"Méltó módon gyógyulni és gyógyítani!" - jobb egészségügyért küzd egy orvos-csoport

  • Kincses Gyula
  • 2019. február 7.

Materia Medica

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport magjából alakult Újratervezés orvos-csoport a kamara megújításán fáradozik, hisz a kisközösségek erejében és a bátor érdekvédelemben.

Az idősebbek még talán emlékeznek a ’70-es években halkan, a ’80-as években már bátrabban mesélt viccre, amely így hangzik: Mi a három legfeleslegesebb dolog a világon? A férfi emlő, a Pápa töke (bocs!) és a szakszervezet.

Sok idő telt el azóta, volt két rendszerváltás, de a vicc csak annyiban módosult, hogy ma már négy felesleges dologgal mesélnénk: a kamarákat is besorakoztatnánk a felsorolásba. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ötezer forintos díját csak Parragh-adónak hívjuk, és senkiben fel sem merül, hogy kapni is kellene valamit a tagdíjunkért.

Az orvosok nem kis hányada is a munkavégzés kötelező előfeltételeként éli meg az ennél jóval magasabb kamarai tagdíjat. Kötelező, befizettem, ennyi.

Az Orvosi Kamara megújítása

Igen, így éltünk, élünk, de valami talán megváltozik. A múlt év végén a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat már nem (csak) a pártok szervezték, hanem a szakszervezetek is igen aktívak voltak, és ahol magas volt a szakszervezet szervezettsége és bele is mertek állni, ott komoly eredményt értek el (lásd: Audi).

Merni kellene meglátni, hogy 2010 óta általában is igaz: ott, ahol az emberek kiálltak maguk mellett, mertek elegen véleményt mondani, mertek beleállni, ott eredményt értek el. Az első ilyen történet a netadó eltörlése volt, de ugyanilyen volt a vasárnapi boltzár eltörlése, vagy az olimpiai pályázat visszavonása.

false

 

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Most valami hasonlót látunk az orvostársadalom belső életében is. Létezik az „1001 orvos hálapénz nélkül” Facebook-csoport, amely azokat az orvosokat tömöríti, akik nem akarnak részt venni a hálapénz nevű piramisjátékban, akik tisztességes munkával megszerzett tisztességes bérből szeretnének élni. A csoportkemény magja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megújítása, vitalizálása érdekében létrehozta az Újratervezés csoportot, melynek felhívása alább olvasható.

A MOK-nak szembe kell néznie a valósággal, az egészségügy külső-belső helyzetével. Célunk egy aktívabb, a céljaikért bátran és konzekvensen kiálló, a tagságért dolgozó szolgáltató kamara, ami a tisztességes és humánus, hálapénz-mentes gyógyítással visszaszerzi az orvostársadalom közmegbecsülését. Kulcsszavunk a betegbiztonság, olyan egészségügyet akarunk, amelyben „méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani”.

Biztos véletlen egybeesés, de a csipkerózsika álmot alvó, fontolva haladó Orvosi Kamara az Újratervezés csoport felhívása után másnap az alábbi (egyébként teljesen korrekt, támogatandó) felhívással állt elő. Úgy tűnik, hogy nem írtuk meg hiába az Újratervezés felhívását, és mi bizonyosan azon leszünk, hogy a Kamara felhívása ne csak ügyes elővágás legyen, hanem álljon is bele a felhívásban foglalt követelésekbe.

A fenti példák bizonyítják, hogy a politika centralizációja felértékeli a kisközösségek, a szakmai szervezetek, a szakszervezetek, és a kamarák szerepét. Egy titka van: bátran és törvényesen ki kell állni valós érdekeinkért.

Éger István, a MOK jelenlegi elnöke

Éger István, a MOK jelenlegi elnöke

Fotó: MTI

Az Újratervezés orvos-csoport felhívása

A magyar lakosság egészségének ügye a rendszerváltás óta sem kapja meg a betegek biztonságos ellátását garantáló forrásokat. Kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket. A hatékonyan működő egészségügyi intézmények - ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat - egy normálisan működő társadalom alappillérét jelentik.

Ennek ellenére az egészségügy folyamatosan hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, és az orvosi hivatás társadalmi rangja is leértékelődik. Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

A változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk.

Az orvos­társadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező Orvos-kamarára van szükség.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

 

Céljaink:

Szerethető, értünk dolgozó, eredményes Kamara

A tagokért működő, a tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló, a tagokat szolgáló kamara, e-alapú részvételi demokráciával. A megújulás technikai alapja az e-MOK, megújult, interaktív, a tagok által használt és alakított portállal, amelynek van a betegek felé kommunikáló felülete is.   
A tagdíj és a nyújtott szolgáltatások arányosságának megteremtése.

Méltóság

A méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak. Olyan egészségügyet akarunk, amelyben méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani.

Biztonság

A betegek biztonságát és az orvosok jogi – szakmai védelmét is garantáló, betegellátás. Az egészség feltételeinek biztosítása az egészségügy dolgozói számára is, ideértve a munkaidő korrekt és betartott szabályozását. Átlátható, ésszerű és teljesíthető szakmai szabályokat, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosítását!

Tisztaság

Hálapénz-mentes, transzparens gyógyulás a betegeknek; tiszta jövedelem, a társadalmi hasznosságunknak megfelelő egzisztenciális biztonság az orvosoknak. Modern európai etikai normák és konzekvensen és transzparensen alkalmazott szankciók.

Szakmaiság

Egységes és könnyen átlátható szakmai szabályrendszeren nyugvó betegellátás. A szakmai társaságok határozottabb részvétele az egészségügyi törvényalkotásban, szakmai irányelvek meghatározásában és a szakmai ellenőrzésekben. A szakmai önigazgatáshoz szükséges jogosultságok visszaszerzése (pl. a Szakmai Kollégiumok kamarai működtetése).

Korszerű, e- health alapú működés

Korszerű, gyógyításban, a továbbképzésben és a betegtájékoztatásban az infó-kommunikációs technológiákat széleskörűen alkalmazó egészségügy, felhasználóbarát, az ellátók munkáját, a betegek tájékoztatását könnyítő alkalmazások.

Amennyiben a fenti célokkal egyetértesz, akkor kérünk, vegyél részt a MOK megújításában.

Tegyél azért, hogy jobb legyen

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a változásért kiálló küldöttekre van szükség a MOK-ban.

Ha jobb, eredményesebb érted dolgozó Kamarát szeretnél: vegyél részt a MOK megújításában,

  • vállalj jelöltséget a küldött- és tisztségviselő választáson,
  • és főleg: szavazz, vegyél részt a választáson!

Ha tenni akarsz, ha szerepet, jelöltséget vállalsz, vagy bármilyen módon segítenéd munkánkat, csatlakozz az Újratervezés csoport Facebook oldalához, illetve írj a mokujratervezes [at] gmail [dot] com címre.

Ne hagyd, hogy mások döntsenek Rólad!

Kövesse a Magyar Narancs egészségügyi blogját! Materia Medica a magyarnarancs.hu-n.

Materia Medica

A Magyar Narancs új, egészségügyi problémákkal foglalkozó blogja. Fogyasszák egészséggel!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.