Makói sztrájk: 1 millióval segítenek a győri audisok

Belpol

Egymillió forintot ajánl föl a győri Audi Hungária Független Szakszervezet a Makói Gumiipari Szakszervezetnek, ha a makói üzemben sztrájksegélyre lenne szükség.

 

„Tartsatok ki, mert csakis szoros és erős összefogással érhetőek el a célok, ezért kívánunk a Makói Gumiipari Szakszervezet tagjainak kitartást és a tárgyalásokon résztvevőknek sok türelmet! Céljaitok eléréséhez az Audi Hungária Független Szakszervezet ezennel felajánl 1 millió forintos anyagi támogatást egy esetleges sztrájksegély bevezetése esetén” – áll a közleményben, amelyet a győri AHFSZ küldött a makói szakszervezetnek. Ez, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének szolidaritási nyilatkozata is olvasható az MGSZ Facebook-oldalán.

Nagyon-nagyon szépen köszönjük!

Közzétette: Makói Gumiipari Szakszervezet – 2021. február 22., hétfő

A makói gumigyárban, amely a Continental csoporthoz tartozó Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-é, február 17-én figyelmeztető sztrájkot, 20-án pedig nyolcórás munkabeszüntetést tartott a Makói Gumiipari Szakszervezet. Azért tiltakoznak, mert tavaly a vállalat egyoldalúan fölmondta a kollektív szerződést. Ez többek között azzal járt, hogy több túlmunkát kérhetnek. Az MGSZ szeretne minél jobb munkakörülményeket elérni az új kollektív szerződésben, amelyet még nem tudtak megkötni.

A Continental kommunikációs vezetőjének, Hornyacsek Zoltánnak a Narancs.hu-hoz eljuttatott közleményéből az derül ki, a Contitech úgy gondolja, az MGSZ az akadálya a megállapodásnak. A kft. olvasatában a júliusban megkezdett tárgyalások eredményeképp decemberben a vállalat javaslatot tett, „a szakszervezetek felvetései alapján”, majd december 22-én megrekedt az egyeztetés, mert „a három tárgyalásban részt vevő szakszervezet közül a Makói Gumiipari Szakszervezet elzárkózott a másik két szakszervezettel és a munkáltatóval történő további egyeztetéstől.” A cég közleménye szerint a figyelmeztető sztrájkon az 1700 dolgozóból 120-an vettek részt. Ezután a cég „konkrét javaslatokat” tett a szakszervezet követeléseire, de szombaton az MGSZ megtartotta a 8 órás sztrájkot, amelyben 98 fő vett részt – a szakszervezet 300-nál több emberről tájékoztatott –, és fegyelmezett volt mindenki.

A Contitech úgy tapasztalja, hogy az MGSZ sztrájkbizottsága nem akar tárgyalni a kollektív szerződésről, illetve azt üzente, hogy az eddig elért eredményeket külön megállapodásban rögzítse a munkáltató velük. „Vállalatunk álláspontja, hogy értékeinkkel összhangban, az egyenlő érdekképviselet jogát minden munkavállalónk és mindhárom szakszervezetünk – CDFSZ, MGSZ, MTSZSZ – részére biztosítani kell.” A cég nem köt külön megállapodást, azt reméli, a három szakszervezettel együtt folytathatja a tárgyalást, mert a mostani helyzet „üzleti károkat okoz, és a makói gyárunk versenyképességét is rontja.” Amíg nincs új kollektív szerződés, a dolgozóknak biztosítják azokat a juttatásokat, amelyeket a belső szabályzatuk rögzít.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.