Leállhat az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártása

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

A gyártókat összefogó szervezetek közleményt adtak ki, azonnali segítséget kértek.

Közös közleményt adtak ki az OCSZ-OMI-OPRA szövetségek, amelyben közlik, hogy az általunk képviselt egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártók 2020. májustól leállhatnak.

Az OCSZ-OMI-OPRA szövetségek (Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség) tagjai az egyedi eszközgyártással foglalkoznak. Például ortopédiai fűzőket, sérv és haskötőket, végtag csonkoltak számára műlábakat, műkezeket, a lábbetegségek kezelésére talpbetéteket és ortopédiai cipőket készítenek.

"Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzet, hanem az évtizedek óta egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alulfinanszírozó, mára működésképtelen gazdasági helyzet" - írják az MTI-ben kiadott közleményben.

Kifejtik, hogy az elmúlt időszakban, de különösen a járvány megjelenése óta többször is írásban jelezték a szakmai és gazdasági problémákat. "Az általunk jelzett problémákra sajnálatos módon eddig egyetlen kormányzati szerv sem nyújtott segítséget, a múlt héten megjelenő gazdasági mentőcsomag elemei pedig nem alkalmazhatók ránk" - írják.

A helyzet javítására és visszaállítására az illetékesek azonnali segítségét kérik.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.