Már a kormánymédia is aggasztó orvoshiányról ír
korhaz_mti.jpg

Már a kormánymédia is aggasztó orvoshiányról ír

  • narancs.hu
  • 2019. január 29.

Belpol

A belgyógyászatról hiányzik a legtöbb orvos.

Rengeteg ápoló és orvos hiányzik a magyar egészségügyből, írja a Világgazdaság a KSH adatai alapján. A Világgazdaság tavaly került be a nagy kormánybarát médiaalapítványba, előtt Mészáros Lőrinc nevén volt az újság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egészségügyi évkönyvének adatai szerint 2017-ben 3511 szakdolgozó hiányzott, a legnagyobb ápolóhiány a kórházakban van: itt 2600 állás betöltetlen.

Összesen 40600 orvos dolgozott az országban, azonban az „optimális működéshez“ 42200-ra volna szükség, ami 1600 fős hiányt jelent.

Szakmacsoportok szerint a belgyógyászatok, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint az újszülött-ellátás területéről hiányzik a legtöbb orvos. A belgyógyászatban 145 pozíció állt üresen, a gyerekgyógyászatokon 104 álláshely, az aneszteziológiai és az intenzív ellátásban pedig 260-ban nem volt szakszemélyzet. A kórházak különböző osztályain, többek között a sebészeteken, a belgyógyászatokon, az aneszteziológiai és intenzív betegellátásban összesen 15 100 orvos dolgozott, és 990 állásra vártak jelentkezőket.

 

Figyelmébe ajánljuk