Már több pénzt hagyunk magánorvosnál, mint gyógyszertárakban

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 26.

Belpol

Menekülnek az emberek az állami egészségügyből.

Aki teheti, hátat fordít az állami egészségügynek, és inkább a magánorvosi ellátásokat keresi - írja a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója alapján a Bank360. Az idei első félévben 31 ezerrel nőtt az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma, ami most már meghaladja az 1,155 millió főt, de más mutatók is arra utalnak, hogy a magyarok próbálnak áttérni a magánellátásokra. Az egészségpénztárak első féléves tagdíjbevétele 33,6 milliárd forintra ugrott, ez 25 százalékkal több, mint a tavalyi. A munkavállalók egyéni befizetései több mint 27, a munkáltatói befizetések csaknem 14 százalékkal nőttek 2023-hoz képest.

A második félév várhatóan még erősebb lesz, mert a júliusi-decemberi időszak hagyományosan (adóoptimalizálási okokból) forgalmasabb, mint az év első fele. Egy átlagos pénztártagnak 77,5 ezer forintja volt a számláján. Az MNB adataiból kiderül az is, hogy már nem a gyógyszer, hanem a magánorvosi ellátás áll az első helyen.

Az egészségpénztárak 25 évvel ezelőtti indulása óta most először fordult elő olyan, hogy a tagok magánszolgáltatóknál többet költöttek, mint gyógyszertárakban: utóbbira 18,26 milliárd, magánszolgáltatásokra 18,43 milliárd forint ment el. 

A pénztárak már 2023-ban is rekordmértékben, több mint 81 milliárd forintot fizettek ki különféle szolgáltatásokra, 25,7 százalékkal többet, mint 2022-ben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk