Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 07. szám, (2001.02.15. (2001-02-15)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking (Az örömtelen eretnekek)

A tévében volt egy műsor arról, hogy helyes-e, ha iskolákban felvilágosítást tartanak a gyerekeknek a homoszexualitásról. A műsorban a felvilágosítás szervezői rendszeresen a "meleg" kifejezést használták, míg a kívülálló megszólalók "homoszexuálist" mondtak. Érthető a melegek idegenkedése ez utóbbi szótól, hiszen rideg és tudományos, mint a hímvessző vagy a paraj. A "meleg" semleges, bár kissé politikailag korrekt szagú, mint a "roma" meg a "siket". Volna ennek a dolognak rendes magyar neve: "buzi" - de hát az meg túl sértő ahhoz, hogy a tévében használni lehessen, azaz nyelvészeti értelemben tabu-szó.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Derék ember vagyok)

Álltam a kádban, mint egy pingvin, a pingvinek is mindig meztelenül állnak. Nyúltam a szappanért, "és akkor éppen hogy csak", ebben a precíziós törzsi mozdulatban, amely sokat látott felső testem 2,3 fokos megdöntésével, mintegy derékban értelmezett fejbiccentéssel, ott, minden kétséget kizáróan mozdulatlanná váltam. Direkt nem azt mondom, hogy megmerevedtem, mert még bezavar a pingvin a képe. Mozdulatlanná váltam. Kezemben a zuhanyrózsa fekete nyaka, lábkörmökön szörföző vízsugár, és ott, a derék táján valami nagy-nagy emberi fájdalom, amiért érdemes volt eddig élni.

Publicisztika

Publicisztika

Voszka Éva: Kizárásos alapon (A BorsodChem-eset)

ABorsodChem Rt. (BC) részvényeinek adásvételéből az elmúlt hetekben ügy lett. Nemcsak a tőzsde tisztasága felett őrködő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálódik, hanem miniszterek és államtitkárok nyilatkoznak nap mint nap, sőt a kormány is napirendre tűzte az esetet.*

Publicisztika

Ketten beszélnek

Van ugye az ájtatos Orbán. A népfi az Aktuálisban épp hogy a hamuban sült pogácsát ki nem teszi az asztalra, de azért udvariasan válaszolgat annak a városi izének, és annál a résznél sem remeg meg a hangja, amikor azt ecseteli: borzalmas dolog lehet az, amikor valakinek a gyermekét éri támadás, ezt mint családos ember, nagyon is el tudja képzelni. Bár arra valószínűleg soha nem derül majd fény, hogy ki csapta Deésy hóna alá a minidisc-et, vagy hogy igaz-e, amit a rovott múltú koronatanú állít, miszerint a szobát, melyben a milliók köröztek, fürge kezek már őelőtte bekábelezték, e mondatokat már az a halvány bizonytalanság is vérfagyasztóvá teszi, hogy a Torgyánnal való pártpolitikai leszámolás során esetleg titkosszolgálati eszközöket is használtak. Mintha valami B-kategóriás gengszterfilmben statisztálnánk pár millióan: zongorahúrom hangjai még el sem zengtek nyakad körül, de szemembe már könny szökött idő előtti múlásod miatt. Csak itt nincs csapó. De az ország nagy része bizonyára úgy van vele, mindegy, hova és miért megy Torgyán, csak ne legyen itt, és különben is, Orbán amúgy békés hangot ütött meg, hétfőn a parlamentben például kifejtette, hogy ő szeretné-puszilná az ellenzéket, csak az nem hagyja magát.

Publicisztika

Fület minden falnak

Az igazságügyminiszter -- miután belátta, hogy nem rendelheti maga alá az ügyészi szervezetet -- most új, a "vádhatóságot" érintő törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak. A csomag több ponton lényegi változást hozhat -- és hoz is, ne legyen kétségünk, hiszen feles törvényről van szó.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

TÁRGYAK (1996-2000)"Mi az a jelentésrendszer, ami megkülönbözteti a művészeti tárgyakat a többiektől? Lehetséges-e a jelen túlfokozott tárgytermelésében még egy új jelentéssel teli művészeti tárgyat létrehozni, amely még kommunikálni képes a nézőjével?" - ilyen kérdéseket tesz fel Drozdik Orsolya Tárgyak (1996-2000) című installációja a Knoll Galériában (Budapest, Liszt Ferenc tér 10.; megtekinthető március 31-ig). Drozdik Orsolya 1978 óta New Yorkban él, a koncept arton keresztül jutott el a posztmodern teóriák művészeti felhasználásáig, s ő szerkesztette a Sétaló agyak - Kortárs feminista diskurzus című tanulmánykötetet (Kijárat Kiadó).BECKETT FILMEN Dublinban fesztivált rendeztek Beckett on Film címmel: Michael Colgan, az ír főváros Gate Színházának igazgatója ötletére az ír tévétársaság, az RTE, az angol Channel 4 és a Tyrone Productions támogatásával filmre vitték az 1989-ben elhunyt színműírő mind a tizenkilenc darabját.

Belpol

Cyber hírek

Parlamenti bizottság vizsgálja a telefontarifákatA fideszes Rogán Antal vezetésével múlt csütörtökön megalakult a parlament informatikai és távközlési bizottsága. Az ülésre meghívták a Matáv Rt.

Belpol

Sztrájk a Malévnál: Félig sem szerelem

Nem mondhatnánk, hogy túltaktikázták volna magukat a sztrájkolók a Malévnál. Múlt hét elején az anyavállalat azt mondta: 7 + 2 százalékos béremelés, és pókerarcot öltve ehhez tartotta magát egészen péntekig, amikor szomorúsággal vegyes pókerarccal belengette: kész, vége, bezár a bazár.

Belpol

Torgyán József menesztése: Birtokon kívül

Torgyán József lemondott földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri tisztségéről - tudatta gyorshírben 2001. február 8-án este, néhány perccel fél hét előtt az MTI. Az elmúlt hetek eseményei ismeretében a közlemény egyetlen meglepő fejleménye az a tény, hogy a jóval kisebb ügyekben is eltökélten és végsőkig hadakozó Torgyán végül mégis hajlandó volt a nyakára tekerni a selyemzsinórt, amit Orbán Viktor miniszterelnök már napokkal korábban megküldött neki.

Belpol

Rádiófrekvencia-osztásra várva: Hullámverés

Anégy pályázó közül három - a katolikus Mária Rádió, a romáknak szóló Rádió© és az alternatív-közösségi Tilos Rádió - már tavaly februárban megmérkőzött volna, ha a meccset a bírák le nem fújják. Az akkori - még az előző kormány idejéből megörökölt - összetételű médiatestület, Révész T. Mihállyal az élen, már az új politikai széljárásnak kitéve szavazástechnikai bravúrral (3-3-3 voks, hogy szó ne érje a ház elejét) adott utódainak egy év laufot. Tímár János, az SZDSZ által delegált testületi tag emlékei szerint egyetlen olyan kérdésben nem született akkoriban döntés, amelyben a MIÉP-pel megtoldott kormányzati oldal nem értett maradéktalanul egyet.

Külpol

Külpol

Francia botrány: Kenőolaj

Börtönbe aligha kerül, de az ilyen, egykor köztiszteletben álló személyek közé tartozik a 78 éves Roland Dumas, a néhai Mitterrand elnök egyik bizalmasa, éveken át külügyminiszter, később az alkotmánybíróság elnöke. Minisztersége idején, 1990-ben jött létre az a megállapodás, amelynek keretében a francia Thomson-CSF állami fegyvergyártó cég hat hadihajót adott el Tajvannak. Az ügyletet övező titokzatos és tisztázatlan pénzmozgások kapcsán indított hivatalos vizsgálat évekkel később, 1977-ben kezdődött. A bírósági eljárás főszereplője és vádlottja egy ötvenes éveiben járó egykori modell, Christine Deviers-Joncour volt, aki annak idején állítólag kijárta a külügyminiszternél, hogy bólintson rá az üzletre, amelyet kezdetben határozottan ellenzett, tekintettel Peking érzékenységére és ennek esetleges következményeire.

