"Ma 80 kiló" - Vass Lajos (MSZP) szolnoki polgármesterjelölt

  • Bajnai Zsolt
  • 2006. szeptember 14.

Belpol

Az elmúlt négy évben három minisztert szolgált ki közigazgatási és politikai államtitkárként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A kormányváltás után az Opera miniszteri biztosa lett, pár nappal később pedig kiderült: a jelenlegi szocialista polgármester - Botka Lajosné - helyett Szolnokon őt indítja polgármesterjelöltként az MSZP.
Az elmúlt négy évben három minisztert szolgált ki közigazgatási és politikai államtitkárként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A kormányváltás után az Opera miniszteri biztosa lett, pár nappal később pedig kiderült: a jelenlegi szocialista polgármester - Botka Lajosné - helyett Szolnokon őt indítja polgármesterjelöltként az MSZP.

Magyar Narancs: Miért éppen most fogadta el a jelölést? Majd' mindegyik polgármester-választáskor hallani lehetett, hogy ön is indul.

Vass Lajos: Ez komolyan csak 1998 februárjában került szóba az MSZP városi szervezetében, de akkor nem vállaltam a jelöltséget. Azon a nyáron egy helyi civil szervezet is felkért, hogy legyek független jelölt, de nem akartam a szocialista párt jelöltje ellen elindulni.

MN: Most miért vállalta?

VL: Úgy gondolom, bölcsességben, sokoldalú szakmai tudásban, a gazdaságban, a vállalkozói szférában, a közigazgatásban és a politikában Szolnokon, a fővárosban és a nemzetközi életben is szereztem annyi hasznosítható tapasztalatot, amivel Szolnok hasznára válhatok. A gyökereim és minden szál, a barátok, az ismerősök Szolnokhoz és környékéhez kötnek. Nem szeretnék kakukktojás lenni, csak az az ember, akinek fontosak az értékek, és oda szeretne visszatérni, ahonnan indult.

MN: Egy olyan hivatalban lévő MSZP-s polgármester helyett kapott lehetőséget, aki négy éve előbb az országgyűlési választásokon, aztán a helyhatóságin is legyőzte az akkori fideszes városvezetőt. Sőt, idén tavasszal is, Szalay Ferenccel szemben őrizte meg a képviselői mandátumát Botka Lajosné.

VL: Hála istennek, demokrácia van az országban és a Magyar Szocialista Pártban is. A sportban is mérik a teljesítményt, és a legfontosabb verseny előtt megnézik, hogy abban a pillanatban kinek van nagyobb esélye a győzelemre. Bizony előfordulhat, hogy egy többszörös világbajnok nem indulhat, mert úgy látják, másnak több esélye lehet. Úgy érzem, az elmúlt négy évben jelentős eredmények születtek a városban, több pénz érkezett beruházásokra, mint a korábbi ciklusokban együttvéve. Ez azonban nem tudatosult az emberekben. A szolnokiak is tudják, hogy felgyorsult a világ. Még akik ismerik az elmúlt évek eredményeit, azok is érzik, hogy gyorsabb tempóra kell kapcsolni, és nem csak önmagunkkal kell versenyeznünk. Szolnok mindig rivalizált a környező megyeszékhelyekkel, Kecskeméttel, Egerrel, Nyíregyházával, amelyekkel most is versenyzünk, hiszen mindenki a maga területére szeretné vinni a jelentős beruházásokat, munkahelyet teremteni, utakat építeni. Miközben a hasonló nagyságú európai városokkal is versenyeznünk kell, és ebben a versenyben a piacot nem érdekli, hogy mennyivel később indultunk.

MN: Jobban érdekel, hogy az első számú személy cseréje után milyen a hangulat helyben, a saját pártjában. Felsorakoznak ön mögé?

VL: A városi MSZP-tagság döntő része támogatta az indulásomat, és szerintem ez azt is jelenti, hogy azt szeretnék, hogy akit a párt jelölt, az legyen Szolnok polgármestere.

MN: Elég ez a kampányban nélkülözhetetlen összhanghoz?

VL: Az összhang megvan. Ami persze nem azt jelenti, hogy nincsenek apróbb események házon belül, amire ne lenne érdemes odafigyelni. Nem állítom, hogy a teljes városi tagság reggeltől estig azon dolgozik, hogy Vass Lajos legyen a polgármester. Viszont sok nem MSZP-s szolnoki is jelezte, hogy örülnek a jelölésemnek, és tetszenek az elképzeléseim. Sőt, olyan is volt, aki azt mondta: a pártodra soha nem szavaznék, rád viszont igen.

MN: Egy ilyen helyzetben nem sok még a Magyar Állami Operaházban is tüzet oltani?

VL: Hosszabb távon ezt nem is lehet bírni, de így alakult. Ez egy olyan helyzet, amiben nem lubickolok, és különösen nem szeretném, ha valaki ezt gondolná. A miniszterelnök és a kulturális miniszter felkért, hogy hozzak tető alá egy hosszabb távú konszolidációs programot, mert bajban van az Opera. Az Operát elsősorban gazdaságilag kell rendbe tenni, hiszen ez egy 7 milliárdos költségvetésű, ezer embert foglalkoztató intézmény, nem akármilyen múlttal és nemzetközi hírnévvel. Azt hiszem, a miniszteri biztosi felkéréssel a korábbi tevékenységemet is elismerték. Eddig amibe belefogtam, azt végig is csináltam. De nem fogtam bele akármibe. Nagyon meggondolom, hogy mit vállalok, és nem azért, mert megijednék a feladatoktól.

MN: Amikor véget értek a választások, még nem gondolt a polgármesterségre?

VL: Májusban Botka Lajosné volt Szolnok város polgármestere, és örülök, hogy megőrizte az egyéni parlamenti mandátumát. A választások előtt a miniszterelnökkel megbeszéltem, hogy a minisztériumban nem vállalok tovább vezetői feladatokat. Mások voltak az elképzeléseim.

MN: Mik?

VL: Egy fejlesztési részvénytársaságban gondolkodtam, ami több dolgot egyesített volna a színház, a zene és más művészetek területéről. Részben Szolnok város javára.

MN: Nem fordulhat elő, hogy polgármesterként inkább kulturális fesztivált szervez majd?

VL: Nem, de hogy lesz Szolnokon jelentős fesztiválsorozat, az biztos. Ahogy az is, hogy jelentős beruházások fognak elindulni. A kultúrát és a turizmust még szorosabban fogom összekapcsolni, a Tisza, a Holt-Tisza, a Zagyva és a termálvizek kiaknázását megsokszorozzuk, és természetesen a Széchenyi lakótelep megújítása is alapvető feladat. Az ottani házakat fel kell újítani, minimum rend és tisztaság kell, mert megengedhetetlen, hogy térdig érjen ott a gaz. Otthonosabbá szeretném tenni azt a városrészt.

MN: Ehhez azonban előbb nyerni kell. A legfrissebb közvélemény-kutatások nem biztatóak az MSZP-re nézve.

VL: A helyhatósági választásokon az emberek azt nézik, ki a jelölt, a polgármester-választás a személyről szól. Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy az MSZP népszerűségvesztése komolyan érinteni fog. Biztos, hogy ez a helyzet most nem segít. Ha a négy évvel ezelőtti népszerűségi csúcs lenne, most sokkal könnyebb volna nekem is. Nem lesz könnyű dolgom, de van esélyem a győzelemre.

MN: Szolnokon az MSZP elég korán, július végén elindította a kampányt. Mi volt ilyen sürgős?

VL: Az emberekben tudatosítani akartuk, hogy Szolnokon élek, nem költöztem el. Négy éve ugyan mindennap feljárok a fővárosba, de esténként, hétvégén otthon vagyok, járok a piacra, színházba, koncertekre, a Marcipán cukrászdába, az artézi kúthoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy naponta bemegyek a város valamennyi utcájába, de szolnoki maradtam. Az elmúlt ciklusban Pesten dolgoztam, de nagyon sokat segítettem ennek a városnak.

MN: Láthatóan pénz is van a kampány mögött. Honnan? Az MSZP pénzeli, vagy vannak olyan tőkeerős vállalkozók, akik Vass Lajost szeretnék Szolnok élén látni?

VL: Mondjuk inkább azt, hogy jól sáfárkodunk a meglévő lehetőségekkel.

MN: Nem vesz ki túl sok energiát önből és ezzel a kampányból is az Opera?

VL: Szerintem nem, de aztán lehet, hogy egyszer csöngetnek. Erre szoktam mondani, hogy én nagyon kitartó ember vagyok, ami a géneknek és az eddigi életemnek köszönhető. Egy kiló hatvannal születtem 51 évvel ezelőtt, és nem az inkubátor tartott életben, hanem az élni akarás, az életösztön. Az az egykori vézna gyerek ma 80 kiló, és nagyon meg kellett szenvednie mindenért. Megtanultam, hogy az életben semmit sem adnak ingyen, az eredményért dolgozni kell.

MN: Szolnokon nem fordulhat elő, hogy kifarol az SZDSZ az MSZP mögül?

VL: Nem, mert nem is akarnak. Együttműködési megállapodásban rögzítettük, hogy az SZDSZ polgármesterjelöltje az MSZP javára visszalép, két körzetben pedig mi lépünk viszsza az ő javukra.

MN: És a leendő szocialista frakcióban megbízhat majd?

VL: Igen. Mondjuk azt, hogy néhány helyen tovább erősítettem a csapatot, és tényleg őszintén gondolom, hogy ez a csapat sokat tehet a városért. És nemcsak négy évig, hanem az elkövetkező nyolc-tizenkét évben.

MN: A párt városi listáját is ön vezeti. Ha nem lesz polgármester, akkor a képviselőség sem érdekli?

VL: Erre tényleg nem tudok válaszolni, mert erről csak később döntünk.

MN: Mi van akkor, ha nem nyer?

VL: December 31-ig az Opera miniszteri biztosa vagyok.

MN: És utána?

VL: Majd kiderül. Vannak ajánlataim.

MN: És ha nyer? Mi lesz az Operával?

VL: Ezt majd a miniszterrel fogom megbeszélni. De azt tudom, hogy az Operában sokan szurkolnak azért, hogy Szolnokon ne nyerjek.

Gyökerek

Pár hónapig volt különös körülmények között az MSZMP utolsó megyei társadalompolitikai titkára, majd munkanélküli, később kultúrával foglalkozó vállalkozó lett, hogy aztán Schwajda György mellett kikössön a szolnoki Szigligeti Színháznál. Államtitkár elődje - Várhegyi Attila - még mint Szolnok polgármestere nevezte ki a Városi Művelődési és Zenei Központ Kht. igazgatójának, mostani fideszes ellenlábasa - Szalay Ferenc -, ugyancsak a város polgármestereként, a színház igazgatójának.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?