Karácsony: A közösség ereje meghátrálásra kényszerítette Fudan-ügyben a kormányt

  • narancs.hu
  • 2021. június 7.

Belpol

A főpolgármester már a héten elkezd egyeztetni arról, hogy népszavazás legyen Fudanról és a Diákvárosról.

"Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek. Folytatás következik…" – így reagált hétfőn a Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely a hírre, hogy a kormány támogatja a Fudan Egyetemről szóló népszavazás kiírását.

Mint arról lapunk is beszámolt, a szombati budapesti tüntetést követően vasárnap Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy a kormány támogatja, hogy legyen népszavazás a kérdésről. A miniszter igyekezett úgy beállítani a kínai egyetem építésének projektjét, mint ami még annyira kezdetleges, hogy egyelőre nincs is miről népszavazni. "Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk" – nyilatkozta.

Karácsony Gergely hosszú bejegyzésében azt írta le, milyen következtetéseket vont le Gulyás "némileg zavaros tartalmú meghátrálása után". Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt főpolgármester a kormány "unalomig ismert sunnyogásának" nevezte azt, hogy Gulyás szerint még nem ismertek a Fudan-beruházás tervei: "Hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék."

Karácsony hangsúlyozta, hogy nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, így "valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz!" Szerint viszont arról a projektről kellene népszavazást tartani, aminek már minden eleme ismert, amelynek a helyét a Fudan Egyetemnek egy törvényben odaadták, vagyis a Diákvárosról.

"Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten."

A főpolgármester ráadásul azt forszírozza, hogy mivel a Diákváros a vidéki fiatalokat érinti leginkább, a kínai hitelt pedig minden adófizető törlesztené, ezért nem is csak helyi népszavazást kellene kiírni az ügyről. "Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki."

"A közösségünk az első győzelmet elérte a kormány meghátrálásával, Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, amely a 99 százalék érdekét szolgálja, és nem az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek magánérdekeit, ahol a hatalom embereinél fontosabb az emberek hatalma. Szóval, folyt. köv…"

(Facebook/Karácsony Gergely)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk