Már több mint 12 ezren töltötték ki a Fudan-konzultációt

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Belpol

A konzultáció az előválasztás főpróbája, a Civil Választási Bizottság most elmondta, hogyan készülnek a nagy akcióra. 

A Fudan-konzultáció az előválasztás főpróbájának tekinthető technikailag és szervezettségében is - hangzott el a Civil Választási Bizottság (CVB) keddi sajtótájékoztatóján. 

Magyar György, a CVB elnöke ismertette az előválasztás menetrendjét, amely szerint július 26-tól lehet jelentkezni a jelölteknek, akik augusztus 23. és szeptember 6. között gyűjthetik az ajánlásokat (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, miniszterelnök-jelöltek esetén 20 000 aláírás kell), majd szeptember 18. és szeptember 26. között lesz az előválasztás első fordulója. Ennek során a választók az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltre is szavazhatnak. Október 4. és október 10. között lesz a második forduló; ekkor a szavazók a miniszterelnök-jelöltre szavazhatnak, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát. 

Magyar György kiemelte, hogy

október 10-e tájára már ismertek lesznek a jelöltek, akiket megválasztottak, és a miniszterelnök-jelölt személye is. 

Magyar bemutatta a CVB tagszervezeteit, és hangsúlyozta, hogy a CVB a tisztesség, pártatlanság, függetlenség, szabályok betartása jegyében működik. 

 
Civil Választási Bizottság
 
Facebook/Tabumentes Ország

Varga Máté, a Fudan-konzultáció és az előválasztás technikai hátterét biztosító aHang vezérigazgatója elmondta, az önkénteseket is ők szervezik, valamint a mozgósításért is részben ők felelnek, hogy minél többen vegyenek majd részt az előválasztáson, ehhez több kampánnyal is készülnek. Az aHang feladata az offline sátras szavazás megvalósításának előkészítése, és az online szavazás lebonyolítása is, mint elmondta, többféle rendszerrel készülnek, egy online applikációval és egy másik rendszerrel, végül lehet, hogy ezek ötvözetével fog megvalósulni az előválasztás. 

Hozzátette, a Fudannal kapcsolatos konzultációnál is az ő rendszerüket használják, most tesztelés és terhelés alatt állnak a rendszerek, ugyanis

már több mint 12 ezer ember adta le a szavazatát a konzultációban. 

Elhangzott az is, hogy három nap alatt többen szavaztak online, 6 ezren használták az appot (erről részletek itt), amely semmilyen adatot nem tárol, ugyanis csak a szavazás után van az állampolgárnak lehetősége feliratkozni a levelezőlistára. Hozzátették, az előválasztásnál használt rendszer sokkal komplexebb lesz, mint egy sima app, sok önkéntes együttes koordinációjára is alkalmas. 

Azt is elmondták, hogy a sátrakban történő személyes szavazás mögött is egy online keretrendszer áll,

a szavazólapok gyakorlatilag meghamisíthatatlanok, egyedi QR-kóddal vannak ellátva.

A Fudan-konzultáció után begyűjtik a tapasztalatokat, ezeket fogják majd tökéletesíteni augusztus-szeptemberre. Az előválasztásra lehet még önkéntesnek jelentkezni.

Juhász Bence a Tabumentes Ország Egyesülettől azt mondta, ők fogják szervezni az előválasztási vitákat. Céljuk a vita kialakítása, mert ez a demokrácia feltétele, ezért

a főszervező pártoknak azt javasolják, hogy kerüljön bele a jelölti szerződésekbe, csak az lehet jelölt, aki vállalja a nyilvános vitát.

Elmondta, hogy várják további szervezetek csatlakozását a viták a szervezéséhez, és a Partizánnal is koordinálják a munkát, mert ők alapból 30 körzetben szerveznének vitákat. Később azt is elmondta, a pártok is pozitívan állnak egyelőre a dologhoz, de az felmerült, hogy a miniszterelnök-jelölti vitára más keretrendszert fognak alkalmazni, mint az egyéni jelölteknél. Kérdésre azt is elmondta, hogy a keretrendszeren is változtathatnak majd, mert a moderátornak eredetileg nagyon erős szerepet szántak. 

Az előválasztás szavazatainak számlálása a Számoljuk Együtt Mozgalom feladata lesz, akik még várják a számlálók jelentkezését. 

A CVB tagja mellettük a Nyomtass te is!, amely az előválasztás kommunikációját segíti, a Főnix Mozgalom, az ELEGY (Ellenzéki Együttműködés), amely a közös program kialakítását segíti szakértőkkel, a Civilek a Demokráciáért pedig a közösségek összekötését segíti. 

Újságírói kérdésre Magyar György azt mondta, az, hogy egyes körzetekben a résztvevő pártok már most visszaléptek egymás javára, nem veszélyezteti az előválasztást vagy a demokratikus jellegét, mert egy-egy jelölt indulása komoly erőforrásokat kíván a pártoktól, amelyek mérlegelik azt, hogy fektetnek-e ebbe erőforrásokat. Szerinte továbbra is a választóknak van befolyása az eredményre, és nem mutyik döntenek, az előválasztás a mozgósításról szól. 

Juhász Bence hozzátette, az, ha valahol csak egy-egy jelölt van, nem összeegyeztethető az előválasztás jellegével, ezért ösztönzik a civil jelölteket a részvételre, de tiszteletban kell tartani a pártok közötti alkukat, mert az erőforrások valóban végesek. 

Az előválasztás (Volner János által már felvetett) meghekkelésével kapcsolatban elhangzott, hogy informatikailag nem feltétlenül van erre lehetőség, de oda kell figyelni arra, hogy olyan jelöltek vegyenek csak részt, akik komolyan is gondolják a részvételt, ezért is fontos, hogy minden jelölt vállalja a vitát. Azzal kapcsolatban, hogy kormánypárti szavazók meghekkelhetnék a szavazást, és a kormánynak kedves jelölteket hozhatnának ki győztesként, az volt a válasz, hogy

ezt azzal lehet ellensúlyozni, ha minél több ellenzéki szavazó vesz részt az előválasztáson. 

Magyar György azt mondta, biztos benne, hogy magas lesz a részvételi arány, és a kormánypártok amúgy sem tudják előre kitalálni, hogy ki nekik a jó jelölt, mert csak jó jelöltek vannak. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.