Lefaragna a Magyar Orvosi Kamara jelentőségéből a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Belpol

A testület elmúlt időszakban ismétetlen kritizálta az egészségügy átalakítását.

Módosítaná a Belügyminisztérium (BM) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatásköreit. A tárca közleménye szerint azért van erre szükség, mert elvtelennek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a MOK etikai vizsgálattal fenyegeti az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat. Sőt, a Semjén által a mai npon benyújtott törvényjavaslat indoklásában egész pontosan ez áll: „Az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket. Mindez elvtelen és elfogadhatatlan.”

Pedig a Magyar Orvosi Kamara már cáfolta, hogy tiltakozásra kényszerítenék az orvosokat, kiemelve, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

A törvényjavaslat eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot, és elvenné az etikai vizsgálatokat a kamarától, azokat egy kormányszervhez rendelné ki.

A javaslat értelmében az orvosoknak 30 napon nyilatkozniuk kell arról, hogy kamarai tagok maradnak-e, ha ezt elmulasztják, a tagságuk automatikusan megszűnik.

A BM javaslata „a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza”, és az Országgyűléstől minél hamarabbi tárgyalást kér.

Mindez azután, hogy a kormány jelentős átszervezéseket végez az egészségügyben és a háziorvosi rendszerben. A Magyar Orvosi Kamara ezzel összefüggésben arra kérte a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződést az Országos Mentőszolgálattal, a kórházban dolgozó gyógyítókat pedig arra buzdította, hogy helyezzék letétbe a felmondásukat. Az új ügyeleti rendszerhez a győri körzetben így csak egyetlen háziorvos csatlakozott, a személyi feltételek híján nem tudott elindulni.

A Fidesz február 5-i közleménye szerint egyértelmű, mi húzódik a MOK nyomásgyakorlása mögött: „Gyurcsány Ferenc a hatalomért egyre gátlástalanabb szinteket lép. Gyurcsány pártja áll a Magyar Orvosi Kamara döntése mögött.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk