Már most kétszer annyian regisztráltak, hogy külképviseleteken akarnak szavazni április 8-án, mint négy éve

  • narancs.hu
  • 2018. február 24.

Belpol

Várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra.

Már csaknem 12 ezren vetették magukat külképviseleti névjegyzékbe, hogy külföldről szavazhassanak az április 8-i országgyűlési választáson. Várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok voksolhatnak így, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon.

Szombat reggelig 11 921-en regisztráltak a külképviseleteken. 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben.

Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

Eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk