Kulturális hírek

  • 2000. május 4.

Belpol

DJ Krush: pörgésCode4109 címmel megjelent DJ Krush legújabb albuma, amit az úttörő japán DJ első eredeti mix-CD-jeként hirdetnek (tavaly megjelent mixválogatását saját számaiból rakta össze: Holonic: The Self Megamix). "Amennyire csak tudtam, megpróbáltam a stúdióban klubatmoszférát teremteni - nyilatkozta.
- Alapvetően azokat a lemezeket használtam, amelyeket a klubokban is általában pörgetek." A felhasznált zenék között van Esthero (akinek éneke Krush 1999-es, Kakusei című albumán is hallható), a hip-hop underground körébe sorolható Gravity, Krush japán kedvencei közül a sapporói The Blue Herb, Krush egykori társa, DJ Cam, a berlini Jazzanova, és szerepel a mixben három saját szerzemény is. DJ Krush (született Hideaki Ishii), aki Strictly Turntablized (1994) és Milight (1997) című albumai révén a műfaj vitathatatlan klasszisai közé tartozik, júniusban amerikai turnéra indul, júliusban Nagy-Britanniában szerepel, év végéig pedig még el akar készíteni egy új stúdióalbumot is.

Kafka tér, Prága A cseh főváros eddigi egyetlen, Kafka-nevet viselő közterülete nem az író, hanem Bohumil Kafka (1878-1942) szobrászművész emlékét őrizte. Mindez immár a múlté: a napokban a Franz Kafka szülőháza előtti terecskét Námestí Franze Kafky névre keresztelték át. Ez talán éppúgy annak a jele, hogy az egyébként prágai szuvenírként elég hatékonyan működő írót fokozatosan befogadja a cseh kultúra, mint az is, hogy a Franz Kafka Társaság jóvoltából már a hetedik kötetnél tart az író összes műveinek kiadása cseh fordításban - merthogy eddig még nem jelent meg minden írása csehül. A sorozatot tizenhárom kötetesre tervezik.

Greta Garbo: nincs szenzáció Nagy volt a várakozás, a hírügynökségek arra számítottak, hogy végre írásos bizonyítékok kerülnek elő arról, hogy Greta Garbo a női nemhez vonzódott, ehhez képest a philadelphiai Rosenbach Museum Library kiállításának megnyitása semmi ilyesmivel nem szolgált. "A Garbo-rejtély érintetlen marad" - fogalmazott a svéd színésznő unokahúga, Gray Horan azzal kapcsolatban, hogy a kiállításon bemutatták azokat a leveleket, amelyeket Greta Garbo írt Mercedes de Acosta spanyol arisztokrata származású hollywoodi forgatókönyvírónak, aki memoárjában azt állította, hogy az 1920-30-as években Garbo szeretője volt. A levelekből nem derül ki, hogy a két nő között szexuális viszony lett volna, csupán annyi, hogy egy hosszan tartó, jobb és rosszabb korszakokkal teljes barátság dokumentumai - ennek ellenére a kiállítást részben a PrideFest America 2000 elnevezésű, philadelphiai meleg polgárjogi fesztivál szponzorálta. De Acosta aktfotókat is készített a filmszínésznőről, de ezek is visszafogottak, Greta Garbo csak a hátát mutatta meg a kamerának. Az 1968-ban elhunyt de Acosta ötvenöt Garbo-levelet adományozott a Rosenbach-gyűjteménynek azzal a feltétellel, hogy csak akkor hozhatók nyilvánosságra, ha mindketten legalább tíz éve meghaltak már. Greta Garbo 1990-ben hunyt el, 84 éves korában.

Dead Kennedys: fellépés a bíróságon A bíróságon találkozik az 1986-ban feloszlott Dead Kennedys tagsága: San Francisco legendás punkzenekarának énekesét, Jello Biafrát három egykori társa, East Bay Ray gitáros, Klaus Fluoride basszusos és D. H. Peligro dobos perelte be, mert állításuk szerint Biafra a Dead Kennedys lemezeinek hasznából pénzelte alkalmi politikusi és spoken-word művészi karrierjét. Biafra viszont azzal vádolta egykori társait, hogy azok megpróbálták tönkretenni lemezkiadóját, az Alternative Tentaclest, mivel ő nem járult hozzá ahhoz, hogy Holiday in Cambodia című számukat egy tévéreklámban használja a Levi´s.

