Kulturális hírek

  • 2000. április 27.

Belpol

Alternatív SzínházakHat első helyezettet hirdetett a Hatodik Alternatív Színházi Szemle zsűrije, amely néhány előadást a díjak odaítélésénél nem vett figyelembe, mondván, hogy a vásári, illetve kőszínházi szcénához közelebb állnak, mint a "struktúrán kívüli, alternatív" közeghez. A Nemzeti Kulturális Alap, a Fővárosi Önkormányzat és Erzsébetváros Önkormányzata által fölajánlott 700 ezer forintot az alábbi hat produkció között osztották föl: (M) Színház: Világbüfé; Artus és Vertigo Dance Company (Izrael): Gázszív; KOMPmáNIA: Romance; Picaro Produkció: Kórház-Bakony; Atlantisz Színház: Legszebb mesék; Még 1 Mozdulatszínház: In Memoriam Dienes Valéria (képünkön).
Különdíjat kapott a Zugszínház Antigoné előadása; a legjobb előadó díjában részesült Geltz Péter (Gázszív); Nádasi László (Stúdió K: A szűz, a hulla, a püspök és a kések; Ezeregy Szindbád); Nyika Jenő és Csató Kata (Világbüfé); Vámos Veronika (Tranz Danz: Cult; Co-ax); Nemec Melinda (Antigoné).

Fesztiválzenekar: megegyezés Megegyezésre jutott a főváros és a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány a működési alapelvekben, melyek a május 31-én megszűnő, 1992-es keretszerződés helyébe lépnek, s addig kidolgozzák a felek együttműködését részletesen szabályozó megállapodást. Budapest nem kíván beleszólni művészeti kérdésekbe, s kívánatosnak tartja, hogy a BFZ Fischer Iván művészeti vezetésével működjön tovább (az előzmények a MaNcs korábbi három számában).

Mediawave: start kérdőjelekkel A mostantól érvényes utófinanszírozási szisztéma folytán az ellehetetlenüléssel dacolva kezdődött meg Győrben a tizedik évébe lépett Mediawave: a Fényírók Fesztiválja leginkább pályázatokon nyert támogatásokból működik, s a nyitány előtt néhány nappal az idei költségvetés 45 millió forintjából vagy 30 millió hiányzott. Mindenesetre levetíteni tervezik az előzsűri által versenybe engedett kb. nyolcvan mozgóképet (a kategóriák: porlepte dobozok, zenei, indián-, kisebbségi, animációs, kísérleti és tánc-, ifjúsági, nagy- és kisjátékfilmek stb.). Egyes programok akár el is maradhatnak, de ha minden jól megy, lesz ujgur színielőadás és rock, butoh tánc, DVD-bemutató, mulatozás és konferencia az idei főtéma, a hedonizmus jegyében, temérdek koncert (Kusturica zenekara, a Boban Markovic Orkestar, Hajnóczy Csaba, Kiss Erzsi Zene, Kispál, Quimby, Iva Bittová, Vera Bilá, Lovász Irén, Anima, Grencsó, Dresch stb.), Peter Greenaway-előpremier (8 és 1/2 nő), erotikusfehérnemű-bemutató és duma az amerikai független filmről - ami belefér. A pénzbe és a május 1-jéig tartó időbe.

Cannes: teljes a mezőny Május 10-21. között 53. alkalommal rendezik meg a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. A nyitó előadáson Roland Joffe francia finanszírozású, de angolul beszélő kosztümös filmjét, a Vatelt vetítik Gerard Depardieu és Uma Thurman főszereplésével, míg az Un Certain Regard-sorozatot Rodrigo Garcia (Gabriel García Márquez kolumbiai író) Sundance-sikere, a Things You Can Tell Just by Looking at Her indítja. A versenyprogramban szereplő 23 alkotás csaknem egyharmada a Közel- vagy Távol-Keletről érkezik, köztük olyan hírességek munkái, mint a japán Nagisa Oshima, a hongkongi Wong Kar-wai, az izraeli Amos Gitai vagy a verseny legifjabb résztvevője, a 20 éves iráni Samira Makhmalbaf. A verseny ismertebb alakjai közé tartozik Ken Loach, Lars von Trier, Liv Ullmann, Joel Coen és James Ivory. Magyar játékfilm nincs a versenyben, térségünkből az orosz Pavel Lungint hívták meg. A játékfilmes zsűri elnöke Luc Besson francia rendező, tagjai között vannak színészek (Jeremy Irons, Kristin Scott Thomas, Aitana Sanchez-Gijon, Barbara Sukowa), rendezők (Nicole Garcia, Jonathan Demme, Mario Martone) és írók (Arundhati Roy, Patrick Modiano), a rövidfilmes zsűrit Mira Sorvino amerikai színésznő vezeti. A versenyen kívül látható nyolc film között szerepel a Eurythmics együttes gitárosaként megismert Dave Stewart rendezői debütálása, John Waters, Brian De Palma és Ang Lee új munkája.

Könyvfesztivál Közel húsz ország majd ötszáz cége vett részt a hetedik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, melynek díszvendége a lengyel Slawomir Mrozek volt (lásd még: 32-33. oldal).

Morze

A tánc világnapja: április 29-én, a budapesti Madách Színházban lép fel a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a BM Duna Művészegyüttes, a Honvéd együttes, a Bozsik Yvette Társulat, a Közép-Európa Táncszínház, a Budapest Táncszínház, a Madách Színház tánckara, valamint a Szegedi Kortárs Balett. Utóbbi egyébként kiválni készül a Szegedi Nemzeti Színház tagozatai közül. A régóta érlelődő elhatározást meggyorsította, hogy felújítás miatt bezárják otthonát, a Szegedi Nemzeti Színház kamaraszínházát, a 14 táncosból és két vezetőből álló balett-társulat pedig a filmszínházként bezárás előtt álló Korzó moziba költözne. A világnap alkalmából életműdíjat vehet át Havas Ferenc és Jeszenszky Endre, a szegedi balett néhai igazgatójáról elnevezett Imre Zoltán-díjat pedig Péntek Kata kapja.

Meghalt Pártos Erzsi: az életének 94. évében elhunyt színésznő pályája során tagja volt a Vígszínház, a Nemzeti Színház, a Fővárosi Operettszínház és a győri Kisfaludy Színház társulatának; 1941-ben könyvet is írt Köszönöm címmel.

Tabori és Brassa• Párizsban: április 13. óta a párizsi Théatre de l´Aquarium játssza a 85 éves George Tabori A mama kurázsija című darabját. Április 19-én a Pompidou Központban retrospektív kiállítása nyílt a 30-as évek Párizsát megörökítő Brassa• (született Halász Gyula) fotóiból. A 16 éve elhunyt Brassa•nak 530 műve, köztük 450 fotó látható június 26-ig a Beaubourgban.

Stipe, a filmes: Michael Stipe, az R.E.M. énekese, aki a John Malkovich menet című film egyik producere, saját filmes vállalkozásai, a (Velvet Goldmine-ban is részes) Single Cell Pictures és a C-Hundred Film Corp. nevében több millió dolláros szerződést írt alá az RSUB elnevezésű New York-i céggel az általa gyártandó filmprodukciók internetes jogainak átadásáról. A Stipe-produkciók a Self Timer elnevezésű társaság ernyője alatt kötődnek az RSUB-hoz, a sort a Jill Sprecher által rendezendő 13 Conversations About One Thing nyitja, s a továbbiakban könyvek, filmzenealbumok és internet show-k is várhatók.

Figyelmébe ajánljuk