Kulturális hírek

  • 2000. szeptember 28.

Belpol

MIR" EL´TT, DALÍ UTÁNA 20. század katalán mestereinek munkáiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
A tárlat, ahol Gaudí, Picasso, Miró, Dalí és Tápies mellett tizenöt, nálunk egyelőre kevésbé ismert művész összesen hetven alkotása látható, november 26-ig tart nyitva.

A Szépművészeti Múzeumban Dürertől Dalíig címmel tekinthető meg a múzeum grafikai gyűjteményéből összeállított kiállítás.

BUDAPESTI ´SZI FESZTIVÁL Talán minden korábbinál több magyarországi és ősbemutatót tartanak az október 13-29. között rendezendő, immár kilencedik Budapesti ´szi Fesztiválon. Csak ízelítőül: akadémiai székfoglaló hangversenyének programjába öt ősbemutatót iktatott be Sáry László zeneszerző, három jut az Amadinda koncertjére, egy az UMZE Kamaraegyüttesére, a színházi és táncesemények sorában ősbemutatóval szolgál az Artus, a Szegedi Kortárs Balett és a Közép-Európa Táncszínház, illetve Faragó Béla-Gém György kamaraoperájával egy erre a produkcióra szerveződött társulat. A magyarországi bemutatók sorában említhető többek között Mauricio Kagel egy művének és egy Krétakör-produkciónak a premierje, a Korunk brit zenéje című hangverseny egésze, új albumot prezentál a Kampec Dolores és a Sziámi, és feltétlenül ide sorolandók a Squat Színház előadásait dokumentáló videók is. Ezúttal is lesz jó néhány fesztivál a fesztiválon belül, mint a Soros Stúdiószínházi Napok, a Joseph Beuys művészetével foglalkozó szimpózium és kiállítás, a cseh és a lengyel kultúráról hírt hozó Bohémia Fesztivál, illetve Parasol Polonaise, Kis utazás címmel egy laza pillantás a 70-es, 80-as évekbe, a Paulay Ede utcában az Artpool ötletére egy egész Ede-nap (okt. 14.), és elölről-hátulról szétfeszítvén magának a fesztiválnak a kereteit, október 5. és november 12. között az Ablak Berlinre című rendezvénysorozat.

ENGEDÉLYEZETT ULYSSES Az ír állami filmcenzor megszüntette a James Joyce regényéből készült mozifilm harminchárom éve tartó vetítési tilalmát. Joseph Strick 1967-es produkcióját annak idején a regényhez hűen szabados nyelvhasználata miatt tiltották be, amit Sheamus Smith cenzor ma már ártatlannak ítélt, ezért 15 éven felüliek számára engedélyezte a filmet, és hozzátette: ha 14 éve kerül elé a mű, amikor cenzori ténykedését kezdte, akkor is ugyanezt a döntést hozta volna. Azért került sor csak most erre, mert a mű 1975-ös, ismételt indexre tétele után senki nem próbálkozott újra az engedélyezési procedúrával. Annak idején a viták miatt a rendező visszavonta az Ulyssest a cannes-i filmfesztiválról; Ausztráliában szintén be volt tiltva, Új-Zélandon pedig csak nemek szerint elkülönített közönség előtt vetíthették. Az ír cenzúra egyébként tavaly oldotta fel Stanley Kubrick Mechanikus narancs című filmjének 26 éven át tartó tilalmát.

VISSZAADOTT MűKINCSEK Németország visszaadott jogos tulajdonosának nyolcvan, a nácik által elkobzott műkincset: az 1934-ben elhunyt lipcsei könyvkiadó, Gustav Kirstein Amerikában élő örökösei jórészt a lipcsei városi képzőművészeti múzeumból, kisebb részt a hannoveri Sprengel Múzeumból kapták vissza a műveket, köztük Lovis Corinth egy képét. Wolfgang Tiefensee lipcsei polgármester szavai szerint a város most visszaad valamit, ami nem az övé, és ezt a teljes nyilvánosság előtt teszi, Hannover kulturális tanácsosa, Harald Böhlmann pedig úgy fogalmazott: számukra ez elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. A Kirstein-gyűjtemény visszaszolgáltatásáról szóló hírrel összefüggésben Berlinben bejelentették: az amerikai kormány támogatja Németországot a világháború után a Szovjetunióba hurcolt műkincsek visszaszolgáltatásának ügyében. Michael Naumann kulturális miniszter hamarosan Moszkvába utazik tárgyalni.

