Szijjártó vizsgálatot rendelt el, hogy megtudja milyen külföldi titkosszolgálatok állhatnak a megfigyelési botrány mögött

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Belpol

Az általa felügyelt Információs Hivatalt kérte fel erre.

Szijjártó Péter is kénytelen volt megtörni hallgatását a vasárnap este kirobbant megfigyelési botrányról, a külügyminisztert Komáromban tartott sajtótájékoztatóján kérdezte a Telex.  A portál arra volt kíváncsi, hogy vásárolt-e a kormány az izraeli Pegasus kémprogramból

„Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem”

– kezdte a miniszter válaszát Szijjártó, majd közölte, hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek. – írja a portál.

Ha a parlament nemzetbiztonsági bizottsága úgy dönt, hogy ebben az ügyben szükséges ülés összehívása, akkor az Információs Hivatal vezetője ott lesz, és elmondja ugyanezt a választ.

„Hogy ebből fakadóan lehet-e bármilyen felelőssége vagy hatásköre az IH-nak… kértem az IH főigazgatóját, hogy legyen kedves ezt a kérdést áttekinteni:

milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött? Milyen titkosszolgálati érdekek amögött, ha ez valóban megtörtént, kinek az utasítására, kinek az érdekében, ha meg nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra?”

– mondta Szijjártó.

Közben az már biztos, hogy egyelőre a nemzetbiztonsági bizottság nem tudja megtartani az ellenzéki képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülést, ugyanis a kormánypárti politikus nem hajlandóak azon résztvenni, és mivel ők vannak többségben, távolmaradásukkal megakadályozzák az ülést.

Szijjártó arra a kérdésre, hogy az IH vajon jól végzi-e a munkáját, ha egy ilyen ügy a sajtóból derül ki, úgy reagált, a jogszabályok világosan rendelkeznek, melyik szolgálatnak mi a feladata, ezen túl nem végezhetnek feladatokat. Ezért kérte az IH vezetőit, nézzék meg, kell-e lépéseket tenniük.

A Telex munkatársa azt is szerette volna megtudni, hogy az ügy napirendre kerül-e a következő kormányülésen, és kinek állhatott érdekében, hogy a magyar kormánnyal szemben kritikus újságírókat, ellenzéki politikusokat és közszereplőket figyeltessen meg a Pegasus segítségével.

A miniszter válaszában közölte: találgatásokba nem szeretne belemenni,

amikor pedig azt mondja, hogy nincs tudomása valamiről, akkor kormányzati álláspontot közöl, magyarán a kormánynak nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről.

Figyelmébe ajánljuk