Mediawave: eredmények A német Veit Helmer Tuvalu című filmje kapta a fényírók vasárnap véget ért fesztiváljának fődíját a nemzetközi zsűritől, a hazai produkciók közül pedig - merthogy ezúttal külön díjazott egy internacionális és egy nemzeti zsűri - Kenyeres Bálint Zárása bizonyult legjobbnak. A további nemzetközi nyertesek: Sven Taddicken: Birkaszámlálás (német, kisjátékfilm), Mirjam Kubescha: Nővérek (német, kisjátékfilm különdíj), Tilby-Forbis: Hajnalban (kanadai, animációs), Dominique Abel: Agujetas, Cantaor (francia, zenés), Bibo Liang: Az esküvő (kínai, doku), Gerard Holthuis: Hongkong (holland, látvány), Kirill Kravcsenko: Játsszunk? (orosz, animációs ötlet). "A feltört ugar" többi nyertese: rendezés: Gulyás Gyula: Tanítványok; operatőr: Makkos Szilárd: Nincsen nekem vágyam semmi; művészfilm: Buharovok-Croat-Nyolcas: A másik ember iránti féltés diadala; doku: Szolnoki József: Pannon halom; ifjúsági: Kálmánchelyi-Stefanovics-Végh: uristen [at] menny [dot] hu. (Helyszíni riport: 31-33. oldal.)

Morze

Barbie, az elnökjelölt Május elsején került a boltokba az Egyesült Államokban a Barbie for President jelzésű baba, amely a gyártó Mattel és a The White House Project elnevezésű nonprofit szervezet együttműködése alapján a női politikusokat támogató kampány részét képezi.

Koppenhága, új színház A dán állam és Koppenhága városa éveken át tartó vita után megegyezett arról, hogy új épületet emelnek a Királyi Színház számára. A tervezésre versenypályázatot írnak ki, az építkezést 2001-ben remélik elkezdeni.

Tupac múltja Static: My Tupac Shakur Story címmel jött ki Chopmaster J. könyve az 1996-ban gyilkosság áldozatává vált rapper pályakezdéséről: mindketten tagjai voltak a Digital Underground nevű együttesnek, 1989-ben közös lakásban is éltek. A könyv első tízezer példányához egy CD-t adtak ajándékba: Tupac Shakur: The Lost Tapes Circa 1989. A könyvtől függetlenül is piacra dobott felvételeken a 19 éves Tupac lemezjátszók és dobgépek segítségével mutogatja még Digital Underground előtti oroszlánkörmeit.

Herder-díj Kertész Imrének Május 3-án, lapzártánk után adják át Bécsben a hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány idei Herder-díjait. A kitüntettek: Kertész Imre magyar és Milan Kundera cseh író, Jan Bakos szlovák művészettörténész, Ivan Colovic szerb etnológus, Nikola Georgijev bolgár irodalomtörténész, Arvo Pärt észt zeneszerző és Karolosz Mitsakisz görög irodalomtudós. A díj célja a Kelet-Európához fűződő kulturális kapcsolatok ápolása, az ottani jelentős kulturális teljesítmények elismerése.

Cervantes-díj Életműve elismeréseként Jorge Edwards chilei írónak ítélték az idei Cervantes-díjat, a spanyol világ legrangosabb irodalmi kitüntetését. A most 68 éves írót 1970-ben a szocialista Salvador Allende kereskedelmi attasénak küldte Kubába, de mivel kapcsolatot tartott ellenzéki írókkal, három hónap elteltével nemkívánatos személlyé minősítették. Az erről az időszakról szóló könyvét akkoriban mind Kubában, mind Chilében betiltották. A katonai puccs után Spanyolországba emigrált, s csak öt évvel később tért vissza hazájába.

Figyelmébe ajánljuk