Könyv
Film
Képzőművészet

Képzőművészet

32. Budapesti Függetlenfilm Szemle a Kultiplexben: Fülbehúzás

Azt, hogy mitől is független a független filmes vagy a független film - talán még egymástól is -, hagyjuk inkább, lehetetlen a zárt meghatározás. Mondjuk a megrendelői háttértől, elvárásoktól mindenképpen. Aztán ettől kezdve már minden lehetséges - ezen a szemlén senki sem előzsűrizett. Így aztán volt is minden: kínos igyekezet, túltengő önbizalom, morális megbillenés, szkeptikus önkiteljesülés, nyúlós érzelgés, öntetszelgés, humor és gyönyörűség. És hogy kik is ezek az emberek, akik elküldik a filmjeiket a függetlenek idén már hetvenéves szervezete, az MAFSZ szemléire? Életfogytiglani amatőröktől az éppen érvényes filmkánonba is bekerült professzionalistákig, a felvevőgéppel játszadozni frissiben kedvet kapott középiskolásoktól agyas önterapeutákig húzódik a mezőny.

Zene

Zene

Film: Légyott a háborúval (Andrzej Wajda: Pan Tadeusz)

románca, amit akár rettenetes átverések sorozatának is nevezhetünk, 1797 táján kezdődött, amikor Bonaparte megbízta Dabrowski tábornokot a lengyel légiók megszervezésével. Lengyelország ekkor már túl volt a harmadik felosztáson is: Poroszország, Oroszország és Ausztria 1772 és 1793 után 1795-ben végleg megosztozott leggyengébb közös szomszédjuk területén. (A lengyel állam csak 1918-ban nyerte vissza függetlenségét.) A második felosztást megelőzően, 1791-ben hirdette ki az ún. négyéves szejm a rendkívül haladónak mondott, modern államszervezetet posztuláló május 3-i alkotmányt, amit az ellene összeesküdött mágnások, a

Zene

Színház: Sétál a Váci utca (Füst Milán: Boldogtalanok; Genet: Cselédek)

Valamelyikünk elég rossz passzban van: vagy a színház, vagy én. Megyek egy hagyományosan jó színházba: dühöngés. Megyek hagyományosan jó színészekhez: unalom. Megyek jó rendezőhöz: harmadik pinceszint. És akkor fogom magam, és elmegyek egy rossz színházba ("lássuk, uramisten..."), ahová amúgy csak igen ritkán, mert tudom: csodák nincsenek. Hát, tényleg nincsenek, de legalább meg volt próbálva.

Tudomány

Tudomány

Spermabankok: Intimbetét-állomány

Aszakorvosok ma már csodákra képesek, tulajdonképpen néhány életrevaló spermiumot is helyzetbe tudnak hozni, hogy elvégezze feladatát, találkozzon a petesejttel, és egészséges leendő kazánkovács vagy nemzetbiztonsági bizottsági tag fejlődjön belőlük. Van azonban néhány olyan eset, amikor a csoda sem segít, mert a férfi tökéletesen meddő, saját gyermeke nem lehet, ezért marad az arteficiális heterológ inszemináció kriospermákkal, ahogy mi emlegetni szoktuk szűk családi körben a spermabank által nyújtott lehetőséget.

Tudomány

Enyhe tél: Ez még nem az a meleg

Ahogy az atomos magyarázat is nagy vonalakban rendben van, hiszen minden atomokból épül fel, úgy igaz a globális felmelegedés is. Ma már csak a leghülyébbek és azok kételkednek a légkör melegedésében, akik a globális lehűlésről írták doktori disszertációjukat. Még az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC), az óvatos, körmönfont megfogalmazásairól híres éghajlatkutató szervezet is olyanokat vág az arcunkba, hogy "a legújabb kutatások alátámasztják azokat a feltevéseket, miszerint a Föld légkörének átlaghőmérséklete tendenciózusan emelkedik".

Sport

Sport

Hoki a Székelyföldön: Hazafias játékok

Aromán hoki csak C kategóriás, lassacskán mégis egyre több pénz szivárog beléje. Emiatt aztán le is késünk a döntő első meccséről, a tévés közvetítés miatt ugyanis a beharangozott öt óra helyett már délben elkezdték a Csíkszereda-Steaua meccset. Így aztán a harmadik helyért folyó meccsel kárpótoljuk magunkat Gyergyószentmiklóson, amit a helyi Progym Apicom vívott a bukaresti Sportul Stundentesckel. A szórólap sajátossága egyébiránt az, hogy a helyi csapat sérült játékosainak nevét is közölte, mégpedig "Betegek" címszó alatt.