Franciaország visszaadta Oroszországnak azt a hét Pavel Filonov-rajzot, melyeket 1977-ben loptak el a leningrádi Orosz Múzeumból. A párizsi Pompidou Központ 1993-ban jóhiszeműen vásárolta meg őket egy műkereskedőtől. Az orosz avantgárd képviselői között jegyzett Filonov 1941-ben, Leningrád ostroma idején halt meg, műveit az orosz nemzetre hagyta.

JIM MORRISON NYUGODHAT A párizsi Pére Lachaise temető illetékesei megerősítették: mindörökre a helyén maradhat a Doors 1971-ben elhunyt énekesének a sírja. Azért vált ez kérdéssé, mert a közelében nyugvó holtak hozzátartozói abban reménykedtek, hogy jövőre, a szokásos, harmincévi sírhelybérleti idő leteltével megszabadulhatnak a Morrison sírja körüli állandó nyüzsgéstől. A Doors három életben maradt tagja, Ray Manzarek, Robby Krieger és John Densmore egyébként egy tévéfelvétel erejéig ismét összeállt Hollywoodban, az énekest Scott Weiland (Stone Temple Pilots), Ian Astbury (Cult) és Scott Stapp (Creed) helyettesítette.

n OLIMPIA Nagy Tímea (párbajtőr), Kovács Ágnes (úszás), Csollány Szilveszter (torna), Kolonics György, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc, a Kammerer- Storcz kettős (kajak-kenu), valamint a férfi vízilabda-válogatott révén nyolc aranyérmet szerzett Magyarország Sydneyben, a 27. Olimpiai Játékokon. Hat ezüst- és három bronzérmünkkel együtt ez az éremtáblázat 13. helyét jelenti a magyar sportolóknak.

n GYáSZ 63 éves korában elhunyt Baden Powell brazil gitáros, zeneszerző, a bossa nova egyik úttörője, aki a 60-as években együtt dolgozott Antonio Carlos Jobimmal és Vinicius de Moraes riói költővel, majd olyan amerikai jazznagyságokkal, mint Thelonius Monk és Stan Getz.

68 éves korában elhunyt Heberto Padilla kubai költő, akit a forradalmat bíráló versei miatt 1971-ben letartóztattak, majd a rezsimet kritizáló nézeteinek nyilvános megtagadására kényszerítettek. 1980-ban az USA-ba emigrált, ott is érte a halál.

n ÚJ ÖRDÖGűZő Új változatban látható William Friedkin két Oscar-díjjal jutalmazott, 1973-as filmje, az Ördögűző: feljavított hanggal és 11 perccel hosszabb terjedelemben, az eredeti verzióból kivágott jelenetekkel és pozitívabb befejezéssel. Olyannal, amilyet a film írója, Bill Blatty annak idején elképzelt, de amelyet a rendező csak most bírt elfogadni: annak idején ellenállt annak a katolikus üzenetnek, amelyet Blatty könyve sugallt a Gonoszról.

n FRESKóK Szegeden elkészült a Hősök kapuja helyreállítása: az itt látható Aba-Novák-freskót a második világháború után elsősorban azért meszelték le, mert Horthy Miklós is szerepelt rajta.

Egy római kápolna falán, Caravaggio egyik tanítványának freskója mögött a római egyetem művészettörténészei rábukkantak egy az 1290-es évek végéről származó, jó állapotban lévő freskóra. A feltehetően Pietro Cavallini által festett, a Madonnát gyermekével ábrázoló kép megerősítheti azt a nézetet, hogy már valamivel Giotto előtt is akadt festő, aki úgymond modern irányban indult el.

n GOETHE-LEVELEK A NETEN A weimari Goethe és Schiller Archívum az interneten közzétette Johann Wolfgang Goethe teljes levelezését: a mintegy 15 000 levél között 300 eddig publikálatlan is található az oraweb.weimar-klassik.deswk-dbdb_goe.html címen.

Figyelmébe ajánljuk