Letekerte a Facebook a politikusok elérését

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Belpol

Karácsony Gergely és Dömötör Csaba is erre panaszkodik. 

150-250 ezerről pár tízezerre esett egy nap alatt Karácsony Gergely Facebook-posztjainak elérése - írja a főpolgármester a Facebookon.

"A Facebook úgy döntött, hogy kevesebb politikai tartalmat fog megjeleníteni a felhasználóknak. Ezt a módszert egy ideje a világ számos pontján próbálgatják, úgy tűnik immáron Magyarországon is. Ilyen az amikor egy óriás cég, mindenféle következmény nélkül, egy algoritmus tekerésével szól bele választások kimenetelébe, országok sorsába" - írja Karácsony, aki arra kéri követőit, módosítsák beállításaikat, hogy nagyobb eséllyel láthassák posztjait.

Bár Karácsony szerint a korlátozás nem vonatkozik a kormány Facebook-oldalára, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról számolt be az MTI-nek, hogy "csütörtök óta a kormányzati Facebook-oldal és számos kormánypárti politikus oldalának elérése jelentősen visszaesett, több esetben a töredékére."

"Értetlenül állunk a dolog előtt, mert ennek okairól a Facebook nem adott előzetes tájékoztatást. Nem tudjuk, hogy a jelenség hátterében technikai probléma van, vagy az a már korábban bejelentett szándék, hogy visszaszorítsák a politikai tartalmakat" - fogalmazott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?