MOK: Nem indítunk etikai eljárást azon háziorvosok ellen, akik aláírják az ügyeleti szerződést

  • narancs.hu
  • 2023. február 25.

Belpol

Cáfolták Gulyás Gergely állítását. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Kormányinfón arról beszélt, elvtelen eljárásnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárással fenyegeti azokat a háziorvosokat, akik részt vennének a kormány által újjászervezett orvosi ügyeletben. Ráadásul – mondta Gulyás – a kamara elnöke néhány éve javasolta, hogy a hatékonyság érdekében az alapellátást és a háziorvosi ellátást célszerű összevonni. A miniszter szerint ha a kamarában néhányan politizálni akarnak, lépjenek be a megfelelő pártba. A kormány megnézi, milyen további lehetőségei vannak ebben az ügyben, és bocsánatkérést vár a MOK elnökétől. 

Ennek előzménye, hogy a MOK küldöttgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Korábban pedig jelezte, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel próbálják a háziorvosokat rávenni a szerződések aláírására. 

A MOK közleményben reagált a Kormányinfón elhangzottakra. Mint írták, 

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk