Kulturális hírek

  • 2001. február 15.

Belpol

TÁRGYAK (1996-2000)"Mi az a jelentésrendszer, ami megkülönbözteti a művészeti tárgyakat a többiektől? Lehetséges-e a jelen túlfokozott tárgytermelésében még egy új jelentéssel teli művészeti tárgyat létrehozni, amely még kommunikálni képes a nézőjével?" - ilyen kérdéseket tesz fel Drozdik Orsolya Tárgyak (1996-2000) című installációja a Knoll Galériában (Budapest, Liszt Ferenc tér 10.; megtekinthető március 31-ig). Drozdik Orsolya 1978 óta New Yorkban él, a koncept arton keresztül jutott el a posztmodern teóriák művészeti felhasználásáig, s ő szerkesztette a Sétaló agyak - Kortárs feminista diskurzus című tanulmánykötetet (Kijárat Kiadó).BECKETT FILMEN Dublinban fesztivált rendeztek Beckett on Film címmel: Michael Colgan, az ír főváros Gate Színházának igazgatója ötletére az ír tévétársaság, az RTE, az angol Channel 4 és a Tyrone Productions támogatásával filmre vitték az 1989-ben elhunyt színműírő mind a tizenkilenc darabját.
A felkért rendezők között olyan hírességek voltak, mint David Mamet, Neil Jordan vagy Anthony Minghella, a szereplők között pedig feltűnt Jeremy Irons, Kristen Scott Thomas, Timothy Spall és John Hurt. A modern drámairodalom klasszikusának számító Godot-ra várvát Michael Lindsay Hogg vitte vászonra, a mindössze 54 másodperces Breath-t (Lélegzet) Damien Hirst, aki egy korábbi kiállításán rothadó hús látványával és illatával sokkolta a Royal Academy látogatóit. A filmeket várhatóan brit mozikban és az országos televízióban is bemutatják.

DÍJESő A FILMSZEMLÉN Az életműdíjasok (Banovits Tamás díszlettervező, rendező, Gulyás Lajos gyártásvezető és Palásthy György rendező) mellett a következők kaptak elismerést a 32. Magyar Filmszemlén: Tarr Béla (játékfilmes fődíj és külföldi kritikusok Gene Moskowitz díja: Werckmeister harmóniák; Tarr-interjú a múlt heti Narancsban); Csillag Ádám (nem fikciós fődíj: Mostohák); Sopsits Árpád (játékfilmes rendezői díj: Torzók); Pohárnok Gergely (korábbi képszerkesztőnk; operatőri díj: I love Budapest; Szortírozott levelek); Medvigy Gábor (operatőri különdíj: Werckmeister harmóniák); Hajdú Szabolcs (elsőfilmes rendezői díj: Macerás ügyek); Incze Ágnes és Török Ferenc (megosztott elsőfilmes díj: I love Budapest, illetve Moszkva tér); Fliegauf Benedek (kísérleti film díj: Beszélő fejek); Mundruczó Kornél (kisjátékfilm díj: Afta); Czabán György, a mi Para-Kovács Imrénk, Buglya Sándor, Győri Csilla, Pálos György (legjobb forgatókönyv: Feri és az édes élet); Mohi Sándor (nem fikciós rendezői díj: Ahogy az isten elrendeli - Olga filmje); Börcsök Enikő és Hollósi Frigyes (legjobb alakítások: Gothár Péter: Paszport, illetve Czabán György: Feri és az édes élet); Pápai Erzsi és Mácsai Pál (legjobb epizodisták: Moszkva tér, illetve Torzók); Lemhényi Réka (legjobb vágás: Macerás ügyek); Márkus Tamás (legjobb hangmérnöki munka: Tímár Péter: Vakvagányok); dr. Kiss Gabriella (művészeti portré díj: XX. századi sámán); Varga Ágota (történelmi dokumentum díj: Porrajmos/Cigány holocaust); Török Ferenc (interneten szavazók közönségdíja: Moszkva tér); Kabay Barna és Petényi Katalin (a Mozisok Országos Szövetségének díja a tavaly legnézettebb magyar filmért: Hyppolit; 260 ezer néző).

JIMMY, AZ ABSZOLÚT A január 26-február 1. közötti héten kizárólag a január 2-án pisztolybaleset áldozatává lett Zámbó Jimmy albumai álltak a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége eladásokon alapuló listájának első tizenhárom helyén. Íme az élcsoport:

1. Zámbó Jimmy: Dalban mondom el (Magneoton)

2. Zámbó Jimmy: Karácsony Jimmyvel (Magneoton)

3. Zámbó Jimmy: Best of 2 (Magneoton)

4. Zámbó Jimmy: Best of 1 (Magneoton)

5. Zámbó Jimmy: Fogadj örökbe (Magneoton)

6. Zámbó Jimmy: Koncert a Budapest Sportcsarnokban (Magneoton)

7. Zámbó Jimmy: Mit akarsz a boldogságtól (Magneoton)

8. Zámbó Jimmy: Csak egy vallomás (Magneoton)

9. Zámbó Jimmy: Szeress, hogy szerethessenek (Magneoton)

10. Zámbó Jimmy: Számíthatsz rám (2. kiadás; Magneoton)

11. Zámbó Jimmy: Jimmy IV. (Magneoton)

12. Zámbó Jimmy: II. Jimmy (Magneoton)

13. Zámbó Jimmy: Jimmy´s Roussos (Magneoton)

14. Ennio Morricone: The Very Best Of (EMI)

15. Irigy Hónaljmirigy: Ráncdalfesztivál (Zebra/Universal)

Ez nemzetközi viszonylatban is példátlan, ezért - az Origo értesülése szerint - a Warner Music Hungary alá tartozó Magneoton szeretné, ha Jimmy a slágerlistán egyszerre legtöbb lemezzel szereplő előadóként bekerülne a Guinness Rekordok Könyvébe. A sztár dedikált gitárját egyébként tulajdonosa árverésre bocsátja az interneten (www.kalapacs.hu) és az Eldorádó hangszerboltban (Westend City Center).

GOYA-DíJASOK A tavalyi év legjobb spanyol filmje: Achero Manas: El bola; a legjobb spanyol nyelvű külföldi film: Marcelo Pyneiro: Plata quemada (argentin); a legjobb rendezés: Jose Luis Borau: Leo; a legjobb alakítások: Carmen Maura (La comunidad) és Juan Luis Galiardo (Adios con el corazon); a legjobb európai film: Lars Von Trier: Táncos a sötétben.

OSLO: OSHIMA MEHET A norvég cenzúrahivatal visszavonta Oshima Nagisa 1976-os filmje, a pornográfnak minősített Az érzékek birodalma nyilvános vetítésének tilalmát.

VIETNAM: TILTÁS, ENGEDÉLY A Reporters Sans Frontiers angolul és franciául (www.rsf.fr) részleteket tett közzé Bui Ngoc Tac regényéből: A 2000. év meséjét tavaly februárban jelentette meg a Thanh Nien kiadó, de felforgató jellege miatt betiltották és elrendelték elkobzását, megsemmisítését. A hatszáz oldalas könyv egy vietnami újságíróról szól, akit igazságtalanul börtönbe vetnek, és eltiltanak a publikálásról.

A VNA vietnami hírügynökség jelentése szerint engedélyezték, hogy egy ausztrál produkciós társaság vietnami helyszíneken forgassa a francia gyarmati uralom utolsó időszakában játszódó Graham Greene-regény, A csendes amerikai filmváltozatát.

Alternatív pedagógia: Az Alternatív Pedagógiai Műhely tavaszi kurzusai: beszélgetések Nádas Péter Emlékiratok könyve című művéről Balassa Péterrel; beszélgetések a 70-es évek dokumentumfilmjeiről a téma szakértőivel. Jelentkezés február 20-ig: 1015 Bp., Franklin u. 2., tel.: 212-1303.

GYÁSZ 90 éves korában elhunyt Mág Bertalan: az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb hazai krimiírója nyugalmazott nyomozóként dolgozott fel megtörtént bűnügyeket.

KISZABADULT TÖRÖK ÍR" 16 év után, amnesztiával szabadult Esber Yagmurdereli: az 55 éves vak török írót, aki "fegyveres felforgató tevékenység" miatt 1978-1991 között 13 évet töltött rács mögött, 1997-ben szeparatista propaganda vádjával ítélték el, amiért a kurd konfliktus békés megoldására tett javaslatot.

CERVANTES INTÉZET 2002 végén megnyílik Budapesten a Cervantes Intézet, 2003-ban pedig Magyar Kulturális Intézet kezd működni Madridban. Jelenleg a világ 19 országában 34 Cervantes Intézet foglalkozik a spanyol nyelv és kultúra terjesztésével.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?