Márki-Zay Pálinkásék frakciójába ülne a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Belpol

De egyszerre két frakciót is meg kellett jelölnie, így van egy tartalék is. 

Sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapítója, hogy milyen frakciót választ majd, ha előválasztási győztesként bejutna a parlamentbe Csongrád-Csanád megye 4. számú országos egyéni választókerületéből, miután az Alfahír a múlt héten arról írt, hogy az MMM jelöltjeinek többsége a Jobbik frakcióját választaná.  

Márki-Zay azt mondta, bár a Jobbikkal szoros és jó együttműködése van, sőt, 2018-ban a párt támogatta őt az első polgármesteri megmérettetésén, illetve gratulált is a Jobbiknak a saját tagsága körében végzett munkáért, hogy megerősítette az Európa-párti orientációt, mégsem őket választotta.  

Azt is mondta, az elszámoltatás kérdésében a Momentummal van egy platformon, és korábban szorosabb együttműködést is ajánlottak mind a Jobbiknak, mind a Momentumnak, de azok úgy határoztak, hogy inkább saját miniszterelnök-jelöltet indítanak. 

Végül közölte, civilként, függetlenként inkább a civilséget, függetlenséget szerette volna megfogalmazni és rögtön két párt frakcióját is megjelölte, mert az előválasztáson szereplő hat párt úgy állapodott meg, hogy aki a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt frakcióját választaná, annak egy másodlagosat is meg kell adnia, arra az esetre, ha Pálinkáséknak nem lesz frakciója. 

Márki-Zay így aztán egyéni jelöltként elsődlegesen az Új Világ Néppárt frakcióját jelölte meg, mint mondta, nem csak a jobboldali identitása, és a Pálinkás iránt érzett tisztelete miatt, hanem azért is, mert a két párt választásával, a legkisebb jobboldai és a legkisebb baloldali párt választásával kívánja demonstrálni a pártonkívüliségét és a civilségét, mert az is fontos, hogy a civileket és a korábban a Fideszre szavazókat is meggyőzzék és az összefogott ellenzékre szavazzanak. 

Márki-Zay így összességében úgy döntött, hogy

ha bejut a parlamentbe, az Új Világ Néppárt frakciójába ül be, és ha ez nem tudna megalakulni, akkor a Párbeszéd frakciójába. 

A sajtótájékoztatón Pálinkás arról beszélt, hogy a változásnak középről kell kiindulnia, és a jobboldali embereket is meg kell szólítani, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke pedig azt mondta, drukkol annak, hogy az Új Világ Néppárt hetedikként tudjon csatlakozni az előválasztásról megállapodó hatpárti koalícióhoz, és hogy nagyon fontos, hogy a különböző világnézetű emberek együttműködjenek a kormány leváltásáért, mert a törésvonal nem a jobb- és baloldali emberek között van.  

Márki-Zay azt is mondta, az emberek ne pártpreferenciák alapján szavazzanak az előválasztáson, hanem találják meg azt a jelöltet, aki a leginkább esélyes leváltani a fideszes képviselőket. Megemlítette azt is, hogy sok jelöltjük még nem kapott frakcióbefogadó nyilatkozatot a pártoktól, az előválasztáson pedig enélkül nem tudnak elindulni. 

Üzent a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak, hogy inkább induljon el az előválasztáson, és ne a választáson ossza meg a szavazatokat. (Kovács Gergő pártelnök ettől korábban lapunknak erősen elhatárolódott.)

A pártoknak azt üzente, vegyék be a programjukba az alkotmány elszámoltatását és az euró bevezetését, illetve

"jelentsük ki, hogy marad a kerítés, hogy a Fidesz által befogadott bűnöző migránsokat ki fogjuk utasítani az országból, és hogy az adórendszerben sem lesz emelés, és a kedvezmények is megmaradnak". 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk