Magyar Lapkiadók Egyesülete: adjon a kormány magyarázatot a Pegasus-botrányra

Belpol

Problémás, hogy nem lehet pontosan tudni, Magyarországon mennyi és milyen eszközökkel lebonyolított telefonlehallgatást hajtanak végre.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a MÚOSZ-hoz hasonlóan közleményben reagált a vasárnap kirobbant megfigyelési botrányra.

Mint írják megdöbbenéssel értesültek a Direkt 36 oknyomozó portálon megjelent cikkben szereplő állításokról, miszerint Magyarországon évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek, közöttük újságírók, fotósok, oknyomozó újságírók, ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. – fogalmaznak.

Az Egyesület azt írja: tekintettel az igencsak laza magyar szabályozásra, nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarországon egy évben mennyi és milyen eszközökkel lebonyolított  telefon lehallgatást hajtanak végre, ráadásul a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Terrorelhárítás (TEK) esetében e két szervezetnek nincs szüksége bírósági engedélyre, az ő esetükben a lehallgatást az igazságügyekért felelős miniszter hozzájárulása teszi lehetővé.

Problémásnak tartják azt is, hogy az ilyen és ehhez hasonló törvénysértések elbizonytalanítják mind az újságírót, mind az információforrásokat, illetve teljes mértékben kiüresítik a törvények biztosította forrásvédelmi paragrafusokat. Márpedig az újságírói munka, különösen az oknyomozói újságírás egyik legfontosabb alappillére a forrásvédelem. - fogalmaznak.

Magyarország Alaptörvényében deklarált demokratikus alapérték a szólásszabadság, a sajtószabadság, ezért a Magyar Lapkiadók Egyesülete álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy állami szervek olyan módszerekkel végezzenek titkos lehallgatásokat, melyek mind az Alaptörvényt és valamennyi egyéb ebből eredeztetett törvény megsértői lehetnek. – olvasható a közleményben.

Elvárjuk a Kormánytól, hogy mielőbb adjon nyilvános és minden részletre kiterjedő magyarázatot a történtekre, amennyiben azok igazak, vagy dokumentumokkal alátámasztva adjon hiteles cáfolatot.

– zárják soraikat.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk