülésünk szerint Cselovszky Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal új elnöke megígérte, hogy ha a restaurátorok levették, az OMVH raktározza a művet, amíg el nem dől, hol lesz a végleges helye. A döntést a főváros kulturális, illetve városképvédelmi bizottságának kell meghoznia hét-tíz nap alatt, mire a beruházó felállványozza a falat. Szóba jött a Trafó, de voltak jó ötleteik az akciót meghirdető ingyenes képeslapok beküldőinek is.

Oscar-jelöltek Los Angelesben közzétették a márciusban átadandó Oscar-díjak jelöltjeit, kategóriánként ötöt-ötöt. A reménykedők listáját nyolc jelöléssel vezeti az első filmes Sam Mendes American Beauty című fekete komédiája, Kevin Spacey és Anette Bening főszereplésével. Hét-hét kategóriában jelölték Lasse Hallstrom The Cider House Rules és Michael Mann The Insider című filmjét, hatban M. Night Shyamalan Hatodik érzékét, a tavalyi év legnagyobb amerikai kasszasikerét. Az említetteken kívül a The Green Mile pályázik még a legjobb film díjára, a legjobb rendező Oscar-várományosai között pedig ott van a videoklip-készítőként befutott, első filmes Spike Jonze (Being John Malkovich). A legjobb idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjei közé nem került be Jancsó Miklós munkája, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Pedro Almodóvar: Minden, amit anyámról tudni kell (spanyol), Eric Valli: Caravan (nepáli), Regis Wargnier: Kelet-Nyugat (francia), Paul Morrison: Solomon és Gaenor (walesi nyelvű brit), Colin Nutley: A nap alatt (svéd). A dokumentumfilmek között versenyben van Wim Wenderstől a Buena Vista Social Club.Morze

Greta Garbo életéről musicallibrettót írt Leif Janzon. A premiert jövőre tervezik Stockholmban, a zene még nincs kész, három szerző van versenyben, a rendező Scot Faris lesz.

A Harry Potter-történetek szerzőjét, J. K. Rowligot választották Londonban az év írójának; többek között Stephen Kinget is megelőzve lett övé az idei brit könyvdíj.

Meghalt Doris Kenner-Jackson: az 50-es, 60-as évek fordulóján népszerű, amerikai lánykvartett, a Shirelles egyik tagja 58 éves volt. A vokálegyüttesnek olyan slágerei voltak, mint a Dedicated to the One I Love, a Will You Love Me Tomorrow, a Soldier Boy vagy a Beatles által is feldolgozott Boys és Baby It´s You..

A Big Punisher művésznéven szereplő New York-i rapper (sz. Christopher Rios) 28 éves korában elhunyt. Halálát szívroham okozta, azt pedig feltehetőleg közel 200 kilós testsúlya is elősegítette. Első albuma, a Capital Punishment 1998-ban a Billboard listájának 5. helyéig jutott, második albuma, a Yeeeah Baby áprilisban jön ki. Tavaly két filmben is szerepelt: Urban Menace, Thicker Than Water.

Gil Scott-Heront vád alá helyezték kábítószer-birtoklás és testi sértés miatt: az amerikai jazzköltőt azután tartóztatták le, hogy állítólag bántalmazta korábbi élettársát. A drogvád onnan ered, hogy kokaint találtak a rendőrkocsiban, amely beszállította - ügyvédje szerint nem az övé volt a csomag. A rap úttörőjének számító művész retrospektív albuma Evolution (& Flashback) - Very Best of Gil Scott-Heron címmel tavaly jelent meg.

Lou Reed és Sting is lemondta ausztriai kocertjeit a Haider-féle Szabadságpárt kormányra kerülése miatt.

Meghalt Lord Kitchener, a calypso zene legismertebb képviselője. Az Aldwyn Roberts néven született trinidadi muzsikus 77 éves volt.

Átvilágítják a színházakat Budapesten: a főpolgármesteri kabinet döntése értelmében március-áprilisban zajlik majd a vizsgálat, melynek célja a fővárosi színházi struktúra átalakításának megalapozása. Elképzelhető, hogy a 13 színházból több közhasznú társasággá alakul; a direktorok megbízatása ez év végén jár le.

Figyelmébe ajánljuk