Máris vizsgálja a tegnap elfogadott civiltörvényt az Európai Bizottság

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Brüsszel továbbra sem mutatja a megállás jeleit.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a magyarországi civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

Alexander Winterstein a Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is figyelemmel követik az ügyet, és a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzik, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették-e a törvénytervezettel kapcsolatban korábban megfogalmazott aggályaikat.

Ezt amúgy kapásból meg tudjuk mondani: a Velencei Bizottság előzetes véleményéről kiadott közleményében foglalt lényegtelenebb pontokon engedett a Fidesz, a törvény szellemiségén azonban mit sem változtatott.

Az eredetileg tervezett három helyett csak egy évig maradnak a legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást kapó szervezetek a „külföldről támogatott szervezetek listáján”, 500 ezer forint alatt immár nem kell közzétenni a támogatók személyes adatait, és a szankciók körében is nőtt a mérlegelés lehetősége.

Ugyanakkor a Velencei Bizottság ajánlásaival ellentétben az érintetteknek továbbra is valamennyi kiadványukon fel kell tüntetniük a „külföldről támogatott kitételt”, a kivételek – sport- és vallási szervezetek – körét nem megszüntette, hanem még bővítette is a módosított javaslat, és természetesen nem orvosolták az egyeztetések teljes hiányát sem.

Az uniós vizsgálat külön érdekessége lesz, hogy a lex NGO szerint külföldi támogatásnak minősül az a pénz is, amit egy civil szervezet az uniós kasszából közvetlenül, a magyar állam közbeiktatása nélkül kap.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. június 14., szerda 22:23
  Kovacs, 3

  2004-2010 között feltűnt, sőt, még a belépésünk előtti években is. De 2010 óta csak annyiban, hogy ha nem lennénk kényszerítve valamelyest még mindig Brüsszelnek lenni, akkor már teljességében MoszkvaAnkaraMinszkBaku(Baki)AsztanaManila lennénk.
 2. 3
  Kovacs
  2017. június 14., szerda 20:10
  2: Mert Magyarország IS Brüsszel, ha nem tűnt volna még föl neked és megannyi "honfitársnak".
 3. 2
  rworse
  2017. június 14., szerda 18:27
  De kár, hogy Brüsszel nem állított meg minket még a lejtő elején. Ha már mi nem vagyunk képesek megállítani magunkat.
 4. 1
  Kovacs
  2017. június 14., szerda 16:21
  "Bruxelles en marche"

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra