Bayer beszólt Kásleréknak Cserháti Péter leváltása miatt

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

Kiderült, Balog Zoltán azért állt ki a főigazgató mellett, mert úgy érezte, a leváltásáról kiadott közlemény sértette az általa nagyon jól ismert Cserháti Péter emberi méltóságát, orvosi hitelességét.

Napok óta téma az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet éléről leváltott főigazgató ügye. Kásler Miklós döntését sokan sokféleképpen értékelték, legutóbb a Magyar Kórházszövetség nyilatkozott elismeréssel Cserháti Péterről. Majd a koronavírus-járvány óta nem igazán látott, hallott egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó kérdőre vonta a kórházszövetséget, egyenesen arra akarta rábírni a szervezetet, hogy valljon színt, elfogadhatónak tartja-e azt, ami történt. Azaz, szerinte mindent felülír a járvány elleni védekezés.

Cserháti leváltásának ügye a Hír Tv Bayer show című műsorában is téma volt. A legfrissebb adásban ezúttal Balog Zoltán volt emberminiszter is bekapcsolódott, aki mint ismert, korábban kiállt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet leváltott főigazgatója mellett.

Szó esett egy s másról Balog és Bayer között, Istenről, fogyasztásról és a járvány utáni megváltozott életről. Majd Cserházi menesztését Bayer Zsolt is megmagyarázhatatlannak nevezte. Szerinte "megmagyarázhatatlan, egyszersmind mélységesen felesleges és káros lépés volt". A műsorvezető egyenesen úgy vélte, mivel neki Balog miniszterelnöki megbízottnál jóval kisebb a felelőssége, kevésbé kifinomult is lehet.

Balog Zoltán ennél jóval tartózkodóbb volt, bár Bayert "javíthatatlanul bátor embernek" nevezte. Ő maga azért nem vetemedett (volna) olyasmire, hogy bírálja utódját, Kásler Miklós döntését és munkáját. Ahogy kiemelte, rendkívüli helyzetben óvatosnak kell lenni, mit tesz szóvá az ember. Mint elmondta, ő maga azért állt ki a főigazgató mellett, mert úgy érezte, a leváltásáról kiadott közlemény sértette az általa nagyon jól ismert Cserháti Péter emberi méltóságát, orvosi hitelességét.

Balog Zoltán emellett nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy járvány idején az egészségügyi kormányzat nem kér, hanem parancsot ad. "Ilyenkor, ha valaki úgy érzi, hogy az a parancs nem jó, akkor neki ezt jeleznie kell és egyébként pedig természetesen végre kell hajtania." Balog jelezte, nem lehet tudni, mi állt a döntés hátterében, miért kellett Cserháti Pétert leváltani, de ahogy kiemelte: az emberi méltóság megőrzése fontos.

Figyelmébe ajánljuk