Kulturális hírek

  • 2000.03.16 00:00

Belpol

Film és hatóság: Nepál, ThaiföldNem engedélyezték az Aago (Tűz) című film bemutatását Nepálban, mert az - a cenzori testület szerint - szimpatikus reformerekként népszerűsíti az alkotmányos monarchia megdöntésére törő Nepáli (Maoista) Kommunista Párt felkelőit, a rendőrségre ellenben rossz fényt vet. Kishan Pokharel, a film producere szerint a parlamentáris demokrácia tíz évvel ezelőtti bevezetése ellenére sem érvényesül Nepálban a művészi szabadság.
Az 1996 februárjában kezdődött maoista felkelés eddig több mint 1150 életet követelt; az Amnesty International nemrégi jelentése szerint az erőszak elharapódzása a felkelők és a rendőrség közös felelőssége. Nepálban évente harminc film készül (a legjobb külföldi Oscar-jelöltek között most éppen szerepel ezek egyike, Eric Valli Caravanja), de betiltásra ezúttal első ízben kerül sor; a gyártók fellebbezhetnek.

Thaiföldön a vallásügyi, művészeti és kulturális parlamenti bizottság azt javasolja, vonják vissza a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült The Beach című amerikai film vetítési engedélyét, mert úgymond negatív képet fest a buddhizmusról (az engedélyt kiadó cenzori testület szerint nem teszi). A Berlinalén bemutatott produkciónak már a thaiföldi forgatás során is kellemetlenségei akadtak (a gyártó cáfolja, hogy kárt tettek volna a természeti környezetben, ez ügyben mindenesetre per fenyegeti).

Tavaszi Fesztivál Állam születik - e millenniumi mottóval rendezik március 17. és április 3. között a huszadik Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek egyik legnagyobb szabású kiállítása Történelem-Kép címmel látható majd a Nemzeti Galériában (illusztrációnk Ferenczy Károly: Archeológia, 1896). A képzőművészeti események sorából kiemelkedik az elmúlt ötven év közép-európai művészetét átfogó, Bécsből érkező tárlat (Ludwig Múzeum), a Kossuth Lajos amerikai emigrációját megörökítő fényképsorozat (Nemzeti Múzeum), a szokásos World Press Photo és Magyar Sajtófotó mellé szervezett Escher Károly-emlékkiállítás (Néprajzi Múzeum), az olasz barokk festményeinek, illetve a "kommunizmus 2000 évének" bemutatása (Szépművészeti Múzeum, ill. Centrális Galéria).

A koncertprogramban a reprezentatív hazai együttesek (Budapesti Fesztiválzenekar, Nemzeti Filharmonikusok, Liszt Ferenc Kamarazenekar stb.) mellett fellép a BBC Szimfonikus Zenekar és az Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, önálló estje lesz Ligeti Györgynek és Petrovics Emilnek, Eötvös Péter Három nővér című operájának magyarországi premierjét Szabó István rendezi, Messiaen Húsz tekintet a gyermek Jézusra című darabját Csalog Gábor zongorázza első ízben Magyarországon, a Musica Sacra sorozat középpontjában pedig a 250 éve meghalt J. S. Bach áll.

Kerek évfordulója ugyan nincs, mégis lesz egy Pasolini-emlékhét, házhoz jönnek a határon túli magyar színházak, lesz kortárs tánc-, illetve operettfesztivál, új szereposztású István, a király, táncháztalálkozó és Kodály-Bartók-est a Muzsikással és Sebestyén Mártával. A fővárosi eseményekkel párhuzamosan, fesztiválszerűen ad a kultúrának Debrecen, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre és Szombathely is.

Cure: itt a vége? "Úgy érzem, akkor érdemes abbahagynunk, amíg még jók vagyunk" - nyilatkozta Robert Smith, a Cure gitárosa, énekese és alapítója, miközben a nemrég megjelent Bloodflowers című albummal turnéznak Amerikában. A többiek szerint Smithnek elment az esze, hogy fel akarja oszlatni a Cure-t, ám ő egyelőre komolyan gondolja - egyébként az albumot a Cure utolsó lemezeként hirdeti az USA-ban az Elektra, miközben a 40 éves Robert Smithnek felajánlották, újítsa meg szerződését. A Bloodflowers a 70-es évek brit punk/new wave zenekarai között utolsó mohikánnak számító Cure tizenharmadik stúdióalbuma; 1979 óta több mint 27 millió albumot adtak el világszerte.

Halál a koncerten 1999-ben világszerte csaknem hetven ember vesztette életét koncerteken történt incidensek során, s ez az utóbbi évtized negatív rekordja - állítja a Crowd Management Strategies nevű, koncertbiztonsággal foglalkozó chicagói tanácsadó cég legfrissebb jelentése. Hárman haltak meg a Woodstock ´99 során a New York állambeli Rome-ban, de mi ez ahhoz a minszki tragédiához képest, amikor egy szabadtéri rendezvényen ötvenegy fiatalt és két rendőrt taposott halálra a vihar elől menedéket kereső tömeg egy aluljáróban. Okozott halált az oly népszerű crowd-surfing is: a 14 éves Christopher King fejre esett a kaliforniai San Bernardino Masterdome Arenájának betonpadlóján, amikor a Neurosis nevű metálbanda koncertjén a tömeg tetején próbált szörfözni.Morze

Operát mutattak be Nürnbergben Ladi Di haláláról, pontosabban az ezt követő médiaőrületről: Gerhard Falkner librettista és Stefan Hippe zeneszerző A Lady DIes (Egy lady meghal) című operájában maga a hercegnő csak multimediális eszközök útján jelenik meg a színpadon.

A Frankfurti Könyvvásár alkalmából magyarul és idegen nyelven megjelent könyvekre alapozva kortárs gyűjteményt hoztak létre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Kabulban a tálib kormányzat újra megnyitott egy képzőművészeti galériát, amely egyúttal tudományos központként is funkcionál majd, immár a legszigorúbb iszlám elvek betartásával.

Steven Spielberg bejelentette, hogy nem fogja rendezni a Harry Potter-történetekből készítendő első filmet, amelytől komoly kasszasikert vár 2001-ben a Warner Bros. A jelöltek között olyan ászokat emlegetnek, mint Jonathan Demme, Mike Newell, Rob Reiner és Tim Robbins, de nem kizárt, hogy Brad Silberling vagy Chris Columbus lesz a befutó.

Derek Longmuir, a 70-es években népszerű skót Bay City Rollers dobosa beismerte, hogy pornográf gyermekfotókat és videókat tartott otthon: a rendőrség egy bejelentés nyomán tartott házkutatást a volt tinisztárnál, aki jelenleg vezető betegápoló egy edinburghi kórházban. A bíróság előtt azonban azt vallotta, egy amerikai barátja dolgai ezek, őt nem érdekli a pornó. Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy a 70-es évek másik brit popsztárja, Gary Glitter letöltötte a gyermekpornó birtoklása miatt rámért kéthavi börtönbüntetést. Nem ez az első "ügye" a Bay City Rollersnek: Les McKeown énekes halálos autóbalesetet okozott, Ian Mitchell pornófilmben szerepelt, Billy Lyall pedig AIDS-szel kapcsolatos betegségben hunyt el 1989-ben. Bye Bye Baby címmel Caroline Sullivan zenei újságíró megírta a maga Bay City Rollersszel kapcsolatos memoárját, ennek filmjogát megvásárolta Courtney Love, aki Ewan McGregor (McKeown) és Leonardo DiCaprio (Stuart Woody Wood gitáros) főszereplésével vinné vászonra a sztorit.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.