Már öt ácsi képviselő mondott le a katódgyár miatt

  • narancs.hu
  • 2023. június 29.

Belpol

A távozók úgy érzik, nem tudják megfelelően képviselni a helyiek érdekeit. 

Három újabb ácsi önkormányzati képviselő döntött úgy, hogy lemond a tisztségéről. A település nyolctagú képviselő-testületéből így eddig öten álltak fel a közelben tervezett kínai katódgyár építése, illetve a beruházással kapcsolatos eddigi tájékoztatás miatt  – írja a Euronews.

A portál szerint az érintettek úgy érzik, félretájékoztatták őket, és ezért nem tudják korrekt módon képviselni az ácsiak érdekeit. 

Mivel a törvény szerint az önkormányzati választások előtti évben nem lehet feloszlatni önkormányzati képviselő-testületet, közgyűlést, a távozók helyét azok veszik át, akik 2019-ben utánuk a legtöbb szavazatot kapták.

Június elején a Komárom-Esztergom megyei, hétezer lelkes város polgármestere, Szentirmai István (Fidesz–KDNP) az önkormányzat internetes oldalán arról írt, hangulat- és indulatkeltés zajlik Ácson, néhányan azt latolgatják, hogy akkumulátorüzem épül a közelben. Ezt akkor cáfolta, és mivel a befektető üzleti érdekei miatt nem árulhatta el, mit fognak gyártani, annyit közölt csak, nem akkumulátort, és semmi olyat, ami a környezetet károsíthatná. 

 

Néhány nappal később Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Ácson a kínai Huayou Cobalt cég felépíti első európai üzemét 520 milliárd forintból, és 900 embernek teremt ezzel munkahelyet. Az üzem katódot fog gyártani akkumulátorokhoz.

 

A történtek miatt a Kiáll(t)unk Ácsért nevű csoport nyílt levélben kérte a polgármestertől és Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőtől (Fidesz–KDNP) , tartsanak igazi közmeghallgatást az ügyben, és válaszoljanak a helyiek kérdéseire. A tiltakozók azt mondják, a várható zaj és a környezetszennyezés esélye Ács mellett Banát és Bábolnát is érintheti.

A hvg.hu arról ír, hogy a közelmúltban Czunyiné Bertalan Judit minden helyi lakoshoz eljuttatott hosszú levélben tájékoztat arról, milyen szerepe van a magyar gazdaságban a most épülő akkumulátorgyáraknak. A képviselő úgy gondolja, a tiltakozók politikai cirkuszt csinálnak, pedig a technológia során sem káros gázok, sem más légszennyező anyagok nem kerülnek ki az üzemből. Megállapodott a beruházó képviselőivel, hogy az önkormányzattal és helyi civilekkel közösen munkacsoportot hoznak létre, amely tájékoztatást ad a tervezés és a beruházás folyamatáról. 

Czunyiné emlékeztetett, hogy 2018-ban a helyiek lakossági fórumon kérték tőle, járjon közben annak érdekében, hogy Ácsra települjön egy nagyobb beruházás, amely munkát ad. Most itt van ez az üzem. 

A képviselő levelére a Kiáll(t)unk Ácsért csoport tagjai úgy reagáltak, hogy ragaszkodnak egy igazi közmeghallgatáshoz, ahol választ kaphatnak a kérdéseikre. Tüntetést is szerveztek csütörtök délutánra.

A Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója, Fülöp Ferenc azt nyilatkozta, hogy a katódüzem hipermodern kirakatberuházás lesz, nagy bevételt hoz a városnak, megújuló energiát fog használni, és nem terheli meg jobban a környezetet, mint egy gyógyszergyár. 

A leadképen Csen Hung-liang, az ácsi  beruházást kezdeményező kínai Huayou Cobalt elnöke látható a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 21-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk