Már az európai néppártiak szerint is az Orbán-rokon körmére kellene nézni

  • narancs.hu
  • 2018. február 28.

Belpol

"Valódi" nyomozást szorgalmaz az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke.

Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, Európai Néppárthoz tartozó német politikus nyilatkozott a Politico.eu brüsszeli portálnak az Elios-ügyet érintően.

Grässle "valódi" nyomozás indítását sürgeti, ugyanis a lap szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

"Azt szeretném, ha valódi rendőrségi nyomozás folyna a miniszterelnök vejével kapcsolatos ügyben – nyilatkozta Grässle. – Az a célunk, hogy támogassuk Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnánk Magyarországot, és ez nem igaz."

A Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó politikus egyébként nem járatlan magyar ügyekben, tagja volt például a felcsúti kisvasutat szemléző delegációnak is.

Közben a Politico azt is felhozza, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Eliosszal kapcsolatos "vádaskodás" csupán nyilvánvaló kísérlet a választásokba való beavatkozásra.

Nemcsak az Elios-ügyben, hanem a négyes metró építése körüli vizsgálatra is reakciót várna Grässle, A magyar ügyészség karácsonyig ígérte a vizsgálatra adott választ, de eddig semmi nem történt: "Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen" - mondta Gräßle.

EU lawmaker calls for 'real' police probe into Viktor Orbán's son-in-law

BUDAPEST - A powerful member of the European Parliament on Tuesday called for a "real" police investigation into alleged misuse of EU funds by Hungarian Prime Minister Viktor Orbán's son-in-law. Last month the EU's anti-fraud agency, OLAF, revealed serious irregularities in EU contracts awarded to a company formerly co-owned by Orbán's son-in-law István Tiborcz.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?