Március 15-ig meghosszabbítja a kormány a korlátozások fenntartását

  • narancs.hu
  • 2021. február 25.

Belpol

Gulyás Gergely a Kormányinfón hangsúlyozta: a következő két hét nehéz lesz.

A koronavírus-járvány a legfontosabb megoldandó politikai kérdés – hangsúlyozta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy

a november 11. óta érvényben lévő korlátozásokat a kormány szerdai ülésén meghozott döntés értelmében meghosszabbítják, és a szabályokat március 15-ig fenntartják.

Gulyás kiemelte, hogy a szakértők egyértelműen a korlátozások fenntartása mellett voltak. Elmondta, azt remélik, hogy a korlátozások utolsó fázisában vagyunk.

A miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot is. Ismertette, hogy a következő egy-két hétben a járványügyi adatok valószínűsíthetően romlani fognak, sőt, azt mondta, akár drámai módon is alakulhatnak a számok, mert már hazánkban is a mutálódott vírusvariánsok terjednek. "A következő két hét nehéz lesz" – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Közlése szerint az előttünk álló hetekben dönt majd a kormány arról, hogyan valósítható meg a korlátozások fokozatos enyhítése, vagy hogy mire jogosít majd a vakcina igazolására szolgáló okmány.

Gulyás mintegy dicsekedve hangsúlyozta, hogy Magyarország rendelkezik a legtöbbféle és legnagyobb mennyiségű vakcinával az Európai Unióban. Müller Cecíliához hasonlóan ő maga is elmondta, hogy a következő két hétben több embert fognak beoltani, mint eddig összesen. Hozzátette, "a jó oltás az, amit már beadtak". A miniszter közlése szerint már közel két és fél millióan regisztráltak az oltásra.

Jutott lehetősége a baloldal szidalmazására is, amely szerinte oltásellenes. Azt kérte, regisztráljon mindenki, aki oltást szeretne, az is, aki azt hiszi, csak később kerülhetne sorra, mert most felgyorsul a vakcináció sebessége.

Újságírói kérdésre a miniszter arról is szólt, mikor és kiket oltanak be a védekezés irányítói közül. Elmondta, hogy Müller Cecília többször jelezte már, hogy indokolt a védekezést irányító személyek oltása. Most hogy tömegesen van oltóanyag, várhatóan Orbán Viktor is megkapja jövő héten az oltást, aki, ha van rá mód, a kínai vakcinát fogja kérni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?