Kulturális hírek

  • 2000. augusztus 31.

Belpol

ANGKORRomváros az őserdőben címmel kiállítás látható a Centrális Galériában a Nyílt Társadalom Archívum és a Magyar Fotográfusok Háza közös rendezésében. Csortos Szabó Sándor a mai Kambodzsában, a XII-XIII.
században virágzó angkor birodalom világhíres épületegyüttese, Wat legszebb részleteiről készült felvételei mellett fotókat és dokumentumokat mutatnak be a Preah Koh- templomról, amelyet a Budapesten 1992-ben bejegyzett Angkor Alapítvány restauráltatott az UNESCO megbízásából. A kiállítás októbert 8-ig tart nyitva.

S mintha csak összehangolták volna, a dzsungel közepén álló Angkor Watban hamarosan forgatni kezdik a Tomb Raider című videojáték filmváltozatát. Lara Croft, a régész hősnő szerepét Angelina Jolia alakítja, aki állítólag khmer mondatokat magol, s közben edz, súlyt emel, tornászik, bungee jumpingol, kickboxol, géppisztollyal lövöldözik, egyszóval női Indiana Jonesszá képezi magát.

SZOBROK A TóBóL Budapest négy alkotást megvásárol a Városligeti tavon rendezett, Művészettel az új évezredbe című szoborkiállítás anyagából: Si-La-Gi: Előjáték (ez kapta a legtöbb közönségszavazatot), Gulyás Gyula: Atlantisz (a Fővárosi Képtár részére), Soós Tamás: Melankólia (valahol köztéren helyezik el) és HarasztØ István: Szélmadár (valószínűleg az állatkertben). Két szobrot vett meg a kiállítást szponzoráló PanTel (Barabás Márton: Vízi csigák és Várnagy Ildikó: Hattyú, ezt a főváros számára), egyet-egyet a Malacka Bt. (Pinczehelyi Sándor: Forró vizet a kopaszra) és a Graphisoft (Körösényi Tamás: "lomöntés). A kiállítást várhatóan jövő nyáron is megrendezik.

KISHON HAIDERR´L Igazunk volt, hogy visszahívtuk a nagykövetünket, de nem kéne többet tennünk, mint amennyit az európai fővárosok tesznek - jelentette ki az izraeli állami televízióban Ephraim Kishon (Kishon Ferenc). A humoros kötetei révén a német nyelvterületen rendkívül népszerű, magyar származású izraeli író szerint Izrael nagykövetének vissza kellene térnie Bécsbe, ahonnan a Haider-féle Szabadságpárt kormányra kerülése után, februárban hazahívták. Továbbra is jobboldali demagógnak tartja a politikust, de szerinte a vele szembeni fellépésnek egyáltalán nem Ausztria bojkottálása a legjobb módja.

GYÁSZ 63 éves korában meghalt Jack Nitzsche amerikai zeneszerző. Oscar-díjat nyert az An Officer and a Gentleman című film címadó dalának társszerzőjeként, de írt zenét a Mick Jagger főszereplésével forgatott Nicolas Roeg-film, a Performance és a Milos Forman-féle Száll a kakukk fészkére számára is. Első sikereit Lee Hazelwood és Sonny Bono mellett, illetve a Searchers együttes Needles and Pins című dalának megkomponálásával aratta. Phil Spector producer mellett hangszerelőként működött közre a Crystals és Ike and Tina Turner slágereinek felvételeiben (River Deep, Mountain High). A 60-as években olyan klasszikus Stones-számokban játszott billentyűs hangszereken, mint a Let´s Spend the Night Together vagy a Paint It Black. Hosszú éveken át dolgozott stúdiózenészként és producerként Neil Young mellett, többek között a Harvest című albumon, és közreműködött Tim Buckley felvételein is.

INDIAI FILMIPAR ITT ÉS OTT A Bem és az Örökmozgó moziban szeptember 23-ig indiai filmeket vetítenek, kisebb részben korábban itt is forgalmazott műveket, nagyobbrészt olyanokat, amelyeket a magyar közönség még nem láthatott.

