Majdnem le kellett állítani a paksi atomerőművet, mert túlságosan felmelegedett a Duna

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 25.

Belpol

Paks leállása lényegében katasztrófát jelentene.

A nagy meleg miatt kevesebb áramot termelt a szokottnál a paksi atomerőmű. De alakulhatott volna rosszabbul is a helyzet. A Duna ugyanis – többek között az alacsony vízállás miatt – olyan mértékben melegedett fel, hogy az már „adminisztratív korlátot jelentett a blokkok üzemeltetésére” – írja a G7. Ha tovább melegszik a folyó, még inkább csökkenteni kellett volna az áram termelését, vagy akár le kellett volna állítani az egész erőművet.

Nem lesz könnyebb – Le kell-e állítani a paksi atomerőművet a hőség miatt?

Az elmúlt hetekben több atomerőmű reaktorát is le kellett állítani Európában az emelkedő vízhőmérséklet miatt. Itthon nem merült fel a leállás lehetősége, de az időjárási változásokkal a jövőben számolnia kell az atomerőmű üzemeltetőinek.

Paks leállása lényegében katasztrófát jelentene a hazai villamosenergia-ellátás szempontjából, hiszen az erőmű a teljes hazai termelés több mint felét adja, a fogyasztásnak pedig a bő harmadát fedezi.

A jogszabályok szerint az erőmű leállítására akkor kerülhet sor, ha a Duna vízhőmérséklete az erőmű hűtővizének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, ami ezen a nyáron majdnem megvolt. A folyó alaphőmérséklete sem volt messze ettől az értéktől, viszont hogy pontosan milyen mértékben melegedett fel a Duna, nem lehet tudni, mert a vízhőmérséklet mérése Paksnál augusztus eleje óta technikai akadályokba ütközik, ezért az ezt ellenőrző hatóság a legmelegebb napokon csak a reggeli órákban rögzítette a hőfokot, amikor a leghidegebb a víz.

A legmagasabb reggeli vízhőmérséklet 26,8 fok volt, ez azonban napközben 1,2-1,5 fokkal emelkedhetett, az erőmű pedig további 3-4 fokot adhatott hozzá a mérési pontig. Ez már simán 30 fok feletti értéket jelent. A Vízügyi Főigazgatóság a Paks utáni első mérési ponton regisztrált is augusztus elején ilyet: Domborinál a délutáni órákban hat egymást követő napon is huzamosabb ideig 30 és 30,2 fok közötti hőmérsékletet rögzítettek.

Pakson állítólag ezt a szintet nem érték el, de megközelítették. Kovács Antal kommunikációs igazgató a G7-nek azt mondta, hogy 29,8 fok volt a legmagasabb mérési érték.

Mindeközben szombat hajnaltól újra üzemel az atomerőmű harmadik blokkja, amelyet egy szivattyú meghibásodása miatt augusztus 14-én állítottak le, és rendkívüli karbantartást végeztek rajta– írja az MTI.

 

Figyelmébe ajánljuk