Márki-Zay a Politicónak: Merkel a Mercedes, az Audi és a BMW miatt volt elnéző Orbánnal

  • narancs.hu
  • 2021. november 11.

Belpol

Szerinte a magyarországi német autógyárak állnak a háttérben.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt brüsszeli látogatása során interjút adott a Politicónak.

Márki-Zay beszélt a "Fidesz korrupt oligarcháiról" és arról, hogy Európának nagyon óvatosnak kell lennie a nekik juttatott pénzek ügyében. "Ha az unió pénzt ad Magyarországnak, annak a magyar emberekhez kell kerülnie és nem a Fidesz embereihez" - nyilatkozta. Ezért arra bíztatja Brüsszelt és az EU-t, hogy akadályozzák meg a forrásokkal való visszaélést.

Márki Zay arról is beszélt, hogy mindenképpen változtatna Magyarország külpolitikáján. Szerinte Orbán gyenge pontja, hogy Putyin bábjává vált, és hogy kezét-lábát töri azon igyekezetében, hogy  kölcsönöket kaphasson Kínától. Ez, Márki-Zay szerint, a magyar nemzeti érdek elárulása. Magyarországnak úgy kellene üzletelnie Kínával, hogy az kölcsönösen előnyös legyen, ne csak a kínai félnek. Szerinte Orbán egyáltalán nem így tett a Fudan Egyetem ügyében.

Márki-Zay szerint a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság 2015-ös, 2016-os migrációkezetése  hozzájárult Orbán megerősödéséhez.

Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel túl puhányul bánt-e Orbánnal, Márki-Zay igennel válaszolt. Szerinte Berlin három okból kifolyólag támogatta Orbánt, ez a három ok pedig "az Audi, a Mercedes és a BMW".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.