Leépítés, felszámolás és leszámolás: tesz a környezet védelmére a kormány

  • Szalai Anna
  • 2018. december 1.

Belpol

Az Agrárminisztérium természetvédelmi főosztályain lezavart - felszámolásba hajló - leépítés nem célja, csupán eredője a kormány eddigi környezeti ügyeket háttérbe szorító politikájának. A rövidtávú előnyöknél és a jó helyen landoló profitnál ugyanis nincs fontosabb.

Szavak szintjén nagyon jók vagyunk. A hazai környezetvédelmi szabályozás példaértékű, csak éppen nincs, aki betartassa ezeket.

Lassan nem marad más út, minthogy a természetvédők egyenként láncolják magukat a fákhoz, munkagépek elé feküdjenek, élőláncot alkossanak és tüntessenek, mert az állam nem képes megvédeni a természeti értékeinket.

A kormány bürokráciacsökkentési programjának örve alatt november elején megszabadultak szinte mindenkitől, aki természetvédelemre hivatkozva a korábbi átszervezések és elbocsátások maradékaként bármiféle akadályt gördíthetne a kormány nagyívű gazdaságfejlesztési programjai elé. S ez még aligha a vége.

A természetvédelem után most a műemlékvédelmet nyírja ki a kormány

A területtel foglalkozó helyettes államtitkárság kétharmadát rúgták ki. Nem sokkal az után, hogy az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét kirúgták, itt a következő áldozata a kormány bürokráciacsökkentő intézkedéssel. Kormányzati szinten gyakorlatilag megszűnik a régészeti államigazgatás és a műemlékvédelem szakmai képviselete - írja az egy olvasói forrására hivatkozva.

Holott az alapvető jogok biztosa már 2012-ben megállapította a természetvédelmi érdekek képviseletének súlyos csorbulását. A NER kiteljesedését egykoron akadályozó környezetvédelmi hatósági rendszer mára szinte teljesen szétesett. A korábbi 12 környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség helyett tavaly óta húsz járási kormányhivatalban intézik az első fokon elbírálható ügyek egy részét, a vízügyeket pedig a húsz megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon.

De mirefel ez az indulat a természetvédelmi szakemberek ellen?

Természetesen a kiemelt beruházások és a beruházók vannak a háttérben. A kiemelt beruházásokra adott néhány napos határidők többnyire csak arra elegendőek, hogy „lepapírozzák” az ügyeket, érdemi vizsgálatra ritkán van mód. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa tavaly decemberben arra jutott, hogy a környezeti engedélyezés rendszere kiüresedett. S ez éppen megfelelt a kormány törekvéseinek.

A természetvédelem évek óta folyamatosan harcban áll a gazdasági lobbikkal, de a heroikus küzdelem ellenére is egyre csökken az ágazat érdekérvényesítő képessége. Különösen igaz ez az államtitkárságra, amely már jó ideje javarészt a vesztes oldalon áll a politikailag és/vagy gazdaságilag fontos ügyekben .

A hazai természetvédelem lassú kivéreztetéséről és jelen állapotáról az e heti Magyar Narancsban olvashatnak részletesen.

A lap már kapható az újságírúsoknál vagy megrendelhető itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk