„Nagyon fontos üzenete lehet” – Márki-Zay Péter az időközi polgármester-választásról és Lázár János színjátékáról

  • Magyar Krisztián
  • 2018. február 24.

Belpol

Az előző polgármester halála miatt február 25-én időközi választás lesz Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt arról beszélt, miért került csapdába a Fidesz és Lázár János, és miért jó neki, hogy már Orbán is belefolyt a helyi kampányba.

Magyar Narancs: Láttuk a háza környékén fölszerelt kamerákat. Még mindig úgy érzi, hogy ezek kihelyezése összefügg az indulásával?

Márki-Zay Péter: Nem kizárható, hogy van összefüggés, bármennyire próbálják is egyesek ennek az ellenkezőjét bizonygatni. Ez a helyszín nem szerepelt a közbeszerzésben, amelyben rögzítette az önkormányzat, hogy mire vár ajánlatot, és azt is biztos forrásból tudom, az itteni kamerák miatt január első hetében hirtelen megkerestek egy vállalkozót, akitől új betonoszlopot akartak rendelni. Mivel januárban háromnapos határidővel ez nem megoldható, felszerelték a készülékeket a faoszlopra. Furcsa, hogy ha már régen megtervezték, hova kerüljenek kamerák, miért pont akkor kezdtek el kapkodni, amikor én színre léptem.

MN: Amióta hivatalosan is jelölt, érkeztek önhöz olyan jelzések, amelyek hódmezővásárhelyi korrupciógyanús esetekre hívják fel a figyelmét?

MZP: Azt fontos leszögezni, hogy Hódmezővásárhely és Lázár János a politikában ma már nem választható szét. Ami az önkormányzat környékén történik, az Lázár Jánost is jelenti egyben. Igen, nagyon sok ügy futott be hozzám azokon túl, amelyekről eddig is volt sejtésem. De hiába mondanék pontos összegeket, neveket, akik bizonyítékokkal rendelkeznek, azok nem vállalnák be ezt egy bírósági eljárás során. Olykor hatalmas százalékokról hallok.

MN: Kiknek?

MZP: Egy jól behatárolható körnek. Még egy érdekes adalék: amikor 2009-ben hazaköltöztem a családdal az Egyesült Államokból, először megkerestem Lázár Jánost, hogy azt a munkaerő-fejlesztési, vállalkozásfejlesztési, a fiataloknak a munkaerőpiacra való felkészítése terén szerzett tapasztalatokat Hódmezővásárhely fejlesztésére használhassam. Akkor ő nagyon támogatóan állt ehhez, próbált meggyőzni, hogy dolgozzak a városnak. Ettől a lehetőségtől végül azért léptem vissza, mert az alatt az egy hét alatt, amíg nekem gondolkodnom kellett, nagyon sok régi ismerőssel futottam össze, és mindegyiknek voltak történetei, amikkel próbáltak elrettenteni attól, hogy Lázár Jánossal dolgozzak. A városban abszolút közismertek ezek a korrupciós történetek, a megfélemlítés, a bosszúállás.

MN: Furcsa, amit a Lázárral való ismeretségéről említ, mert ő nemrég kamerába mondta, hogy nem ismeri önt.

MZP: Nem a kamerába, hanem a kamera mellé, mert nem mert odanézni. Maga elé nézett a földre, és az arcát piszkálgatta. Igen, ismerjük egymást, a legkisebb fiam és az ő második gyereke az óvodában csoporttársak voltak, előfordult, hogy reggelente összefutottunk, rendezvényeken találkoztunk.

MN: Az minek köszönhető, hogy Hegedűs Zoltán, a Fidesz polgármesterjelöltje majd’ minden fontosabb nyilvános eseményen Lázár Jánossal az oldalán jelenik meg?

MZP: Az én ellenfelem nem Hegedűs Zoltán. Mindenki számára egyértelmű, hogy ő nem Hódmezővásárhely polgárait, hanem Lázár Jánost fogja képviselni. A polgárok szerint itt Lázár János dönt a közalkalmazotti állásokról, arról, ki és mit mondhat közügyekben, és ami a legfontosabb, hogy milyen beruházások legyenek a városban. Valóban hoz ide pénzt a miniszter, de Hódmezővásárhelyen sok olyan látványos fejlesztés van, amelyek valójában nem az emberek boldogulását szolgálják.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Épp most adnak át több mindent, az ígéretekkel is elég jól áll a Fidesz.

MZP: Lázárék megijedtek, és ebben a nagy rémületben mindent megígérnek. Mérési adataim nincsenek, nem tudom, hogy pontosan hány százalékon állok, de nekem az nagyon jó jel, hogy Orbán Viktor is beszállt a kampányba, üzent a vásárhelyieknek. A Fidesz rendre elveszített olyan időközi választásokat, ahol már neki is meg kellett jelennie. Egyébként a miniszterelnök azon üzenetét, hogy „a fejlődés nem állhat meg”, pozitív üzenetnek érzem. Szerintem sem kellene megállni itt semmilyen fejlődésnek. Megígérem, hogy minden eddigi ígéretük megvalósítását támogatni fogom polgármesterként. Tíz fideszes honatya ül a közgyűlésben, ezt az ígéretözönt mind számon is fogom kérni rajtuk, hiszen miért ne szavaznák meg a saját ígéreteiket. Ha február 25-e után én vezetem a várost, nem leszek gátja semminek. Emellett rengeteget nyer Vásárhely azzal, hogy nem fogom hagyni azt a brutális méretű korrupciót, ami most megfigyelhető a közbeszerzéseknél. Az átláthatóság érdekében meg fogom nézni, milyen módszerekkel osztják ki saját köreiknek a megbízásokat, és el fogom érni, hogy a leg­olcsóbb és leghatékonyabb megoldásokat válasszuk ki. Mert mit tudnak erre lépni? Azt azért csak nem merik bevállalni a város polgárai előtt, hogy szándékosan olyan megoldásokat választanak, amelyekkel kárt okoznak – ha pedig igen, akkor a népharag elsöpri őket. A korrupció visszaszorításával több pénz marad a város költségvetésében, el lehet törölni az olyan igazságtalan terheket, mint például a magánszemélyek építményadója.

MN: Az építményadóról is van egy kampányígérete a Fidesznek.

MZP: Igen, a vállalkozásokra eső résszel kapcsolatban van egy ígéretük, de ha nagy lesz a baj, szerintem 25-e előtt azt is bejelentik, hogy teljesen eltörlik. Ami nagyon szép lenne. Persze, már az is furcsa, hogy mindezt ők vezették be, majd ők emelték meg drasztikus mértékben. Lázár János, aki kiváló színész, itt is eljátszotta a jóságos zsarnok szerepét, hiszen amikor a helyi képviselők megszavazták az emelést, ő is ott volt, asszisztált ehhez, majd amikor tavaly komoly felháborodás övezte a jelentős emelést, Lázár kezdeményezte a csökkentést. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mintegy 80 ezerrel megemelkedett az ingatlanadóm, majd 4 ezerrel csökkent. A legtöbb háztartásban persze mások ezek a számok, de ettől még ez egy színjáték. Az is meglehetősen átlátszó, hogy minden nyugdíjasnak épp most adnak egy tíz­ezer forintos Erzsébet-utalványt. Itt van még a sírhelymegváltási díj eltörlése is, amellyel az idősebb polgároknak udvarol Lázár János. Az ő körükben ugyanis csökkent a népszerűsége.

MN: Önnek már nincs állása. A felesége munkáját érintette a polgármester-jelöltsége?

MZP: Egyelőre nem, de egy jóakarónk jelentkezett Szegedről, hogy az egyik egészségügyi intézmény vezetője utasításba adta a hatóságoknak, hogy ellenőrizzék a feleségem cégét. Egy otthon szüléssel kapcsolatos vállalkozást visz, ő volt az első az országban, aki hivatalos engedélyt kapott ilyen jellegű tevékenységre. Persze, ezeket az utasításokat nem lehet bizonyítani, de túl sok hasonló történik. Rá­adásul ez a cég tavaly december 15-ig az én nevemen volt, én voltam az ügyvezető. A fenyegetést, vagyis annak gyanúját nyilvánosságra hoztam, ezután már feltűnő lett volna, ha ezt mégis meglépik, így az ellenőrzés egyelőre elmaradt. Csak találgatni tudok, mi lesz február 25-e vagy április 8-a után.

MN: Honnan vannak aktivistái? Sokat beszél arról, hogy nagy a félelem Hódmezővásárhelyen, mégis vannak, akik kiállnak ön mellett.

MZP: A különböző pártok, amelyek mellém álltak, rendelkeznek saját bázissal, közülük sokan egyből csatlakoztak. Később folyamatosan jöttek mások, civilek is. A függetlenség számomra azt jelenti, hogy engem nem egy párt támogat, hanem a hódmezővásárhelyi polgárok nagyon széles köre. Azt is elmondtam, hogy bár rengeteget segítenek ezek a pártokhoz köthető aktivisták, a legtöbb támogatást az eddig számomra ismeretlen, vagy csak a katolikus közösségből ismert, korábban nem politizáló emberektől kapom. Ebben a városban egy ellenzékinek nagyon nehéz összeszedni az ötven szavazókörbe két-két embert, akik beülnek a szavazatszámláló bizottságba, de már ez is megvan. Ők valamennyien tudják, mit vállalnak, hiszen ezzel felkerülnek a feketelistára. Amikor nemrég egy fotózásra hívtunk embereket a főtérre, a zuhogó esőben, a térfigyelő kamerák kereszttüzében is mintegy háromszázan voltunk.

MN: Honnan van pénz a kampányára?

MZP: A kisebb adományokon túl nagy számban utalnak ismeretlen emberek 10–20 ezer forintokat, és vannak hozzám közel álló emberek, akik százezres tételekkel is segítenek. Rengeteg lelki erőt ad mindez, ennek ellenére gondban vagyunk, hiszen hiába van forrás, pénzért sem tudok bekerülni a helyi médiumokba. Épp most akartam rádióreklámot venni, de nem sikerült, a helyi rádió elzárkózik ettől.

MN: Ez az a helyi rádió, ahová az MSZP-ből végül kizárt polgármesterjelöltet, Hernádi Gyulát behívták, majd Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő épp akkor betelefonált, hogy elmondja, támogatja Hernádi indulását.

MZP: Hernádi egyébként mindenhol kap lehetőséget a megszólalásra, sőt a szórólapjait a fideszes jelölt anyagaival együtt hordták ki, és az induláshoz szükséges aláírásokat is olyan emberek gyűjtötték neki, akik a Fidesz vagy az önkormányzat képviselőinek adták ki magukat. Több tanú is jelentkezett, akik elmondták: nem tudták, hogy Hernádinak írnak alá, mert megtévesztették őket.

MN: Az MSZP elhatárolódott Hernáditól, és önt támogatja.

MZP: Ez egy nagyon fontos lépés lehet az áprilisi választások sikeréhez is. Ha nem hinnék a kormányváltás lehetőségében, akkor a hódmezővásárhelyi jelöltséget sem vállaltam volna el.
A közvélemény-kutatások eredményei nagyon csalókák, mert az a 40 százalék, amely a megkeresések során nem hajlandó elárulni a pártpreferenciáját, jó eséllyel a Fidesz ellen fog szavazni, ha elmegy. Az egyes ellenzéki pártokban ugyan jelenleg nem látom a megoldást, de egy komplett ellenzéki kerekasztalra bármikor szavaznék. Ha marad Orbán, öles léptekkel haladunk tovább a putyini és erdoðani úton, félelemben fogunk élni, fiataljaink kivándorolnak Nyugatra és nem fognak hazajönni. Most kell leváltani ezt a rendszert, bármi áron. Itt nem lehet arra hivatkozni, hogy nem fogok össze ezzel vagy azzal: Hódmezővásárhelyen megmutattuk, hogy igenis lehet együtt dolgozni, a Fidesz egyik legerősebb vidéki fellegvárát sikerült úgy megmozgatni, ahogy még soha. Mit hozna egy ilyen felállás ott, ahol korábban sem volt ekkora előnye a Fidesznek! Óriási potenciál van a kiábrándult fideszesekben is, akik akkor szavaznának egy ellenzéki összefogásra, ha egy számukra is hiteles embert állítanak ki eléjük. Nagyon fontos üzenete lehet Hódmezővásárhelynek, hogy tessék, ez lehet az az út, amellyel ezt a korrupt és megfélemlítéssel élő rendszert el lehet tüntetni. Mi lehet ennél fontosabb?

MN: A kormánypárti propagandával szemben hogyan tud eljutni az emberekhez?

MZP: Helyben szinte nincs olyan lap, televízió vagy rádió, ahol részrehajlás nélkül közölnék a választási híreket, de szerencsére az internet szabad, és a felületeimet rengetegen látogatják. Sok ember van azonban Hódmezővásárhelyen, akiket az interneten keresztül nem lehet elérni, ezért vannak szórólapjaim, plakátjaim. Itt jegyezném meg, a Fidesz most azzal támad, hogy Simicska Lajos strómanja vagyok – nem tudom, tisztában vannak-e a stróman kifejezés jelentésével, de mindegy is. A városban kizárólag a Publimont Kft.-től tudtam plakáthelyeket vásárolni, mert sehol máshol nem kaptam lehetőséget. Ezeket piaci áron vettem meg.

MN: Az egyik országos tévécsatorna vitára hívta önt és Hegedűs Zoltánt. A Fidesz jelöltje elfogadja az ajánlatot?

MZP: Volt ilyen megkeresés, és nem rajtam múlott, hogy eddig nem volt vita. A helyi fórumokon is kész lennék vitatkozni, szórólapon is jelzem ezt a városlakóknak, akiket megkérek arra, hogy támogassanak ebben. Abból kiindulva, hogy Hegedűs Zoltánt még a lakossági fórumaira is elkíséri Lázár János, felajánlottam, hogy akár kettejükkel is szívesen vitázom. Nyilvános vita azonban, sajnos, valószínűleg nem lesz. Azzal egyébként, hogy szinte minden helyi médiumból kizárnak, nehezen jutok el azokhoz, akiket interneten keresztül nem érek el. És éppen ezek az emberek azok, akiket könnyen tud a Fidesz manipulálni, őket lehet migránsok hadával riogatni már itt, Hódmezővásárhelyen is. Lázár János, aki korábban nem tudott igennel válaszolni arra a kérdésre, hogy szerinte van-e olyan, hogy Soros-terv, képes nálunk azzal kampányolni: ő a garancia arra, hogy ide nem jönnek menekültek, hiszen kitiltja őket innen.

MN: Lázár János is csúcsra pörgette a kampányt: honlapot indított, videók jelennek meg róla, amelyekben a munkájáról, a családjáról és az otthonáról is bemutat néhány részletet.

MZP: Olyannyira megérkezett a 21. század Lázár János kampányába, hogy telefonon hívogatják a vásárhelyieket, hogy nézzék meg a weboldalát.

MN: Az egyik plakátján láttam azt a templomot, amelynek a környékén az első sajtótájékoztatóját tartotta, és emiatt kiakadt az ottani plébános.

MZP: Igen, szándékosan tettük rá, bár amikor bejelentettem, hogy indulok, akkor nem a Szent István-templomhoz, hanem a téren álló szoborhoz hívtam mindenkit. Persze, a háttérben látszódott a templom is. Ez válasz volt arra a kérésre, amivel megkeresték szegény plébános atyánkat.

MN: Ki kereste fel őt?

MZP: A városházáról telefonáltak neki, hogy nyomatékosan szólítson fel engem: a templom nem lehet a sajtótájékoztatóm hátterében. Felháborított, hogy Lázár János azt gondolja, itt így működnek a dolgok, és hogy azt hitte, ha az ellenzéki pártokkal ezt meg tudta csinálni, akkor velem is meg lehet ezt tenni.

MN: A város másik plébánosa, Németh László is ebben a templomban állt ki a hívek elé, és közölte, hogy szerinte önnel szemben a Fidesz jelöltjére kellene szavazni. Azóta volt bármelyik vásárhelyi templomban hasonló politikai állásfoglalás?

MZP: Nem tudok róla. Akkor kiderült, hogy a hívő és nem hívő embereket is felháborította az eset, és egyértelmű volt, hogy sokan ekkor kezdtek támogatni engem. Nagyon fájt a szívem, hogy a plébános, illetve rajta keresztül Lázár János az egyházunkkal mindezt megtette, de a kampányban sokat segítettek ezzel nekem. Persze, ezt csak utólag látom ennyire józanul, hiszen akkor a feleségemmel ott ültünk az első padban.

MN: Mire számít február 25-én?

MZP: Csapatostul jönnek ide a miniszterek, Orbán Viktort is be kellett vonni, és be kellett hozni egy álellenzéki jelöltet. Repkednek az ígéretek, mindez nekem azt mutatja, hogy nem vagyok esélytelen. Ha győzünk, jön egy másfél éves kampányidőszak, hiszen 2019-ben ismét lesznek választások Hódmezővásárhelyen, de összességében az országnak és a városnak is jobb lesz, hiszen ha csak az eddigi korrupciós felárat normális dolgokra tudjuk költeni, már nagyot lépünk előre.

MN: Lázár János már nem polgármester, de a közgyűléseken mindig ott ül a városvezető jobbján, és ha kell, hozzá is szól a napirendi pontokhoz. Ha megválasztanák, ön mellett is kapna egy helyet?

MZP: Nem hiszem, hogy oda szeretne majd ülni, hiszen ő is tudja, hogy nem őt, hanem a helyieket fogom képviselni. De ha mindketten a hódmezővásárhelyiekért dolgozunk és nem másért, akkor teljes egyetértésben leszünk, és nem lesz semmi probléma.

Figyelmébe ajánljuk