Eközben az indiai filmipar egyik legnagyobb csillagát, Amitabh Bachchant, aki a 70-es, 80-as években milliókat csábított moziba, mostanában éppen azzal vádolják, hogy elcsábítja a mozitól a népeket. Bachchan ugyanis a Kaun Banega Crorepati? című televíziós játékot (a nálunk Legyen ön is milliomos! címmel futó brit kvízjáték ottani verzióját) vezeti a Star TV kábelhálózaton, és ez annyira népszerű, hogy hatására 50 százalékot esett vissza a mozik esti látogatottsága. A Mozitulajdonosok Szövetségének elnöke, Udharam Thadani meg is kérte Bachchan fiát, Abhisheket, aki mostanában kezdi színészi pályáját, hogy próbálja rávenni apját a műsor kezdési időpontjának korábbra vagy későbbre helyezésére. A show eddigi legnagyobb nyereményét, ötmillió rúpiát egy kalkuttai ruhakereskedő nyerte. A siker nyomán több csatorna is hasonló műsor indítását tervezi.

Lapzártánk idején már több mint harminc napja volt fogságban a több mint 200 filmben szerepelt Rajkumar, a dél-indiai filmipar egyik legnagyobb sztárja, akit a Veerappan nevű hírhedt bandita ejtett túszul. A hírek szerint ígéretes tárgyalások folynak a 72 éves színész szabadon engedéséről.

Morze

NEM NEMZETI TÖBBÉ A Nemzeti Színház zárt kapuk mögötti évadnyitó társulati ülésén Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára bejelentette: a Hevesi Sándor téri teátrumot Pesti Magyar Színház, rövidebb formában Magyar Színház névre keresztelik át. A fentről diktált döntést kényszerűen tudomásul vevő társulat vezetője megbízott igazgatóként Iglódi István marad. A névváltoztatásból fakadó problémák miatt csak novembertől kezdik a szezont.

A BOLSOJ A RÉGI A 225. évad küszöbén Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette tisztségéből Vlagyimir Vasziljevet, aki öt éve állt a moszkvai Bolsoj Tyeatr élén és helyettesét, Vlagyimir Kokonyint. Vasziljev utóda Anatolij Ikszanov, a Kultúra című tévécsatorna vezetője, aki korábban a szentpétervári Nagy Színházat igazgatta. A Bolsoj új művészeti vezetője Gyenadij Rozsgyesztvenszkij. A hírügynökségi jelentés szerint szovjet stílusú elnöki dekrétummal eltávolított Vasziljev vezette Bolsoj balett- és operatársulata az utóbbi időkben sem gazdaságilag, sem művészileg nem volt igazán sikeres, ráadásul a színház épülete is teljes felújításra szorul. Az operaház új épületszárnya 2002. január 1-jére készül el, utána pedig hozzálátnak a főépület rekonstrukciójához, amely költségeinek állami fedezésére Putyin ígéretet tett.

SUNDANCE ONLINE Jövő január 18-án, a rendes évi Sundance filmfesztivállal egy időben, első ízben rendezik meg a Sundance Institute online fesztiválját: a terv szerint a www.sundance.org címen kifejezetten a hálózat számára készült, új munkákat mutatnak be, de emellett lesz egy retrospektív sorozat is az internetre szánt művekből. A programba műfaji megkötés nélkül bekerülhet bármi, amit a hálózatra szántak, legyen az kísérleti, interaktív, animációs, élő akció stb.

MTV JAPAN Napi 24 órás japán nyelvű csatornát indít a Music Television. A 16-34 év közötti korosztályt célba vevő adó kábelen és műholdon egyaránt fogható lesz a jelenleg 2,8 millió japán háztartásba eljutó Vibe nevű zenés csatorna helyén. Felmérésünk szerint Japánt nem látja el megfelelően a pillanatnyi zenés tévékínálat - indokolta a terjeszkedést William Roedy, az MTV Networks International elnöke, aki szerint az MTV Japan kiugrási lehetőséget ad majd a japán tehetségeknek.

Figyelmébe ajánljuk