Tartalom

Narancs XVIII. évf. 37. szám (2006-09-14)

Publicisztika

Publicisztika

Szüntelen radikalizmus

Az a híresztelés biztosan nem igaz, hogy a fináncok a 44-es úton pár napja egy egész kamionkonvojt tartóztattak fel, amely a szállítólevelek tanúsága szerint kötöttárut szállított volna Romániából, de igazából papírtrombita, piros kartonlap, meg különféle méretű és színű, több tonnányi síp és kereplő volt a rakomány, csak a fináncoknak a sofőr mutatott még egy papírt (címzett a Köztársaság tér, naná), aminek láttán azok tisztelegtek, és balesetmentes további utat kívántak.

Publicisztika

Oda-vissza

Az elmúlt napok békülékenyebb retorikája után keddre bekeményített a szlovák vezetés. Fico miniszterelnök és Kalinák belügyminiszter Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón állította: bizonyítékaik vannak, melyek szerint a nyitrai magyar diáklány színlelte a megveretését.

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Egotrip

Az üresen pejoratívak

Mátrai egy öntelt fráter, a húga pedig egy erőszakos perszóna. Ezt jólesett végre kertelés nélkül kimondani. De azért a kérdésben nincs teljes egyetértés, sokak szerint ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy Mátrai egy magabiztos férfi, a húga pedig egy határozott nő.

Belpol

Belpol

Bíróságon a Fradi-ügy: Sasok végveszélyben

Jogi csűrés-csavarásba torkollott az NB I-ből a nyár elején kizárt Fradi és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vitája, miután az FTC Zrt. polgári jogi eljárásban megtámadta az MLSZ döntéseit. Az elsőfokú ítélet több ponton a Fradinak adott igazat, a csapat mégis marad a másodosztályban. Az MLSZ fellebbez és fegyelmi eljárást indít, a FIFA meg összevonta a szemöldökét.

Belpol

Viharok az olimpiai bizottságban: Csapás, ellencsapás

Két hónappal ezelőtt még a MOB-tagság kétharmada ítélte úgy, hogy Schmitt Pál politikai szerepvállalása terhessé vált a szervezet számára. A szeptember 8-i rendkívüli közgyűlésre azonban elillant az elsöprő többség, és az elnök a helyén maradhatott. Ám arra, hogy a béke kitart Pekingig, nem vennénk mérget.

Belpol

A francia-német megbékélés: A Rajna és a Szajna hangja

A szlovák kormány a minap a történelmi francia-német megbékéléshez hasonló szlovák-magyar párbeszéd szükségességét vetette fel. A szándék őszinteségében nem illő kételkednünk, még akkor sem, ha netán a szlovákiai etnikai erőszak miatti rossz lelkiismeret inspirálta. De miben is állt a német-francia megbékélés, s tanulságai, módszerei vajon érvényesek lehetnek-e a mi esetünkben is?

Belpol

"Pénz lesz az országban" (Kemény István szociológus, a Nemzeti Fejlesztési Tanács tagja)

Alapjaiban egyetért a hiánycsökkentés és a fejlesztéspolitika jelenlegi irányával, bár a képzési szerkezet átalakítását nem győzi hangsúlyozni. Az életszínvonal emelkedését lassan a szegények is érzékelik - véli a társadalmi rétegződésről és a szegénységről írt könyveivel, a roma népesség körében a 70-es évek óta folytatott kutatásaival elismerést szerző, egykor a párizsi emigrációt is megjárt szociológiaprofesszor.

Belpol

"Ma 80 kiló" - Vass Lajos (MSZP) szolnoki polgármesterjelölt

Az elmúlt négy évben három minisztert szolgált ki közigazgatási és politikai államtitkárként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A kormányváltás után az Opera miniszteri biztosa lett, pár nappal később pedig kiderült: a jelenlegi szocialista polgármester - Botka Lajosné - helyett Szolnokon őt indítja polgármesterjelöltként az MSZP.

Belpol

MSZP-SZDSZ konfliktus Jászberényben: Elhidegülés

Országgyűlési képviselőjüket csatasorba állítva készülnek a jászberényi szocialisták a város bevételére. A helyzet pikantériája, hogy a városvezetői posztot az SZDSZ tizenhat éve regnáló polgármesterétől kell elhódítaniuk, aki tavasszal az országos megmérettetésen még az első forduló előtt visszalépett a szocialista Szekeres Imre javára.

Külpol

Külpol

Mexikó: Osztott pálya

Nagy nehezen megszületett a nyári elnökválasztás eredménye, de a helyzet távolról sem konszolidálódott. A megosztott latin-amerikai országban maga a kormányalakítás lesz az új államfő első erőpróbája. Nem kizárt, hogy a politika továbbra is az utcán marad.

Film
Könyv

Könyv

A vagabundus - Faludy György (1910-2006)

A szerepjáték meg a kamuflázs mestere volt - életében és műveiben egyaránt. Legutoljára az áldásosztó agg költőfejedelem rolléját adta pazarul, s miközben politikusok, popzenészek és kabarészerzők tapsolták ki nevét, ő remekbe sikerült maszkjával ügyesen elrejtette az ünneplő tömeg elől magamagát, az örök diabolikus suhancot. Meglehet, halálával a magyar irodalom utolsó kultikus figurája távozott közülünk.

Zene

Zene

Mint az élet - Feydeau: A hülyéje (színház)

Georges Feydeau népszerű bohózatát mindeddig általában A balek címen játszották - és elvben legalábbis kérdéses, hogy A hülyéje, ezzel az ő ragozott alakjával, többnyire önállóan nem, csak egy frázis részeként való megjelenésével jobb cím-e ennek a műnek.

Zene

Gyarapodás - Budapesti Mahler-ünnep II. (koncert)

Az egy éve alapított kis fesztivál szépen cseperedik, járni tanul, értelme biztatóan nyiladozik. Tavalyi recenzióm (Szándéknyilatkozat, Magyar Narancs, 2005. szeptember 15.) kételkedő felhangjait a II. Mahler-ünnep visszafogottabbra hangolta, mivel a Fischer Iván művészeti vezetésével megrendezett idei programsorozat kulcsszava - az eredeti koncepcióhoz hűen - egyértelműen a gyarapodás.

Trafik
Tudomány

Tudomány

El Nino, La Nina: Hímnem, nőnem

Sokszor hallhattunk az utóbbi évtizedben az El Ninóról, ám a legtöbb médiafogyasztó még mindig keveset tud e jelenségről. A híradások alapján úgy hiheti, megint valami sosem tapasztalt, újszerű anomáliáról van szó. Pedig nem.

Tudomány

Tűzoltók és öngyilkosjelöltek: Szárnyak alatt

Két hete, amikor valaki megint felmászott a Szabadság hídra, látni lehetett, ahogy a férfi a híd északi és déli felét összekötő elemen ülve két kézzel kapaszkodik, megnyúlt nyakkal bámul lefelé. Néhány méterrel alatta tűzoltó térdepelt a tenyérnyi kiszögellésen. Már negyedórája beszélgettek. Vajon miről?

Lokál