A Nemzeti Sport után a többi újság is segítséget kap

  • narancs.hu
  • 2023. június 29.

Belpol

A kormánypárti napilapokat akarják menteni, de a javaslat alapján jól járna a Népszava is.

A Magyar Lapkiadók Egyesületének kérése nyomán az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága olyan javaslatról tárgyal, amely szerint nullára csökkenne a napilapok áfája – írja a hvg.hu.

Az indoklás: támogatni akarják „a sokszínű információhoz való hozzáférést, a kultúrafogyasztást, a széleskörű tömegtájékoztatást” és ösztönözni a „médiapluralizmust”, mivel „az írott sajtó a sokszínű tájékoztatás alapja, az olvasóknak még mindig egy jelentős része a nyomtatott lapokból jut fontos napi információhoz, így az újság továbbra is a demokratikus közélet elengedhetetlen eleme”.

Mivel az intézkedés kizárólag a hetente legalább négyszer megjelenő kiadványokra vonatkozik, csak a napilapok jöhetnek számításba. Ezek döntő többségét a kormányhoz közel álló Mediaworks adja ki: a megmaradt 18 megyei napilap mellett a Borsot, a Magyar Nemzetet és a Nemzeti Sportot.

Utóbbi újság külön segítséget is kapott a közelmúltban: 

Az áfa nullára csökkentése azért merülhetett fel, mert a harmadik Orbán-kormány idején létrejött kormánypárti médiabirodalom már 2020-ban is veszteséget produkált, és nemrég a papír ára is nagyot nőtt, ami az összes nyomtatott újságot sújtja.

A kezdeményezésről pénteken tárgyal a törvényalkotási bizottság.

Bár nyilván nem rá szabták a tervezetet, de az áfa nullára csökkentése jól jön az egyetlen ellenzékiként számontartott napilapnak, a Népszavának is, amely az utóbbi két és fél évben szolidan nyereséges.

Szintén javaslat készült a köztéri reklámhordozókról. A tervek szerint be akarják vezetni „az országos reklámkataszter jogintézményét”. A reklámhordozók tulajdonosainak február elsejéig be kellene jelentkezniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, így bekerülnek a reklámkataszterbe. Azontúl csak olyan reklámfelületen szabad hirdetést elhelyezni, amelyet ily módon nyilvántartanak.  Ezzel az indoklás szerint „egy egységes, országos kép kapható, amellyel kirajzolódik az ország »reklámzajtérképe«. Az adatbázisból kinyerhető adatok a helyi és központi – hatósági vagy stratégiai – döntéshozatal segítésére is alkalmasak lesznek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk