Lucifer próbálkozik – Kocsis Mátéék nem fizetnek a jogtalanul kirúgott közszolgának

Belpol

A jogerős ítélet ellenére sem fizeti meg a 6,4 millió forintos kártérítést jogtalanul kirúgott volt hivatalnokának a józsefvárosi önkormányzat, hanem a Kúriánál kéri a döntés megsemmisítését. A sértett szerint rosszhiszemű pervitelről van szó, amelynek végső célja anyagilag is tönkretenni őt.

Hiába született meg a jogerős bírósági ítélet tavaly novemberben, a VIII. kerületi önkormányzat nem hajtja végre, és nem fizeti meg a volt munkatárásának megítélt 6,4 millió forintot. B. harmadik hónapja várja a kártérítés átutalását, eddig két tértivevényes felszólítást küldött. Rimán Edina jegyző január 30-i levelében azt közölte, hogy az önkormányzat jogszerűtlennek tartja a másodfokú ítéletet, és felülvizsgálatot kezdeményez a Kúriánál, B. ezért nem kapja meg az összeget.

Előzmények

Mint azt korábban megírtuk, a Fidesz kommunikációs igazgatójaként is ténykedő józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté kezdeményezésére 2011 októberében rúgták ki a hivatalnokot a Kocsis üzeneteire válaszoló SMS-ei miatt. Kocsis a Fidesz-kormány által bevezetett új munkaügyi szankcióval élt, miszerint ha a köztisztviselő méltatlanná válik munkakörére, azonnal elbocsátható.

false

 

Fotó: MTI

B. munkahelyvesztése a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikkére vezethető vissza, amelyben feltártuk, hogy a VIII. kerület döntéshozói ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban. Cikkünk megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ki informálta lapunkat a Vaskapu-biznisz hátteréről.

A polgármester a 2011. augusztusi igazgatási szünet alatt egyik B.-nek írt SMS-ében kész tényként utalt arra (tévesen), hogy B. a Narancs forrása. A polgármester ahhoz is ragaszkodott üzeneteiben (szintén tévesen), hogy cikkünk szerzője B. „LMP-s barátja”, Vári György volt kollégánk lenne. A polgármester az üzenetváltás egy pontján azt is közölte, hogy B. „nem túl nagy kihívás” a számára – arra utalva, hogy a köztisztviselő mondhat (írhat) neki bármit, számára a helyzet mindennél világosabb.

B. a magyarnarancs.hu-nak annak idején elmondta: 2011. augusztus 11-én Kocsis Máté délután négy órától éjjel fél egyig kéretlenül, folyamatosan zaklatta őt üzeneteivel. Ő tiszteletből válaszolt azok többségére, de határozottan cáfolta, hogy köztisztviselőhöz méltatlan módon tette volna. Pedig egyértelmű provokációnak érezte a polgármester érthetetlen üzeneteit, amelyek közül egyet Kocsis Máté például „Üdv. Lucifer” búcsúzással zárt. B.-t végül a többórás SMS-ezés alábbi három kiragadott üzenete miatt bocsátották el: „Hivatali bűncselekményeket tanulmányozom.”; „A titkos címek világában a K., esetleg a B. járatosak. Csak nem feltöretted?”; „Nekem lehet, hogy több hasznom vehetted volna, mint azoknak, akik jégre vittek. Tisztelet a kivételnek.”

B. jogviszonyának megszüntetésében – utalva a sértőnek minősített szöveges üzenetekre – a következő indokokat hozták fel: „2011. szeptember 28-án a munkáltató részéről B.-vel szemben gyanú merült fel, hogy személyes megnyilvánulásaival a józsefvárosi önkormányzat és annak hivatala, valamint dolgozói jó hírneve és így a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom lerombolását idézi elő. Ennek bizonyítására – a szóbeli jelzéssel egy időben – a munkáltató birtokába kerültek a köztisztviselő mobiltelefonszámáról érkezett, a józsefvárosi önkormányzat polgármesterének címzett üzenetek.”

Egyértelmű bírósági ítéletek

Az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013. júniusi ítéletében kimondta: az elbocsátott köztisztviselő Kocsis Máté polgármesternek küldött szöveges üzenetei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat. A bíróság bizonyítottnak látta a jogszerűtlenséget, és ítéletében, a kérelem felső határához igazítva, 20 hónapnak megfelelő jövedelem kifizetésére kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot. A polgármester fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta, hogy törvénytelenül bocsátották el, és helyben hagyta az elsőfokú bíróság kártérítésre vonatkozó ítéletét is.

A Fővárosi Törvényszék alaposnak találta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság indokolását, miszerint az üzenetváltás munkaidőn kívül történt, témája magánjellegű volt, vagyis nem függött össze B. köztisztviselői munkájával, és az nem ingathatta meg a közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat. A törvényszék – szemben a munkaügyi bírósággal – még azt is megállapította, hogy Kocsisék nemcsak a kirúgás indoklásával, hanem annak végrehajtásával is törvényt sértettek. A polgármester, bár augusztus 11-én megismerte az üzenetek tartalmát, csak szeptember végén kezdeményezte a jegyzőnél a vizsgálatot, ezzel viszont jóval túlment a törvény szabta 15 napos határidőn. A bíróság érthetetlennek nevezte, hogy ha Kocsis sérelmezte az üzenetek tartalmát, miért várt mindezzel másfél hónapot. Az önkormányzat tehát minden tekintetben jogsértően járt el B. kirúgásakor.

Tönkretétel

A négygyermekes családapát – vele egy háztartásban három gyermeke és beteg felesége él, az elbocsátás óta nehéz körülmények között – egyetlen fillér nélkül küldték el a hivataltól. A polgármesteri hivatal a kirúgott közszolga munkaügyi papírjaira még azt is rávezettette, hogy a munkaviszony megszűnésének oka méltatlanság. B. e szégyenbélyeget csak hónapokkal később tudta töröltetni. Kirúgása után néhány nap múlva elérte volna a 35 éves köztisztviselői jubileumát, amiért közel nettó 900 ezer forintot kapott volna.

Mivel a felülvizsgálati kérelem az ügymenet miatt feltehetően március elején kerül a Kúriához, az ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről legkorábban áprilisban születhet döntés. Valószínűbb azonban, hogy erre csak hónapok múlva kerül sor. B. továbbra is nehéz körülmények között él, ezért végrehajtási kérelmet adott be a bíróságon, hogy a jogerősen megítélt kártérítést megkaphassa. Egyúttal levélben kéri a Kúriát, nehogy felfüggessze az ítélet végrehajtását, mert szerinte hivatali hatalommal való visszaélésről, rosszhiszemű pervitelről van szó, amelynek végső célja anyagilag is tönkretenni őt és a családját. „A Kúriához fordulással a pervesztes önkormányzati vezetők az időt húzzák, tévesen azt gondolhatják, hogy ebben a ciklusban már nem kell magyarázkodniuk a súlyos törvénysértésekért és a felelősségre vonást is megúszhatják” – vélekedett B. a magyarnarancs.hu-nak. A jegyzőnő levelét azzal zárja, szíves türelmét kéri a Kúria döntéséig.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.