Napelempark épülhet Gödön a Samsung akkumulátorgyárának

Belpol

Egy friss előterjesztés értelmében a megyei önkormányzat földterületet értékesítene, hogy naperőművek, valamint véderdő épülhessen rajta. 

A Pest Vármegye Önkormányzata földet értékesítene Gödön, hogy napelempark, valamint véderdő létesülhessen a helyi különleges gazdasági övezet (kgö) területén – értesült a Narancs.hu egy birtokunkba jutott előterjesztés nyomán. Már korábban is voltak arról pletykák, hogy a Samsung SDI napenergiával biztosítaná az agglomerációs településen található akkumulátorgyárának működését. Az intézkedés ennek a törekvésnek ágyazhat meg.

A Szabó István közgyűlési elnök által jegyzett előterjesztés szerint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint a megyei önkormányzat tárgyalásainak eredményeképpen felmerült a kgö-ben „a gödi ipari-innovációs terület vonatkozásában annak optimális és minél környezetkímélőbb energiafelhasználása céljából, valamint a klíma és zajvédelmi szempontokat figyelembe véve egy kifejezetten »zöld fejlesztés« végrehajtása”.

Az érintett területen napelemparkot, valamint véderdő sávot lenne célszerű létesíteni, amellyel egyfelől a települést érő hatások lennének nagy mértékben csökkenthetők, másfelől az energiafelhasználás optimalizálása lenne elérhető, olvasható az előterjesztésben.

A HIPA tájékoztatása szerint napirenden van két – a közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló (141/2018), valamint a gödi különleges gazdasági övezetről (294/2020) szóló – kormányrendelet módosítása, amivel „a fenti célok elérhetővé válnának”. Azzal a kikötéssel, hogy az érintett területen ipari létesítmény megvalósítása nem jöhet szóba, magyarán, nem épülhet új gyár az értékesített földterületen. Ezt szerződésben is lefektetnék, megfelelő biztosítokkal, például kötbérrel. 

Az előterjesztés felsorol több tucat helyrajzi számot, melyek a szükséges tervek, vizsgálatok, szakvélemények, értékbecslések elkészítése, hatósági eljárások megindítása, engedélyek begyűjtése után értékesíthetővé válhatnak. Pályáztatás, előszerződés, majd végleges adás-vételi szerződés megkötése után kerülhet a terület a nyertes beruházóhoz. Az előterjesztést a pazdasági és pénzügyi bizottság, valamint a jogi és önkormányzati bizottság tárgyalja kedden, pénteken szavaz róla a közgyűlés. 

Úgy értesültünk, már egy ideje téma, hogy a Samsung SDI napelemparkot szeretne létesíteni az akkumulátorgyára mellett, de ezidáig ennek konkrét jele nem volt, csak informális egyezetések zajlottak a témában. Habár a területet megpályáztatják, nem életszerű, hogy másnak érdekében állhatna megvenni és napelemparkot létesítenie, mint a gyárnak. Megkerestük a vállalat PR-igazgatóját, hogy megtudjuk, valóban van-e ilyen terve a vállalatnak, de kérdésünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Ha ez később megtörténik, beszámolunk róla. 

Mint ismert, a kormány 2020-ban létrehozta az ország első különleges gazdasági övezetét Gödön, aminek értelmében a Samung SDI akkumulátorgyár körüli terület a megyei önkormányzat tulajdona lett, így a több milliárd forintos adóbevételek is hozzá kerülnek. Nagyon hasonló történt a 2024-es választás követően Pakson, ahol az atomerőmű körüli területet nyilvánították kgö-vé

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk