Lebukott bérlők: önkormányzati lakásokat adtak ki turistáknak a Várban

  • narancs.hu
  • 2020. június 24.

Belpol

Váratlan ellenőrzéseket tartott az önkormányzat.

Váradiné Naszályi Márta polgármester szerint a bérlakások nem arra vannak, hogy szállodát működtessenek bennük, a lebukott bérlők szerződéseit felmondták – írja a hvg.hu, miközben arról számolnak be, hogy két bérlőt is találtak, akik a budai várban önkormányzati bérlakásként megkapott ingatlanjukat turistáknak adták ki.

A váratlan razzia során több lakást is felkerestek a hivatal emberei, hogy ellenőrizzék a "rendeltetésszerű használatot". Egy Donáti utcai, a Booking.com-on is hirdetett lakásban épp a megérkező turistákkal találkoztak, majd kiderült, az ingatlant bérlő személy nem hogy nem a lakásban, de nem is Magyarországon tartózkodik életvitelszerűen.

Néhány nappal később ugyanígy egy Országház utcában található bérlakás bérlőjét buktatták le, aki szintén rövidtávú szállásadásra használta az ingatlant.

Az Airbnb-kiadással lebukott bérlők bérleti szerződését azonnali hatállyal felmondták.

Bár a két lakás kiadási árai pontosan nem ismertek, de a nyilatkozó ingatlanszakértő szerint akár 1-2 nap Airbnb-foglalással megkereshették az ingatlan havi bérletének díját. Hiszen az önkormányzati bérlakásokért cserébe eleve piaci ár alatti bérleti díjat kell fizetni az önkormányzatnak: egy 80 nm lakásért kb. 32 ezer forintot (ebben ráadásul a bérleti díjon túl az állandó vízdíj és szemétszállítási díj is benne van). Az ingatlanszakértő szerint a Várnegyed legfelkapottabb részein átlagosan naponta 80 dollár, vagyis nagyjából 25 ezer forint körüli bevételt tudnak elérni a bérbeadók egy rövid távra kiadó apartmannal.

Váradiné Naszályi Márta, aki tavaly vette át az I. kerület vezetését, elmondta: "Az önkormányzati lakásállomány nem arra való, hogy valaki üzleti tevékenységként ’szállodát’ nyisson benne."

"Az elmúlt évtizedek rossz gyakorlata miatt olyanok is vannak, akik akár két-három önkormányzati lakást is bérelnek 20-50 ezer forintos bérleti díjért, és információink szerint albérletbe adják vagy szállásszolgáltatásra használják. Miközben hetente keresnek meg olyan családok, akiknek lakhatásra volna szükségük, illetve erejükön felül nyögik a piaci alapú bérleti díjakat – velük szemben volna tisztességtelen, ha hagynánk, hogy egyesek továbbra is visszaéljenek a közvagyonnal” – magyarázta a lapnak.

 

Figyelmébe ajánljuk