Londonban tüntetett az Amnesty a Stop Soros törvénycsomag ellen

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 6.

Belpol

Szerintük egy civilizált ország nem akadályozza, hanem támogatja az NGO-kat.

A Stop Soros-törvénycsomag ellen tiltakozott hétfő este az Amnesty International (AI) fél tucat aktivistája Magyarország londoni nagykövetségénél.

Ulrike Schmidt, a nemzetközi emberi jogi szervezet londoni központjának kelet-európai koordinátora az egyórás demonstráció helyszínén az MTI-nek elmondta: ha az indítványt törvénybe iktatják, az súlyosan hátráltatná, akár lehetetlenné is tenné a magyarországi civil szervezetek, emberi jogi csoportok, nem kormányzati szerveződések tevékenységét, mindazok munkáját, akik a társadalom legelesettebb tagjainak nyújtanak segítséget.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Amnesty International megdöbbentőnek tartja azokat a vádakat, amelyek szerint magyarországi szervezete és más civil szerveződések, köztük a Helsinki Bizottság szervezi és támogatja az illegális bevándorlást. Ulrike Schmidt szerint ez "nyilvánvalóan nem igaz".

Aggasztónak nevezte, hogy Magyarországon "démonizálják" a menekülteket. Hozzátette: Magyarországnak modern, civilizált országként nem akadályoznia, hanem támogatnia kellene a nem kormányzati szervezetek munkáját.

(A leadkép illusztráció az Amnesty 2012-es budapesti tüntetéséről, Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk