Lényeges adatokat tartanak vissza Müller Cecíliáék az indiai mutánsról

Belpol

Hiába kérdeztük, nem árultak el részleteket a vírusváltozat hazai megjelenéséről.

Már három esetben mutatták ki Magyarországon az indiai mutáns néven ismert Covid-változatot jelentette be az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője. Az NNK ezzel közvetve a Narancs.hu érdeklődésére is reagált, lapunk ugyanis már csütörtökön érdeklődött az indiai (vagy a WHO elnevezése szerint delta) vírusvariáns hazai terjedéséről. Válaszként péntek délután annyit ajánlottak, hogy nézzük meg a pár órával korábban leadott sajtótájékoztatót.

Galgóczi elmondása szerint a fertőzöttek közül egy beteg kórházi kezelésre szorult, ketten könnyebb tünetekkel vészelték vagy vészelik át éppen a megbetegedést. A főosztályvezető a védekezés sikereként értékelte, hogy a betegekkel foglalkozó 119 egészségügyi dolgozó tesztelése során június 4-ig egyetlen pozitív PCR-eredményt sem kaptak – és nem felejtette megemlíteni azt sem, hogy a magyar lakosság 54 százalékát már átoltották, szemben a 39 százalékos uniós átlaggal.

Titkolt részletek

A sajtótájékoztatón ugyanakkor több – a lapunk által is feltett – kérdés megválaszolatlan maradt. Annyit tudunk, hogy egy hét alatt egy új fertőzöttet sikerült azonosítani, hiszen május 29-én jelentették be az első két megbetegedést.

  • Hogy azonban épp a jelentős hazai átoltottság miatt találtak csak egy új esetet, vagy azért, mert gyorsan és idejében izolálták a fertőzötteket, az nem derült ki Galgóczi bejelentéséből.
  • Az NNK azt sem árulta el lapunknak, hogy a betegek kapcsolatban álltak-e egymással, melyik településen vagy megyében laktak, és hogy miként jelenhetett meg Magyarországon a vírusvariáns. Az első két megbetegedés esetében még hangoztatták, hogy a fertőzöttek nem jártak külföldön, a harmadik esetnél ez már nem került szóba.
  • Korábban már a Népszava érdeklődésére sem mondták meg, hogy melyik indiai mutáns jelent meg itthon: az Indiában terjedő vírustörzsnek ugyanis három alfaja is van, közülük pedig a tripla mutánsnak nevezett típus a leginkább fertőzőképes – ez most sem derült ki.
  • Nem közölték, hogy a három hazai fertőzött közül hányan kaptak már védőoltást, abból melyik típust és egy vagy két adagot – illetve, hogy a betegek között van-e olyan, aki az elmúlt egy évben átesett-e már Covid-fertőzésen.
  • Nem tudni, hogy a hazai fertőzötteknek milyen jellegű tüneteik voltak.
  • Nem tisztázott az sem, hogy Magyarországon eddig hány koronavírus-törzs és ezeknek hány alfaja jelent meg.

Hogy az elhallgatott részletekre is fény derüljön, a Narancs.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be az NNK-nak. A kapott válaszokról a későbbiekben újabb cikkben számolunk be.

Az indiai mutáns legyőzte a britet

Hogy a a Covid indiai vagy delta törzse milyen kockázatot jelenthet, azt nem csak a rettenes indiai kórházi állapotok, az utcán lélegeztetésre váró betegek képei bizonyíthatják.

A BBC a brit közegészségügyi szolgálatra (Public Health England, PHE) hivatkozva azt írja, mára az indiai mutáns lett a domináns vírusváltozat az Egyesült Királyságban.

Egy hét leforgása alatt 79 százalékkal, 12 431 főre nőtt a típussal fertőzöttek száma, akik pedig ezt kapják el, kétszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba súlyos tünetekkel, mint a brit (vagy, ahogy helyben hívják a kenti) variáns esetében történt. A múlt héten 94 személyt kellett emiatt kórházba szállítani. A legtöbb fertőzést Anglia északnyugati régiójából, Boltonból és Blackburnből jelentették.

Jó hír ugyanakkor, hogy a regisztrált fertőzöttek hat százaléka kapta meg korábban mindkét vakcinát, és esetükben nem jelentettek súlyos megbetegedést.  Az új betegek úlnyomó többsége pedig egyetlen oltást sem kapott még – vagyis a vakcinák valós védelmet jelentenek a delta törzzsel szemben is. Szintén biztató, hogy ott, ahol a helyi lakosság együttműködött a hatóságokkal a járványügyi védekezésben, gyorsan meg lehetett törni a fertőzési láncot.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?