Lehet népszavazást tartani a kiskorúak nemátalakításáról

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

A homofób törvényről szóló referendumot viszont már elrendelte az Országgyűlés.

Az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában alaptörvényellenesnek találta a Kúria korábbi döntését, és úgy határozott, tartható népszavazás a kiskorúak nemátalakításáról. „A népszavazás, mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet” - indokolta döntését az Ab. Minderről a hvg.hu számolt be.

Mint ismert, Orbán Viktor július második felében jelentette be - részben a Pegasus-bortrányról történő figyelemelterelési szándékkal -, hogy a kormány úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez. A kabinet a pedofilellenesnek nevezett, valójában egyértelműen homofób törvénnyel kapcsolatban kezdeményezte a referendumot, melynek egyik kérdése lett volna ez: "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?" Miután a Kúria elutasította, a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult: Varga Judit igazságügy-miniszter szerint félreértelmezhették a kérdést, feldúsították annak lényeges tartalmát. 

Az Országgyűlés négy másik kérdésről már elrendelte a népszavazást. Az őszi ülésszak kedden véget ért, így ha a kormány ragaszkodik a kiskorúak nemátalakításáról szóló kérdéshez, januárban rendkívüli ülést is tarthatnak ennek kapcsán.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk