Már a kunyhókban meghúzódó hajléktalanokat is zaklatják

  • B. Papp Máté
  • 2018. október 16.

Belpol

Eldobatják a hatóságok a hajléktalanokkal a személyes homijaikat.

„Esetenként a rendőrség úgy értelmezi a szabálysértési törvénymódosítást, hogy a kunyhókban élőket is figyelmeztethetik. Pedig az új jogszabályok erről nem mondanak újat, erre a tevékenységre külön szabálysértési eljárás vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa.

Kovács azt tapasztalta, hogy félelem uralkodik a kunyhós hajléktalanok körében is, pedig ők nem az új eljárásrend által célba vett „utcai” hajléktalanok közé tartoznak. A szakember szerint ezres nagyságrendben élhetnek így emberek, közülük sokan az elmúlt napokban már összecsomagolták a holmijukat, mert arra számítanak, hogy el kell menniük.

Ilyen a vasszigorral hajléktalanított Budapest

Eltűntek a hajléktalanok a fővárosi közterületekről. De hova lettek? Varászütésre szinte teljesen kiürültek az aluljárók, a forgalmas közterek Budapesten: a Narancs.hu kedden kora reggel sehol nem talált már hajléktalanokat, viszont posztoló, fel-alá sétálgató rendőröket igen.

„Nagyon tartanak attól, hogy szállóra menjenek, mert nem biztos, hogy el tudják vinni a tárgyaikat.  Ugyanis nekik sokkal több személyes táryguk van, mint azoknak, akik például az aluljárókban élnek, könnyebben is tudták tárolni azokat.Volt olyan hajléktalan, aki arról számolt be a civileknek: sorstársaitól azt kérték a rendőrök, dobják el a holmijukat, pedig a szabály szerint erre külön eljárást kell lefolytatni.

„A szabálysértési törvény szerint közterület minden olyan közhasználatra szolgáló terület (függetlenül a tulajdonos személyétől), amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett vehető igénybe. Ebből látszik, hogy a közterület fogalma nagyon tág, érthetjük ezalatt egy magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is. Magánterület szempontjából elhagyatott iparterületeket, magántelkeket, vagy társasházak belső udvarait, lépcsőházait lehet elképzelni olyan helyként, ahol menedéket keresnének a hajlék nélküli emberek” – nyilatkozta lapunknak Tomcsik Dóra az Utcajogász Egyesülettől.

Hajléktalanított aluljáró Budapesten kedd reggel

Hajléktalanított aluljáró Budapesten kedd reggel

Fotó: Németh Dániel

 

Hozzátette, külön meg kell említeni a magán-vagy közterületen épült kunyhókat, amikre az Utcajogász Egyesület álláspontja szerint nincs hatással a mostani szigorítás, annak ellenére, hogy a rendőrség most kiemelten foglalkozik az ügyükkel.

A kunyhó magánterületnek minősül, és a bíróság hatásköre eldönteni, hogy jogszerűen történt-e az építkezés, és kinek van joga a kunyhó használatára. Kunyhók esetében tehát a rendőrségi előállítás nem lehet jogszerű, hiszen a rendőrség nem dönthet a bíróság helyett.

Figyelmébe ajánljuk