Lett egy kis tolongás, lökdösődés az új fideszes különbíróság elnöki posztjáért

Belpol

„Az ügyek politikai befolyásolása a végső cél.”

Csütörtökön megjelenő nyomtatott kiadásunk egyik írása a formálódó fideszes politikai bíróság körül fejleményeket veszi számba. A cikk kitér arra is, hogy ki hajtja nagyon a tervezetet, s ki lehet az új bíróság elnöke. Íme egy izgalmas részlet:

„A közigazgatási felsőbíróság létrehozására nehéz más magyarázatot találni, mint hogy a bírák rekrutációján keresztül az ügyek politikai befolyásolása a végső cél” – véli alkotmányjogász forrásunk. Kérdés, hogy a végrehajtó hatalmat erősítő, szembeötlő elemek mikor és miért kerültek a tervezetbe. Úgy tudjuk, Trócsányi László miniszter régi álma a közigazgatási bíráskodás megerősítése, miniszterként ezt tekinti legfőbb küldetésének. Több forrásunk is arra tippel, hogy a kormány politikai érdekeit kiszolgáló részek azért kerültek be az IM javaslatába, mert Trócsányi a kormányon belül szövetségeseket keresett terve várható ellenzőivel, elsősorban Handó Tündével szemben.

Persze mások is érdekeltek a vállalkozás sikerében. Feltűnő, hogy a közigazgatási felsőbíróság elnöke a kiszivárgott tervezet szerint a bírói karon kívülről is érkezhet. Csupán annyi a megkötés, hogy húsz éves közigazgatási gyakorlattal vagy „kiemelkedő elméleti tudással” rendelkezzen (a tervezet egy másik változata egyetemi habilitációt említ). Az elnököt ráadásul nem a parlament választja kétharmaddal (mint az OBH vagy a Kúria elnökét), hanem egy eddig nem is létező, ad hoc jelölőbizottság (igazságügyi miniszter, OBH elnöke, Kúria elnöke, Alkotmánybíróság elnöke.)

Sokak szerint a posztot kifejezetten Patyi Andrásra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorára, a Nemzeti Választási Bizottság és az államreform bizottság elnökére írták ki. Több forrásunk lehetséges befutóként említette Trócsányi miniszter kabinetfőnökét, Hajas Barnabást is. Bár Patyinak anyagi értelemben visszalépés lenne a felsőbíróság, jogászi körökben terjedő pletykák szerint „szinte mániákusan vágyik” egy bírósági elnöki pozícióra. Kérdés ugyanakkor, hogy az NVB botrányt kavart döntései után a kormány bevállalná-e a jelölését.

A teljes cikk a csütörtökön megjelenő nyomtatott Magyar Narancsban lesz olvasható.

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.