Magyarul kezdő szinten beszélő spanyol MCC-st miniszteri biztosnak neveztek ki

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Belpol

Felesége is miniszteri biztos, aki anno még Varga Judittól kapta a megbízást.

Rodrigo María Ballester Esquiviast nevezte ki két évre a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítésért felelelős” miniszteri biztosnak Csák János kulturális miniszter – írja Hivatalos Értesítő nyomán a 24.hu

A lap megjegyzi, Ballester spanyol, öt nyelven folyékonyan beszél, de a magyar nincs köztük. A nyilvánosan elérhető életrajza szerint a magyart csak kezdő szinten sajátította el. Jelenleg a Mathias Corvinus Collegiumnál az Európai Tanulmányok Műhelyét vezeti, korábban dolgozott Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjében is.

A spanyol jogász helyettes államtitkároknak megfelelő juttatásokra és havi 1,3 millió forintos díjazásra jogosult miniszteri biztosként, munkáját egy háromfős titkárság segíti. 

A feladatai közé tartozik egyebek mellett a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása, részképzést, szakmai gyakorlatot és rövid tanulmányutat biztosító nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése, valamint hatékonyságának fokozása az önköltséges külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kialakítása. 

Egyébként Rodrigo Ballester magyar felesége, Ballester-Bólya Boglárka is miniszteri biztos, őt még Varga Judit akkori igazságügyi miniszter nevezte ki 2023 januárjától, kétéves időtartalomra. Feladata a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítésével összefüggő feladatok ellátása. Elmondása szerint az Európai Parlamentben ismerte meg későbbi férjét, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Semmi sem magánügy

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Superman vakáción

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Az oltárterítő

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Szkülla és Kharübdisz

  • Vásárhelyi Júlia

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Éruv

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

 

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.