Márki-Zay Pálinkásék frakciójába ülne a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Belpol

De egyszerre két frakciót is meg kellett jelölnie, így van egy tartalék is. 

Sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapítója, hogy milyen frakciót választ majd, ha előválasztási győztesként bejutna a parlamentbe Csongrád-Csanád megye 4. számú országos egyéni választókerületéből, miután az Alfahír a múlt héten arról írt, hogy az MMM jelöltjeinek többsége a Jobbik frakcióját választaná.  

Márki-Zay azt mondta, bár a Jobbikkal szoros és jó együttműködése van, sőt, 2018-ban a párt támogatta őt az első polgármesteri megmérettetésén, illetve gratulált is a Jobbiknak a saját tagsága körében végzett munkáért, hogy megerősítette az Európa-párti orientációt, mégsem őket választotta.  

Azt is mondta, az elszámoltatás kérdésében a Momentummal van egy platformon, és korábban szorosabb együttműködést is ajánlottak mind a Jobbiknak, mind a Momentumnak, de azok úgy határoztak, hogy inkább saját miniszterelnök-jelöltet indítanak. 

Végül közölte, civilként, függetlenként inkább a civilséget, függetlenséget szerette volna megfogalmazni és rögtön két párt frakcióját is megjelölte, mert az előválasztáson szereplő hat párt úgy állapodott meg, hogy aki a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt frakcióját választaná, annak egy másodlagosat is meg kell adnia, arra az esetre, ha Pálinkáséknak nem lesz frakciója. 

Márki-Zay így aztán egyéni jelöltként elsődlegesen az Új Világ Néppárt frakcióját jelölte meg, mint mondta, nem csak a jobboldali identitása, és a Pálinkás iránt érzett tisztelete miatt, hanem azért is, mert a két párt választásával, a legkisebb jobboldai és a legkisebb baloldali párt választásával kívánja demonstrálni a pártonkívüliségét és a civilségét, mert az is fontos, hogy a civileket és a korábban a Fideszre szavazókat is meggyőzzék és az összefogott ellenzékre szavazzanak. 

Márki-Zay így összességében úgy döntött, hogy

ha bejut a parlamentbe, az Új Világ Néppárt frakciójába ül be, és ha ez nem tudna megalakulni, akkor a Párbeszéd frakciójába. 

A sajtótájékoztatón Pálinkás arról beszélt, hogy a változásnak középről kell kiindulnia, és a jobboldali embereket is meg kell szólítani, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke pedig azt mondta, drukkol annak, hogy az Új Világ Néppárt hetedikként tudjon csatlakozni az előválasztásról megállapodó hatpárti koalícióhoz, és hogy nagyon fontos, hogy a különböző világnézetű emberek együttműködjenek a kormány leváltásáért, mert a törésvonal nem a jobb- és baloldali emberek között van.  

Márki-Zay azt is mondta, az emberek ne pártpreferenciák alapján szavazzanak az előválasztáson, hanem találják meg azt a jelöltet, aki a leginkább esélyes leváltani a fideszes képviselőket. Megemlítette azt is, hogy sok jelöltjük még nem kapott frakcióbefogadó nyilatkozatot a pártoktól, az előválasztáson pedig enélkül nem tudnak elindulni. 

Üzent a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak, hogy inkább induljon el az előválasztáson, és ne a választáson ossza meg a szavazatokat. (Kovács Gergő pártelnök ettől korábban lapunknak erősen elhatárolódott.)

A pártoknak azt üzente, vegyék be a programjukba az alkotmány elszámoltatását és az euró bevezetését, illetve

"jelentsük ki, hogy marad a kerítés, hogy a Fidesz által befogadott bűnöző migránsokat ki fogjuk utasítani az országból, és hogy az adórendszerben sem lesz emelés, és a kedvezmények is megmaradnak". 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.