Kulturális Hírek

  • 2000. augusztus 3.

Belpol

PEPSI SZIGET: REKORD?Mire ez megjelenik, már takarítanak és a végleges mérleget készítik; a lapzártakor rendelkezésre álló adatokból annyi kockáztatható meg, hogy mivel a Pepsi Sziget átlagos látogatottsága napi 45 ezer fő (szombaton 60 ezren voltak), idén túlléphetik a 300 ezret. Ami biztos: 1592 egyszerre csókolózó pár jóvoltából új Guinness-rekord született.
A legsűrűbb perceket bizonyára a Durex táncdalfesztivál-sátorból kitüremkedő tömeg élte meg Uhrin Benedek szombati fellépésekor, képünkön azonban a világzenei színpad egyik kedvence, a Mau Mau Olaszországból.

NÉMET KÖNYVPIACI VÁLTOZÁSOK Több ismert szerzővel együtt, mint Elfriede Jelinek vagy Hertha Müller, három magyar író, Kertész Imre, Nádas Péter és Darvasi László is elhagyta a legnagyobb presztízsű német könyvkiadók egyikének számító Rowohlt Berlint, melynek központja a Hamburg melletti Reinbekben található. Hosszú gondolkodási és tárgyalási folyamat eredményeként jutottak erre a döntésre, amelyet Kertész saját nevében úgy indokolt a Narancsnak, hogy nem érzi magát biztonságban egy olyan kiadónál, amelyet kiszámíthatatlannak érez. Nem bízik többé benne.

Mindez azzal van összefüggésben, hogy tavaly év végén kiderült: az 1990-ben kifejezetten a közép-kelet-európai irodalom támogatására, illetve a térségben születő színvonalas irodalom kiadására alapított Rowohlt Berlin veszteséges. Mivel a kiadó a német könyvpiacot uraló három legnagyobb konszern egyikéhez, a Holtzbrinck csoporthoz tartozik (a másik kettő a Bertelsmann és a Springer), tulajdonosai egy Amerikából érkező átvilágítócég javaslatára változtatásokat határoztak el. Rövid idő alatt a kiadó két igazgatóját is leváltották, s be nem vallottan, de kommersz irányba indultak el. A kiadói politika részeként a jövőben csak olyan műveket jelentetnének meg, amelyek előre kalkulálhatóan hatezer példányban elkelnek - ez pedig kizárja például a meglepetéseket, az új szerzők fölfedezését. Ebben a helyzetben sorra elhagyták a Rowohltot a szépirodalmi műveket igényesen gondozó lektorok, és követték őket a szerzők is.

Kertész Imre több tucat faxot kapott ugyan a Rowohlt Berlintől, sőt a kiadó új igazgatónője is járt nála, de végül, lektorát követve, a legnagyobb független kiadónak számító, csak szépirodalmat megjelentető, nemrég ötvenéves jubileumát ünneplő Suhrkamphoz szerződött. Új művei már itt jelennek meg, s szó van arról, hogy a régebbiek jogait is ez a kiadó veszi át.

VELENCEI FILMFESZTIVáL Mindössze két amerikai produkció szerepel az augusztus 30-tól szeptember 9-ig tartó, 57. nemzetközi filmfesztivál műsorán Velencében: Robert Altman sztárparádét ígérő új filmje (Dr. T and the Women, benne Richard Gere, Helen Hunt, Laura Dern és Liv Tyler) és Julian Schnabelé (Before the Night Falls, Johnny Depp-pel), ráadásul egyikük sem nagy stúdióban készült. Alberto Barbera fesztiváligazgató szerint nem szándékosan tartják távol az amerikaiakat, hanem azért alakult így, mert a stúdiók a házimozizást forradalmasító DVD-vel összefüggésben változtattak szokásos forgalmazási menetrendjükön. Az azonban biztos, hogy a 70 éves Clint Eastwood életműdíjat vehet át Sharon Stone kezéből, így mégis utazik majd Arany Oroszlán Velencéből Amerikába.

A nyitányon Eastwood új filmjét vetítik (Space Cowboys), a záróestén pedig Tony Gatlif cigány muzsikusokkal forgatott, francia-spanyol produkcióját (Vengo). Versenyen kívül mutatják be Woody Allen új munkáját (Small Time Crooks), Martin Scorsese 4,5 órás dokumentumfilmjét (Il Dolce Cinema) és a spanyol Fernando Trueba latin-amerikai muzsikusokról szóló művét (Calle 54), a versenyben pedig húsz film vesz részt, magyar nincs közöttük. A díjakért induló rendezők között van a brit Sally Potter és Stephen Frears, az olasz Gabriele Salvatores, Guido Chiesa, Marco Tullio Giordana és Carlo Mazzacurati, a francia Xavier Beauvois, Raoul Ruiz és Barbet Schroeder, a portugál Manoel de Oliveira és Jo-o Pedro Rodrigues, az ausztrál Clara Law, a hongkongi Fruit Chan, az indiai Buddhadeb Dasgupta, a dél-koreai Ki-duk Kim, az iráni Jafar Panahi és a litván Sharunas Bartas. Clint Eastwood munkáin kívül külön sorozatot szentelnek Samuel Beckett megfilmesített műveinek.

A főzsűri elnöke Milos Forman, tagjai Jennifer Jason Leigh színésznő, Samira Makhmalbaf, Giuseppe Bertolucci és Claude Chabrol rendezők, Tahar Ben-Jelloun író és Andreas Kilb kritikus. Az elsőfilmesek különversenyét elbíráló zsűrit a kanadai Atom Egoyan vezeti.

Morze

GYáSZ 86 éves korában elhunyt Sir Alec Guinness brit színművész, aki 60 évnél hosszabb pályája során több mint hatvan filmben játszott, s a Híd a Kwai folyón című háborús filmben nyújtott teljesítményéért Oscar-díjat kapott. Színpadon és a vásznon klasszikus és népszerű szerepekben egyaránt remekelt, az 1938-as Hamlettől a Csillagok háborúja 1977-es Obi Van Kenobijáig. Első filmszerepét 1946-ban kapta, amikor a második világháborús haditengerészeti szolgálat után visszatért a londoni Old Vic színházba. 1960-ban ütötték lovaggá, legutóbb egy amerikai tévéprodukcióban (Eskimo Day) játszott, 1996-ban.

OROSZ GYILKOSSáG: Agyonlőtték Szergej Iszajevet, az orosz színiakadémia igazgatóját. A 49 éves férfi holttestét Moszkva környéki dácsájában találták meg.

INDIAI EMBERRABLáS: Rajkumar, a dél-indiai filmipar egyik sztárja, akit rokonaival együtt rabolt el vidéki házából Karnataka államban egy Koose Muniswamy Veerappan nevű hírhedt bandita és csapata, videoszalagon küldött üzenetben figyelmeztette a hatóságokat, ne indítsanak fegyveres akciót a kiszabadítására. A 72 éves Rajkumar 210 filmben szerepelt. Veerappan az elmúlt húsz év során mintegy 120 embert ölt meg, 2000 elefántot mészárolt le, az elefántcsont kicsempészésével 120 millió rúpiát keresett. A rendőrség videón kapta meg Veerappan követeléseinek listáját is, de ezt nem tették közzé; feltehetőleg amnesztiát akar.

IRÁNI HINTAPOLITIKA: Bár Khatami iráni elnök németországi látogatása liberalizálódó kultúrpolitika ígéretét hordozta, a múlt héten Teheránban letartóztatták Hassan Jusefi Eschkewari írót, éppen mert részt vett a Heinrich Böll Alapítvány berlini konferenciáján. A sajtójogról tervezett teheráni parlamenti vita előtt betiltották a Tavana című szatirikus magazint. Viszont augusztus 2-án az 1979-es iszlám forradalom óta első ízben zajlott operaelőadás az iráni fővárosban: egy kínai társulat lépett fel. Az iráni könnyűzene kedvelőit az villanyozhatta fel, hogy július végén Kanadában színpadra lépett a legnépszerűbb iráni popdíva, Googoosh, aki 21 éve visszavonultan él teheráni otthonában, mert a forradalom megtiltotta a nőknek a nyilvános éneklést. A teheráni bazárban állítólag alig várják a torontói csempészkazettákat.

Neked ajánljuk