Kásler váratlan fejleménytől tart

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

Persze "Magyarország eddig sikeresen védekezett a járvány ellen".

A miniszter azt mondta hétfőn a Kossuth Rádióban, hogy a kormány a lehető legrosszabb variációra készült fel, hogy elkerülje az egészségügy összeomlását. Elmondása szerint a kórházi ágyak felszabadítására azért van szükség, hogy az egészségügy akkor is minden kezelésre szoruló beteget el tudjon látni, ha egy váratlan fejlemény miatt a továbbiakban nem kontrollálható a vírus terjedése.

Kásler emlékeztetett, hogy a március 17-én kiadott miniszteri utasítás arra szólította fel a kórházakat, hogy a kapacitásuk felét készítsék elő a fertőzöttek ellátására, és az összes ágy 15 százalékát tartsák fent intenzív ellátásra. A 62 egészségügyi szakkollégium összeállított egy listát arról, hogy mely beavatkozások halaszthatók el, és melyek nem. Ez a lista a kórházak rendelkezésére áll, és minden lehetséges helyzetre útmutatást ad – mondta a miniszter.

Hozzátette, csak olyan beteg kerülhet haza, akinek ellátását otthon is biztosítani lehet. Ha valaki a döntést nem érzi helyesnek, forduljon a betegjogi képviselőhöz, a kórház vezetéséhez, az egészségügyi államtitkársághoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A történteket minden esetben kivizsgálják – emelte ki.

A Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte, hogy a magas kockázat miatt a szervezet kifejezetten ellenzi a 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba - miközben Kásler nemrég közölte, túl kevés az egészségügyi dolgozó, ezért visszamehetnek rendelni a 65 év felettiek. A kamara azt is komoly problémának tartja, hogy a rendszer átalakítását, válsághelyzetben való működését meghatározó dokumentumok ma csak levél formájú miniszteri utasítások, amelyek nem jelennek meg a Közlönyben, de még az Emmi honlapján sem érhetők el. A Magyar Orvosi Kamara szeretné, hogy a miniszteri utasításokat hozzáférhetővé tennék rendszerezett, visszakereshető formában.

Kásler Miklós a Magyar Orvosi Kamara nyílt levelére is reagált. Azt mondta: az érintettek minden tájékoztatást megkaptak, az operatív törzs ülése után minden nap sajtótájékoztatót tartanak, az egészségügyi szakkollégium szakmai anyagot készített, konferencián válaszoltak a kórházak összes kérdésére, és központi számon is válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Figyelmébe ajánljuk