Letiltatott egy Facebook-csoportot a pátyi polgármester

  • narancs.hu
  • 2021. május 2.

Belpol

A Pátyi kör azt állította, hogy a beszakadt utat tízszeres áron javíttatta meg az önkormányzat.

Beszakadt az aszfaltút Páty egyik utcájában egy régi pincelejárat miatt, nem lehetett közlekedni, hetekig szünetelt a szemétszállítás. Az önkormányzat eltüntette a lyukat, de a helyiek által létrehozott Facebook-csoport, a Pátyi kör kiszámolta, hogy erre a munkára sokkal többet költött el a helyhatóság, mint amennyi indokolt lett volna. Válaszul  a Székely László polgármester vezette önkormányzat kérte a Facebooktól a csoport törlését, arra hivatkozva, hogy Páty település nevét engedély nélkül használta – írja a 24.hu.

A polgármester azzal indokolta a döntést a portál kérdésére, hogy ez egy „politikai indíttatású álcivil csoport” volt, amely lejáratta az önkormányzatot, és félrevezető megállapításokat terjesztett. Van a falu lakóinak több olyan Facebook-csoportja is, amely a település nevét használja, de gondja csak ezzel volt az önkormányzatnak. 

 A Facebook-csoport létrehozója, Futó Gábor azt mondta, több közérdekű témát is fölvetettek, volt javaslatuk a tömegközlekedéssel kapcsolatban. Az alapító szerint azért van szükség ilyen fórumra, mert a közösségi érdekek képviselete nem megfelelő Pátyon, az emberek nem jutnak elég információhoz az önkormányzattól.

 

A Pátyi kör úgy számolta, hogy a beszakadt utat nagyjából tízszeres áron javíttatta meg az önkormányzat.

Az önkormányzat által kifogásolt szöveg most itt olvasható.

A munkákért a közbeszerzési határ alatti összeget, 24,9 milliót fizetett ki az önkormányzat. Eredetileg az állami vis maior-alapból finanszírozta volna a beruházás 90 százalékát a település, de a Belügyminisztérium a kért 22,5 millió forint helyett csak 13.5 millió támogatást adott.

A Pátyi kör szerint egy helyi vállalkozó azt mondta, a teljes beruházás legföljebb 2,5 millió forintba kerülhetett. A kör alapítója feljelentést tett, ezt a rendőrség elutasította, a Budaörsi Járási Ügyészség mégis úgy döntött, ki kell vizsgálni az ügyet.

A pátyi önkormányzat állítja, az útfelújítás mindenben az előírtaknak és a jogszabályoknak megfelelően zajlott, a polgármester a képviselő-testület határozatait hajtotta végre, amikor a település pályázott, majd kiválasztotta a kivitelezőt. Az útbeszakadást pedig a katasztrófavédelmi igazgatóság mellett a Pince- és Partfalveszély-Elhárítási Szakértői Bizottság is kivizsgálta.

Figyelmébe ajánljuk